maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Brawo. Będę kiedyś potrzebował Twojej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 U.mnie.na.echo.tez.przeklamuje 0.7v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Dokładnie, jak mam podobnie w echu. cienkie długie przewodu i różnica duża w warościach na mierniku przy akumulatorze i na wyświetlaczu w echu.Do tego dochodzi jakość połączeń. Trzeba by rozbierać, ale jak by Ci się kiedyś chciało to możesz jakimś średniej klasy miernikiem zmierzyć napięcie przed wyświetlaczem w silniku, wtedy dowiesz się skąd się bierze błąd.Dokladnie tak jestDługość przewod, ich srednica, jakosc i ilosc polaczen i spadek napiecia murowany Tez tak mam (jak kazdy kto to mierzył ) Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Zamień na Haibo M250. Będzie tak samo szybko a może nawet trochę szybciej (jeden z użytkowników na romanie 440 z dwójką i szpejem podawał przelotową ok 8 km/h) i sporo ciszej. No i usb jest USB mam dwa w jaskółce - zamówione na etapie budowy sempera. Faktycznie ten Haibo jest cichszy ? Haswing przy 43-45A rozpędza moją łódź do 7.22km (na pawęży Suzi 20KM, paliwo itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 U.mnie.na.echo.tez.przeklamuje 0.7vCzyli to co na wyświetlaczu aku się liczy.... To jeszcze lepiej... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mieciuka Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Witam ponownie,jak obiecalem tak robie,dziele sie doświadczeniem.Otóż wreszcie znalazlem czas na konkretne plywanie i przetestowanie mojego aku lifpo4 80Ah które zakupilem od naszego forumowicza.Znalazlem w końcu caly dzień który mogłem poświęcić na pływanie i z testów mi wyszło 9h plywania w spokojnym trolu i pokonany dystans 28km oraz czasami używanie kotwicy jak znalazłem fajne miejsce.Po calym dniu pływania zostało mi 25proc pojemności akumulatora z czego jestem bardzo zadowolony.Nowe aku przerosło moje oczekiwania,jestem naprawde zadowolony,polecam.Pozdrawiam was,Mietek.Ps.Dodam jeszcze że mój ponton to Maweric 330D a silnik to Osapian 55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ech, żeby to jeszcze dało się jakoś łatwo ładować ze spaliny.Spoko Panowie,zamierzam rozkminic ten temat.Niebawem (po wyplacie)zamierzam kupic regulator zeby mozna bylo podlaczyc tego typu aku pod spaline i cieszyc sie w pelni kosmiczna technologia.Oczywiscie jak najbardziej podziele sie z kolegami z forum spostrzezeniami i wynikiem testow,pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Ja dziś na swoim spirit 1.0 zrobiłem 10km trola. Z 8 kresek 6 zostało:) never ever Pb. Rafał jak kupisz i uruchomisz to przynęt A zobaczyć na żywo ten regulator Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Dodam jeszcze że mój ponton to Maweric 330D a silnik to Osapian 55 Silnik z maximizerem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Ja dziś na swoim spirit 1.0 zrobiłem 10km trola. Z 8 kresek 6 zostało:) never ever Pb. Rafał jak kupisz i uruchomisz to przynęt A zobaczyć na żywo ten regulatorSpoko Adam dam znac,jak coś to przyjezdzaj zrobimy pomiary,testy,itp bo ty jestes mocny w tym temacie no i masz profesjonalny sprzet jak cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Psułek ale po co ? Skoro przez cały dzień pływania prawie nie do zarżnięcia jest taka bateria ? Wieczorem pod ładowarkę i na rano gotowe.Ja mam Winstona 160Ah 24V + Haswinga 2HP na semperze 440 (łączna masa blisko 500kg) i po raz pierwszy ładuję akumulatory raz na 3 dni -pływam codzienie po 4-8h i nie cackam się z poborem prądu (30-45A). Gdyby tylko Haswing nie wykańczał mnie hałasem..Bo łódkę mam na marinie, a z ładowaniem ze spaliny to by była hybryda praktycznie. Nie chcę mi się targać aku do domu, a mam trochę obawy co do zostawiania ładowarki na łódce na noc, bo mgła jest naprawdę niezła. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radmac5 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Moje dzisiejsze odkrycie .... srubki sa obustronne ... mozna je wkrecic w aku wtedy ladnie sie klemy naklada przy ladowaniu ( nie trzeba wkrecac innych srubek ) Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Dzisiaj zrobilem testy 2szt spietych rownolegle . Obciazenie 150A, spadek napiecia 1V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Witam ponownie,wlasnie wczoraj przyszla do mnie przetwornica do ładowania akumulatorów.Niebawem moje LIFEPO4 80Ah bedzie ładowane już ze spaliny na łodzi.Teraz to wszystko poskręcać do kupy i na testy,pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Spalina i lifpo4 niczym perpetum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Jaka cena tego regulatora ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Bólu nie ma,koszt 230zl do przelkniecia a prototyp instalacji juz powstaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Bólu nie ma,koszt 230zl do przelkniecia a prototyp instalacji juz powstajeCzy będziesz podlaczal do tego:- elektryczny starter silnika- inne obciazenie (echo, silnik elektryczny itp.)Jak tak, to w jak? Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Jakie są przeciwwskazania połączenie szeregowego w celu uzyskania np. 24V.Załóżmy że będę je rozpinał i ładował każdy oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Jakie są przeciwwskazania połączenie szeregowego w celu uzyskania np. 24V.Załóżmy że będę je rozpinał i ładował każdy oddzielnie.Piotr, bms-y są charakterystyczne dla 12V i prądu określonego dla ogniwa. Musiałbyś mieć 3 bms y wpinane jakoś: po jednym 12v na aku i 24v dla szeregu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) Czy będziesz podlaczal do tego:- elektryczny starter silnika- inne obciazenie (echo, silnik elektryczny itp.)Jak tak, to w jak? Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu TapatalkaTak bede podłaczal starter do silnika ale docelowo z kostki 7-9Ah do ktorej bedzie szlo ladowanie z silnika,natomiast reszta prądu popłynie już dalej przez regulator do lifepo4 który bedzie zasilał cały bajzel na łodzi tj.echo,wciągarka,oświetlenie,zasilanie modułu 3d,silnik elektryczny.Nie chce mi sie grzebac pod czapa w silniku i wyprowadzac tylko przewód ładowania z niego,takie rozwiązanie jak zrobiłem jest poprostu najprostsze dla normalnego zjadacza chleba i nie generujace wiekszych kosztow przy rozbudowywaniu takiej instalacji. Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez rafalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Tak bede podłaczal starter do silnika ale docelowo z kostki 7-9Ah do ktorej bedzie szlo ladowanie z silnika,natomiast reszta prądu popłynie już dalej przez regulator do lifepo4 który bedzie zasilał cały bajzel na łodzi tj.echo,wciągarka,oświetlenie,zasilanie modułu 3d,silnik elektryczny.Nie chce mi sie grzebac pod czapa w silniku i wyprowadzac tylko przewód ładowania z niego,takie rozwiązanie jak zrobiłem jest poprostu najprostsze dla normalnego zjadacza chleba i nie generujace wiekszych kosztow przy rozbudowywaniu takiej instalacji."Kostka 7-9Ah" - nie czaje, czy mógłbyś wyjasnic / rozrysowac schemat? Czy chodzi po prostu o akumulator 7-9ah podlaczony przed regulatorem?Jaj tak, fajne rozwiązanie, ale... gdy silnik nie będzie pracowal to ten aku bedzie sie rozladowywal dając prąd do regulatora. Dopytuje się bo sam myślę o czymś takim i szukam optymalnego i możliwie prostego rozwiazania. Aktualnie rozwazalem wstawienie przelacznika, ktory w momencie startu silnika trzeba by było ustawiac na bezpośrednie polaczenie z aku, a w czasie pracy na regulator. Ale to ma wiele wad, dlatego szukam czegoś lepszego Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Jakie są przeciwwskazania połączenie szeregowego w celu uzyskania np. 24V.Załóżmy że będę je rozpinał i ładował każdy oddzielnie.Jeśli potrzebujesz 24v . To musisz albo nabyć gotowca , bądź składać z ogniw i zabezpieczyć . Te baterie 12v są złożone z bms i balanserem dla 12v. Jeśli wezmiesz w szereg drugi aku posadzisz tym samym.bms. Można je spinać jedynie równolegle celem.podniesiena pojemnosci. Nie są to tanie zabawki i lepiej przestrzegać wytycznych:) może na pozna jesień bądź wiosnę beda dostępne ogniwa do budowy indywidualnych projektow typu 24/36/48v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 To będę pewnie celował w taki zestaw jak ma kolega KODZAK123. Kwestia jedynie doboru wielkości akumulatorów aby mi weszły w bakistę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 "Kostka 7-9Ah" - nie czaje, czy mógłbyś wyjasnic / rozrysowac schemat? Czy chodzi po prostu o akumulator 7-9ah podlaczony przed regulatorem?Jaj tak, fajne rozwiązanie, ale... gdy silnik nie będzie pracowal to ten aku bedzie sie rozladowywal dając prąd do regulatora. Dopytuje się bo sam myślę o czymś takim i szukam optymalnego i możliwie prostego rozwiazania. Aktualnie rozwazalem wstawienie przelacznika, ktory w momencie startu silnika trzeba by było ustawiac na bezpośrednie polaczenie z aku, a w czasie pracy na regulator. Ale to ma wiele wad, dlatego szukam czegoś lepszego Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu TapatalkaMasz rację. Osobiście bym poprostu odseparowal układ zapłonu od pradnicy i połączy to z 1 akumulatora - w tym przypadku z lifpo4 i pominął drugi aku. Dołożyć 1 przewód + na rozruch i po temacie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi