Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Masz rację. Osobiście bym poprostu odseparowal układ zapłonu od pradnicy i połączy to z 1 akumulatora - w tym przypadku z lifpo4 i pominął drugi aku. Dołożyć 1 przewód + na rozruch i po temacie

Dokladnie tak zrobilem,pierwszy zamysl byl szybki ale jednak nieudany.Juz przy montazu kaplem sie ze faktycznie prad z kostki bedzie szedl do lifepo4 a to bedzie lipa.Zrobilem tak jak pisze adam,dolozylem 1 przewod na rozruch prosto z  lifepo i silnik kreci a tym samym wywalilem ołów z łodzi i zostalo 1 aku

post-56766-0-88355700-1535306632_thumb.jpg

post-56766-0-82613600-1535306724_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Rysku ten zestaw to jest teraz perpetummobile sprawuje sie zajebi.....cie.Odpadlo mi kolejne 17,5 kg z łodzi co przy mojej Romanie ma znaczenie bo to juz czołg w sam w sobie,osiagi sie lekko poprawiły.Teraz jeszcze powyrzucac troche zbednego balstu i jest naprawde ok.Modul jaki zastosowalem  to regulator solarny MPPT-20.Schemt masz na poprzednich foto,jedynie co trzeba zrobic to odseparowac dodatni przewod(+)z włacznika do odpalania silnika ktory bierze prąd z tego samego przewodu(taki gruby czerwony) który jest podłaczony do cewki a z niej do aku i poprzez niego jest ładowanie.Na fotce masz ta cewke(przewody do niej sa przykrecone na srube,nalezy wykrecic to ,odjąć cienki kabelek od zapalania i skrecic z powrotem,nastepnie przedluzyc ten kabelek i zapodać bezpośrednio do aku)fotka jest z próby odpalania ten przewod ktory tam dołozyłem juz zniknął.

post-56766-0-18165300-1535821321_thumb.jpg

post-56766-0-44858000-1535823366_thumb.jpg

post-56766-0-55535200-1535823387_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Zastanawia mnie powyższy schemat - jeżeli jest tak, że wystarczy dociągnąć tylko +, to znaczy, że na module ładowania zacisk -  od strony aku nie jest izolowany od zacisku - od strony silnika. W związku z tym śmiem twierdzić, że de facto ładujesz to aku bezpośrednio z silnika pomimo zamontowanego akumulatora. W tej sytuacji rodzi się pytanie: jaki jest układ BMS w baterii? Może nie trzeba żadnej ładowarki tylko odpowiednie napięcie, skoro układ działa w takim rozwiązaniu?

• 0

nie wiem jak wyglada silnik spalinowy do srodka jednak zapewne jest tak: Pradnica ktora ma wyjscie + i - oraz uklad zaplonu ktory rowniez ma + i - . Masa  jest wspolna i tylko poprzez przycisk start podawany jest na chwile + na rozrusznik. Po puszczeniu przycisku + jest przerywany.  zarowno + od pradnicy jak i przysiku start ma gdzies wspolny punkt ( inaczej byc nie chce) . Jesli zostanie on odseparowany od pradnicy + i podany bezposrednio z aku to temat sie zamyka. Pozostaje tylko sluszna uwaga wspolnej masy -. Ja bym poprostu odseparowal + i - od pradnicy i po zawodach. Odnosnie BMS i ukladu ladowania MPT. To BMS nie jest ukladem ladowania a "bezpiecznikiem" on poprostu dziala w zdefiniowanych granicach. czyli zbyt niskie/wysokie napiecie , prad. BMS nic nie reguluje , nie utrzymuje - jego zadaniem jest ochrona a nie ladowanie. MPT i im podobne utrzymuje zdeklarowane parametry ladowania - Napiecie, oraz prad.Podlaczajac aku bezposrednio pod alternator nie masz wplywu na nic 

• 0

Spojrzałem do serwisówki, bo wygląda mi to na MFS20C i z podpięciem do przekaźnika rozrusznika będzie to działać, ale ładowanie z alternatora idzie wtedy bezpośrednio na aku. Jak jest z tym BMS w aku? Może nie trzeba żadnego regulatora. Jeżeli trzeba regulator, to potrzebny jest jeszcze separator. Nie można spytać producenta? Przecież to nie są gołe ogniwa tylko ogniwa + BMS, a w domyśle BMS zapewnia też kontrolę ładowania.

EDYTA: wg. serwisówki wspólny punkt dla regulatora w silniku, aku i stacyjki jest na zacisku przekaźnika.

Edytowane przez psulek

• 0

Producent potwierdzil potrzebe regulatora ladowania , musi on posiadac opcje dla danego typu aku tj. Lifepo4/lipoly/liion - inaczej sie nie da. @Pusłek dalej chyba nie rozumiesz czym jest BMS. On dziala w skrajnych przypadkach, nie zapenia prawidlowego procesu ladowania. Jest poprostu bezpiecznikiem pod/nad napieciowym oraz nad pradowym a takze termicznym, (ktory w przypadku wzrostu temperatury pakietu ma odlaczyc odbiornik), koniec . NIe zglebialem serwisowek ani antomi silnikow spalinowych . Tak czy siak musza byc 2  "obiegi" ladowanie i zaplonu z pkt . wspolnym. Separacja zaplonu i zasilenie bezposrednio z aku roziwazuje temat. jesli chodzi o MPT i wspolny punkt masy na wejsciu i wyjsciu , to sprawdze .Wydaje mi sie ,ze w stanie spoczynku - regulator nie zasilony wejscie - i wyjscie - sa odseparowane. jednak sprawdze to w wolnej chwili i napisze 

• 0

Siarq, rozumiem czym jest BMS, natomiast układ może mieć rożne funkcje, łącznie z kontrolą ładowania. Kwestia co producent zamontował, dlatego się dopytuję. Najprostszą metodą byłby pewnie montaż dużej diody prostowniczej, 250A kosztuje około 70 PLN, 20HP nie jest duże, więc powinno wytrzymać. 

• 0

@Psulek bms są poprostu w skrócie pisząc bezpiecznikami. Wszyscy producenci , czy to chińczyk,torqeedo, epropulsion, robią baterię i polecają swoje dedykowane ładowarki bądź nakazują stosowanie ładowarek pod daną technologie aku. Gdyby aku miały wbudowane układy ladowania, w ten czas mógłbyś ładować zwyklym prostownikiem. Tak nie jest i zapewne nie będzie. Nie będę wychodził przed szereg i zgłębial anatomii litu. Jeśli producenci nakazują pod rygorem braku gwarancji, oraz bezpieczeństwa użytkownika stosowanie danego osprzetu ,to ja się pod tym podpisuje .

• 0

Wiem, wiem, producenci często sprzedadzą ci wszystko co się tylko da, ale tak z ciekawości podłubałem i znalazłem:

https://www.powerstream.com/LLLF.htm

A LiFePO4 battery can be safely overcharged to 4.2 volts per cell, but higher voltages will start to break down the organic electrolytes. Nevertheless, it is common to charge a 12 volt a 4-cell series pack with a lead acid battery charger. The maximum voltage of these chargers, whether AC powered, or using a car's alternator, is 14.4 volts. This works fine, but lead acid chargers will lower their voltage to 13.8 volts for the float charge, and so will usually terminate before the LiFe pack is at 100%. For this reason a special LiFe charger is required to reliably get to 100% capacity.

Więc wygląda na to, że temat nie taki straszny jak go malują. Ryzyko stosowania alternatora to lekkie niedoładowanie. Zapewne ładowarka ma tylko ograniczyć napięcie z Solara, żeby nie uszkodzić baterii. Jeżeli tak, to jest po prostu zbędna w przypadku alternatora.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0
;) jeśli kogoś stać na silnik spalinowy i akumulator litowy, to zakup regulatora z allegro za 200zl czy z Aliexpres za 100zl to znikomy wydatek... Jeśli ktoś lubi eksperymenty i stać go na to. Może lit ładować i dynamem, mnie to lotto. Mnie osobiście nie stać na takie eksperymenty. I zdaje się na producentow. Gdzie jest sztab inzynierow i raczej wiedza co piszą. Tak samo z tym napięciem 4.2v na cele. Jeśli będzie to w karcie katalogowej danego producenta- ok. Nie będę dyskutowal. Ogólnie bms jakie spotkałem.mialy odciecie na 3.8V do 4.2 trochę daleko. Chyba winstony na pierwsze lądowania maja taki prog . Z tego co wiem skrajne napięcia przy lit trochę zwiększa pojemność ale zmniejsza ilość cykli... stąd też bms.sa.skalowane tak.a nie.inaczej

• 0

Siarq, nie chodzi o pieniądze, bo te 200 czy 100 dodatkowo to żaden koszt. Chodzi o to, że preferuję rozwiązania proste, bo tak jest zawsze lepiej. Jeżeli ten regulator jest tylko ogranicznikiem, to równie dobrze może go nie być. Jeżeli ma minimum inteligencji, to oczywiście warto.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

nie jest tylko ogranicznikiem , gdzy te uklady maja : wejscie - zasialnie zewnetrzne, , akumulator oraz wyjscie . Wyjscie jest programowalne badz zaprogamowane pod dane rodzaj aku. przed spadkiem U, pradem itp. Wejscie podaje parametry ladowanie odpowiednie dla danej baterii .Tak na Logike , to czemu do ladowania akumulatorow kwasowych sa ladowarki z programami agm/gel/acid ? po cos to jest i czemus sluzy. tak samo jest z tymi regulatorami wszelkiej masci. Fajnie by bylo gdyby , aku mialo w sobie wbudowana ladowarke i wystarczylo by zasilic najzwyklejszym prostownikiem. Tylko to zwiekszy cene, najprawdopodobniej tez gabaryt. Pewnie jak by sie uparl , to chinczyk wymodzi rozwiazanie pod klienta. Tylko to juz sa indywidualne projekty , a to ciagnie koszty i tak w kolo :) Kiedys rozmawialem z jakims majstrem co ima sie instalacjimi samochodowymi. Na pytanie odnosnie zastoswania litu w osobowce , stwierdzil ze mozna ale trzeba regulator wymienic i cos tam jeszcze. Oczywiscie stosowanie litu do rozruchu mija sie z cele..., ale to potwierdza fakt ze musza byc ladowane wedle wytycznych producentow. Ja tu nie promuje zadnych regulatorow , bo nic mi z tego, ino bazuje na info od producenta z ktorym rozmawialem na ten temat.

• 0

Panowie to chyba zbędna dyskusja, producent mówi krótko należy zastosować regulator . Jeżeli ma być zastosowany to stosujemy, nie ważne czy nam się zdaje , a może niie potrzeba; jest to jakieś tam zabezpieczenie i koniec. Lifepo kosztuje parę groszy i należy się stosować do zaleceń producenta, później szok,że nie uznana gwarancja itd.

• 0

• 0

Oby za kilka lat... lit już jest trochę na rynku, a jego cena drastycznie nie spada i jeszcze pewnie długo nie spadnie do cen pb...odmian ogniw jest sporo, lit tytan. Lit powietrze. Lit krzem i pewnie wiele innych...jednak produkcja masowa i wdrożenie a badania i prototypy to dwie bajki. ostatnio pisałem z producentem. Przy zakupie powyżej 300000$ Może dac rabat 15% i ani centa mniej... gdzie ten rabat w efekcie końcowym ma się nijak do ceny finalnej. Wszyscy trzymają cene. Jedni trochę wieciej, drudzy ciut mniej. Szału nie ma i pewnie nie będzie. A jak jeszcze Tramp i przyjaciele zaczną wojowac z clami. Kursami $ to dobrych cen dla."kowalskiego" nie będzie... juz gdzies o tym pisałem. Lit wcale drożej nie wychodzi od olowiu w perspektywie czasu. Każdy chce.kupic tanio a najlepiej pół darmo i mieć mercedesa..., ale się nie da

• Like 2

• 0

Ceny trzymają bo nie mają konkurencji jakościowej.

Wejdzie to nano o większej pojemności to lifepo4 bedzie musiało być tańsze.

Podobnie jak obecnie ołów względem litu.

Ale zgadzam się, że dużo czasu upłynie zanim bedziemy pływać na tych nanoaku :)

Ja zbieram fundusze na lifepo4 :)

Edytowane przez Drac

• 0

Dużo wody jeszcze upłynie by cena była dobra.  (dobra poniżej 1000 zł ).

Ale na dzisiaj 2000 zł za 100ah już nie jest źle , za dobry żel trzeba dać 1200 zł, ale waga wadze nie jest równa i te +2000 cykli robi swoje.

• 0

Wystarczy naładować do 80% jesienią , to do maja nie trzeba ładować.

Zalecane jest przechowywanie z naładowaniem 80% , nie wiedziałem. Wyczytałem :)

Chciałbym rozwinąć temat przechowywania aku LiFePo4. Kupiony u Ciebie @maweric. Czy po każdym pływaniu normalnie ładować aku do pełna tak jak żelówkę? Czy to ładowanie do 80% na zimę to po prostu włączyć wyświetlacz, usiąść przy aku i obserwować aż naładuje się do 80% ?  

Edytowane przez rower26