Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Litu nie musisz ładować za każdym razem. Ogólnie im plytsze cykle tym więcej ich uzyskasz. Przy dłuższym przechowywaniu zaleca się się aby akumulator nie był w pełni naładowany. Różnie producenci podają w zależności od technologii. Lifepo4 zaleca się około 80%, lipoly na 40-50%

• Like 2

• 0

Tzn że zrobisz więcej cykli przy mniejszych rozladowaniach. Jednak z punkt widzienia wykorzystania lifepo4 do napedu

Lodzi , wpierw okresl ile razy w roku plywasz ? 100/200/300 ? Przyjmując optymistycznie 200, i niewierząc producentom o 2000ilosci cykli i przyjmując 1000 . To masz 5 lat pływania na ostro... abstrakcja dla kwasów. Druga rzecz . To przewidywany czas życia dla.litu jest 10lat. Więc realnie to prędzej czas ubije aku niż ilość cykli.

• 0

Od marca do 15 września spadek napięcia o 2V , aku naładowane +/- 60%.

Adam chyba ty pływasz 200 razy w roku :) , mnie jedno ładowanie wystarcza na 2 dni łowienia w trolu po 8 godz dziennie. Prędkość 3-3,5 km/h , kotka 55 z max , ponton 330, jezioro raz flauta, raz buja.

• 0

Takie cudo mi wpadło na monitor. https://allegro.pl/przetwornica-12v-11-16v-do-24v-50a-step-up-i7569465261.html

Zamiast budować z pakietów 3V akumulator 24V, może by kupić 2x12V 100Ahi do tego tą przetwornicę.

Tak do Ulterry bym chciał. Dało by to rade? Ma ktoś jakieś zdanie? Jak długo dało by się popływać na takim zestawie?

Wiem że trzeba by sumie liczyć pojemność rzeczywistą te 100Ah, z czegoś te 24 musi się wziąć.

????

• 0

W pewien sposób macie rację, po prostu chciałem sobie uprościć życie, kupując trzy elementy 2 akumulatory i przetwornicę, zamiast 8 pakietów 3V, gromady kabli z BMS, ładowarki i kombinowania jak to zmieścić i ułożyć w przedniej bakiście w Skylla 440. 

• 0

Pietruk,

koledzy mają rację - dokładanie jakiegokolwiek elementu pośredniego (przetwornica itp) zabierze Ci bardzo dużo pojemności baterii.

Co do setupu na łodzi - w moim semperze 24V 160Ah wygląda tak https://drive.google.com/file/d/1XaN0Z7NdQNpnOPJG7TczQ7UspFyKbt3JxA/view?usp=sharing

(zdjęcie z etapu montażu baterii oraz dziobowego). Nie mam plątaniny kabli. A dzięki tej pojemności nie ładuję akumulatorów nawet przez tydzień - pływając codziennie po około 5km z Haswingiem 2HP.

Ładowarkę i zasilacz zapakowałem do pudła od wiertarki (w Leroy kupiłem je za 40PLN) i mam wszystko w walizce, którą wciągam na łódź tylko na czas ładowania.

W razie pytań - pisz PW. Mam zdjęcia krok po kroku, łącznie z przeróbkami w trakcie użytkowania.

BTW. Ja chcę kupić konwerter 24V -> 12V (ok. 70A na wyjściu) po to by zrezygnować z 12V żelówki (echo, rozrusznik spaliny, dziobowy, oświetlenie, porty USB etc).

Pozdrawiam,

Mariusz

• Like 2

• 0

Tylko przy rozruchu spaliny masz "pik" duży, i przetwornica musi to ogarniać. Aby nie zadziałały zabezpieczenia w niej. Podobnie jak z bms. Prąd ciągły 100A a pik 120A mierzony w ms może rozlaczac ...

Wiem, dlatego szukam 12V min 70A. Zresztą przed spaliną wrzucę bezpiecznik 60A - w razie gdyby..

• Like 1

• 0

Lifepo4, mój błąd. Ponoć na ogniwach 32700 (w opisie sprzedawcy). Otwierałem i faktycznie w środku są większe ogniwa niż 18650, bms jest. Ale na obudowie jest napisane 12,6v-9,6v. Bateria rozłącza się faktycznie przy ok 9,6v ale ładuje do ok14,8v. Ładowarka (o ile to jest ładowarka) ma naklejkę DC14,6 2A.

Aku ma mieć 20ah i waży ok 1,8kg

Chwilę po ładowaniu i ladowarka

post-65110-0-04791400-1542049984_thumb.png

post-65110-0-96138400-1542050092_thumb.png

Edytowane przez mmedenski

• 0

No to już sam nie wiem co mam;-)

Chyba że nie ma 20ah, ładowałem go ok 8godzin do tych 14,8.

Ogniwa mają ok 3cm średnicy i jest ich 8.

Ale napiszcie choć czy tak wysoko mogę go ładować. Jak się aku okaże się ok, to kupię drugi (na kajak mi powinno styknąć) i wtedy dokupię jakąś lepszą ładowarkę, ale na razie mam tylko tą co dostałem razem z aku.

Ma do 20A i 30A chwilowo. Silnik chodzi.

Edytowane przez mmedenski

• 0

tego Ci raczej nikt nie powie procz sprzedawcy :) waga wyklucza lifepo4 , bardziej liion . Z ladowarka musisz uwazac , bo zalezy jaki bms jest stsowany , jakie sa ogniwa. te wszytskie informacjie powinniens miec w jakiejs karcie katalogowej... ile dales za to cudo ? ewentualnie podeslij linka