maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) Wysłałem Ci na priv.Czyli rozumiem, że lifepo4 mogę ładować do 14,6, a liiony?Karty katalogowej nie mam, sprzedawca zbytnio nie ogarnia co sprzedaje, jak to na Ali;-)A jak mogę sprawdzić co mam, czy jak podeślę fotkę z wnętrza to można rozpoznać? Edytowane 12 Listopada 2018 przez mmedenski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 wstaw tu fotke , chodz z opisu tej aukcji...za wiele nie wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 może po BMS ( wstaw fotkę tylko jasną ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Bms jest zafoliowany, na ogniwach też nic nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Będzie ciężko ustalić , ale po wadze to jak pisał @siarq liion. Ładowarka wygląda słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Bms jest zafoliowany, na ogniwach też nic nie widzę Ale raczej jest to lifepo4, bo- bateria ma 8 ogniw więc jest to układ 4s2p (przy li-ion byłby 3s)- max prąd naładowania pojedyńczego ogniwa lifepo4 to 3,65v, razy 4 to daje 14,6v i mniej więcej do takiej wartości ładuje. Więc wnioskuję że tak ma być.Pozostaje jeszcze kwestia pojemności, czy ma 20ah. Żarówka 35w świeciła równo 4 godziny, to wychodzi niecałe 12ah? Zobaczę na wodzie W każdym razie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Pojemność względnie zmierzasz zaroweczkami, chodź spada napięcie i moc , to jakiś tammobraz sytuacji da. Jeśli jest tam jakiś bms . To pilnuje aby nie przeładować. Jeśli na ladowarce jest jakaś sygnalizacja ladowania to , zauważysz kiedy jest koniec. Nie traktuj bms jak paliwa w baku. testuj ,ciesz się waga i osiągami:) ołów tego nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Po testach wyszło, że aku ma ok 12AH.Na niższym biegu aku działał 1h45min, przepłynąłem ok 7 km. Ale wyraźnie wzrosła prędkość, silniczek szybciej kręci. Nie wiem czy też u was większe silniki na lifepo4 mocniej kręcą, ale mały kręci wyraźnie szybciej. Ostatnie kilka minut trochę słabszy, no ale rozładowywałem bateryjkę małym prądem. Kajak lżejszy, a aku ma ok 0,5 v więcej niż kwasiak, stąd wyższa prędkość. Już na sucho w garażu silniczek kręcił wyraźnie szybciej. Stąd pytanie czy mogę podłączyć silnik szczotkowy 12v pod powiedzmy 16v? Świta mi by zamówić liiona lub lipola 4s, by trochę jeszcze podkręcić prędkość. Miałby 14,8v max 16,8v. Silniczek tani, więc poeksperymentować mogę. No ale jeśli miałbym go dobić odrazu, to szkoda zabawy i kasy. Lekka i mała bateryjka- bezcenne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) jak slusznie zauwazyles silniczek kreci szybciej , bo ma wieksze napiecie. Druga sprawa to napiecie duzo wolniej spada niz przy kwasie i jest stabilne praktycznie do konca, bardzo fajnie to widac na ch-kach rozladowan litu. Przy ktortkim uzytkowaniu silniczek 12V na 17 poleci, ale na dluzsza mete moze mu to zaszkodzic. To chinczyk polecial z tym opisem 20Ah , jesli fizycznie jest 12...bardzo duza rozbieznosc. nie powinno byc wiecej niz 5%. Z drugiej strony majatku nie kosztowalo , a wydajnosc i waga swietna do mnie zabwaki okolo lutego dotra , i bede konstruowal reaktor jadrowy 48V 75-90ah Edytowane 4 Grudnia 2018 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 A jak podłączysz akumulatory by mieć 48v, są bez bms? Tak to już jest z chińczykami, mimo że wystawia jako 20ah, to sam się później przyznaje że tyłe nie ma. Ale rozbroił mnie, twierdzac że za taką kasę to 20ah nigdzie nie da się kupić. Może i tak, ale nadal wystawia te baterie jako 20.Ale na koniec dał mi w ramach reklamacji 20 $ na następną baterie, więc chcąc nie chcąc zamówiłem u niego, choć miałem w planach brać od Ciebie (co w cale nie powiedziane że nie będę miał za mało prądu, okaże się w sezonie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 ja bede skladal z ogniw headway 3,2V/15Ah a BMS dokupie osobno. 16s 150A , pierwotnie mialem go nie zakladac i pilnowac sie podczas plywania. Jednak zbyt duze prady i nie ma zartow... Na ali jest mnostwo roznych bateryjek lit xx. Za konkretne trzeba zaplacic, tu nie ma zmiluj. Zazwyczaj "wynalzki" sa upakowane w pudelka takie jak Twoje. Wieksi producenci pakuja je w standardowe obudowy akumulatorow - kwasowych. U nas jest jeszcze malo gotowcow lit. a te co sa , to wala ceny... Jednak mysle , ze niebawem uda sie zamknac w cenie 600zl za 20ah lifepo4 z ladowarka 10A i bms na pokladzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 " Jednak mysle , ze niebawem uda sie zamknac w cenie 600zl za 20ah lifepo4 z ladowarka 10A i bms na pokladzie " Adaś przestań pić i bujać w obłokach - 600 zł z ładowarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 alkochol wyparowal i grypa przyszla , moge lekko majaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miodzik Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Witam,przymierzam się do zastąpienia agm-a wpiętego do instalacji jako akumulator podstawowy,służącego do obsługi wszystkiego na łódce,łącznie z rozruchem silnika głównego(60),baterią lifepo4..Obecny agm podczas trollingu,zasila też dziobówkę(ta utrzymuje kurs),jednocześnie doładowywany jest ze spaliny(główny uciąg).Po przeczytaniu tego wątku,doszedłem do wniosku,że powinno zagrać,jedynie lifepo4 może nie ładować się do pełna,ze względu na trochę za niskie napięcie z konwencjonalnego regulatora napięcia..Po powrocie do bazy,sprawę załatwi dedykowana ładowarka sieciowa..Zastanawiam się tylko,czy rozruch silnika nie zaszkodzi baterii,albo czy przy rozruchu spaliny bezpiecznybędzie rozrusznik i instalacja (przepływ dużego prądu?..) Co o tym sądzicie?.. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Producenci baterii dają prykas stosowania regulatora do.danego.rodzaju aku lit xxx. Bylo już o tym w tym wątku. Kolega Rafal_c nawet jakieś fotki wstawial. Jeśli stać cię na lit , to idź za ciosem i zrób to tak jak się należy. A nie jakieś kombinacje typu nie zaszkodzi, niedoladuje itp. Dwa to bms I rozruch. Jeśli pik będzie zbyt duży, może powodować zadzialanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Witam,przymierzam się do zastąpienia agm-a wpiętego do instalacji jako akumulator podstawowy,służącego do obsługi wszystkiego na łódce,łącznie z rozruchem silnika głównego(60),baterią lifepo4..Obecny agm podczas trollingu,zasila też dziobówkę(ta utrzymuje kurs),jednocześnie doładowywany jest ze spaliny(główny uciąg).Po przeczytaniu tego wątku,doszedłem do wniosku,że powinno zagrać,jedynie lifepo4 może nie ładować się do pełna,ze względu na trochę za niskie napięcie z konwencjonalnego regulatora napięcia..Po powrocie do bazy,sprawę załatwi dedykowana ładowarka sieciowa..Zastanawiam się tylko,czy rozruch silnika nie zaszkodzi baterii,albo czy przy rozruchu spaliny bezpiecznybędzie rozrusznik i instalacja (przepływ dużego prądu?..) Co o tym sądzicie?.. pozdrawiam Darek Ja bym zaczął od zmierzenia prądu rozruchowego silnika.Regulator ładowania obsługujący Lifepo4 i dobrze dobrany BMS do akumulatora powinien załatwić wszystko.Tak jak pisze @siarq żadne inne kombinacje nie wchodzą w rachubę, szkoda by było zniszczyć zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wabik Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Nie bierz lifepo. Ja popełniłem ten błąd i teraz kolega drze ze mnie łacha że go nie dam rady rozładować do końca sezonu. Jutro będę próbował trzeba być twardym nie miętkim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 To słabo się starasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukson Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 @radmac5Co to za gniazdo usb z woltomierzem które wykorzystałeś w swoim projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Jest to viltomierz/USB do ramek samochodowych. Dostępne na allegro i aliexpres. U nas po 50zl bodajże. U małych rączek trochę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szemo Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Jaka jest orientacyjna cena 100ah 24v? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Orientacyjna cena monobloku z BMS oczywiście około 4 tys.Od stycznia nowa technologia, możliwość łączenia 2 aku 12V, np 2x45A lub 2x60A ceny po nowym roku.Powinno coś cenowo spaść, poczekamy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Jako klient i subskrybent GWL Power z Czech (tam kupowałem swoje LiFePo4 w kwietniu) dostałem link do filmu, w którym porównano wydajność prądową akumulatorów tej samej pojemności: kwas, żel i LiFePo.Czeski angielski jest do zrozumienia - zresztą są opisy i zbliżenia na odczyty przyrządów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) jak dla mnie niemiarodajny test dla naszych potrzebobciążanie maksymalnie akumulatorów żelowych, AGM i kwasowych nie ma sensu. Zastosowanie dla nas wędkarzy jest inne, obciążamy takie akumulatory prądami od kilku do kilkudziesięciu A, podane pojemności na aku czyli 40Ah Warta i Excide 40Ah są dla czasu rozładowania dwudziestu godzin, czyli prądem 2A. Ich pojemność dla obciążanie 100A nie ma sensu. Do tego trzeba pamiętać, że ładowanie aku AGM i kwas powinno odbywać się prądem rzędu 1/10 jego pojemności czyli np 4A, zaś Lifepo4 możemy spokojnie ładować prądem 0,5C do 1C czyli dla 40AH to 20-40A miarodajny test to aku np.100Ah i obciążenie go prądem 0,05C-0,1C czyli 5A-10A ewentaulnie do 20A maksymalnie, tak aby odzwierciedlić obciążenia używane przez wędkarzy Edytowane 10 Grudnia 2018 przez wedkarski365 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi