maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Carlos* Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 @ siarq, owszem kiedyś były zwykłe prostowniki, gdzie podczas ładowania trzeba było odkręcać korki cel akumulatora , bo dochodziło do wrzenia elektrolitu, aktualnie nowe inteligentne ładowarki możesz praktycznie podłączyć i zostawić podłączone do akumulatora cały czas i nic się nie stanie - jedne i drugie naładowały akumulator. Skąd wywód ,że alternator nie jest odpowiedni do ładowania litu (chodzi o mój przykład aku który podałem), tylko trzeba stosować dedykowane ładowarki/regulatory do litu, przecież to jest już gotowy produkt i raczej przeszedł przed rozpoczęciem sprzedaży jakieś testy w swoim zastosowaniu - bynajmniej tak mi się wydaje. Moim zdaniem te wszystkie ładowarki typowo przeznaczone do ładowania lifepo4 są po to, aby uniknąć niespodzianek przy ładowaniu akumulatorów bez zabezpieczeń BMS i wtedy to ta " inteligenta ładowarka " czuwa za prawidłowy proces ładowania.Dlatego jestem skłonny przeznaczyć trochę $$$ i to po prostu przetestować oraz przekonać się na własnej skórze jak to dokładnie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Jeśli Cię Stać na eksperymenty , to śmiało. Kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Wystarczy odpowiedzieć na proste pytanie - jaki typ BMS jest zamontowany w baterii. Jaki sprzedawcy chyba to wiecie. To pytanie zostało zadane już wcześniej, zostało bez odpowiedzi. Maile z translatora to jakiś śmiech. Dobrze by było, jakby czytający zrozumiał sens pytania. Tak to można sobie na zasadzie Kali jeść, Kali spać. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 @psulek - nie zadałeś pytania jaki BMS w akumulatorze, od pierwszego swojego postu chcesz (próbujesz) nieudolnie udowodnić , że można ładować akumulator Lifepo4 ładowarką do kwasów .Moja i @siarq odpowiedź była NIE , są dedykowane ładowarki do LIfepo4 i już . Jeśli masz inne akumulatory Lifepo4 , które można ładować ładowarkami do kwasów to super .I tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Mylisz się maveric. Pytanie takie padło juz w poscie 408 i 410 tego watku. Odpowiedzi na temat rodzaju BMS od was nie uzyskałem. Tyle w temacie. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Lutego 2019 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 wiec odpowiedz jest nastepujaca. W akumulatorach tych wymagane jest stoswanie ladowarek przeznaczonych dla pakietu 4S dedykowanych dla LiFePo4 , BMS NIE BIERZE UDZIALU W LADOWANIU AKUMULATORA, Balansowanie ogniw zaczyna sie po zakonczeniu procesu ladowania , Czas balansowania zalezy od pradu balansowania oraz od "rozjazdu" ogniw. moze trwac chwile , badz nascie godzin lub w skrajnych przypadkach i dni. Podstawowy .BMS JEST ZABEZPIECZENIEM a nie ukladem ładowania. Bijesz pjane niebywale. Twoim Tokiem rozumowania , tesla, torqeedo i inni giganic poprostu g. wiedza o ladowaniu i dla widzimisie kaza ladowac odpowiednimi ladowarkami swoje baterie. Jak pisalem juz wczesniej , nikt nikomu nie broni ladowac prostownikiem, dynamem , alternatorem czy dla checy bezposrednio z sieci 230/400v. lubisz grzebac, kombinowac , byc madrzejszy od producentow to badz . Ale nie siej propagandy ,ze jest to zgodne z zalozeniami producentow.. Mozna wszytsko , ogranicza tylko fantazja i zdolnosc kredytowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Siarq, piszesz dużo, a nie rozumiesz pytania. Ale ci to wytłumaczę. Po pierwsze BMS jest podstawą procesu ładowania i odpowiada za poprawne działanie całej baterii oraz jej żywotność. Bez BMS rozwalisz każda baterię tego typu w dosyć krótkim czasie, co do tego się raczej obaj zgadzamy. Są różne typy BMS i ich zaangażowanie w ten proces też jest różne. Aby usprawnić komunikację, zadam to pytanie jednoznacznie. Czy BMS stosowany w waszych bateriach monitoruje w czasie ładowania każde ogniwo osobno, czy tylko całą baterię? Czy zapewnia korektę ładowania per cela, uwzględniajac nierównośc poziomów napięcia cel, czy tylko monitoruje napięcie i odcina całą baterię gdy któraś cela zbliza się do niebezpiecznego poziomu. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Lutego 2019 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 pakiety 80/100ah sa w konfiguracji 4s8p wiec powinienes wiedziec co kontroluje bms.Widzisz zycie bez BMS jest mozliwe - winston monobloki, ale bez ladowarki juz slabo to wygladawszyskie BMS kontroluja Konfiguracje pakietow tylko dla X - (x) S (y)P... gdzie x to liczba cel w szeregu a Y liczba cel rownolegle. awykonalne jest aby kontrolowac Y. Piszac "kontroluje cala baterie" , chyba sam nie wiesz co piszesz , bo kontorla pakietu polega na tym aby w razie czego odlaczyc napiecie z zaciskow... koncze temat , bo zaczyna sie robic troling Zacznij importowac bateryjki , ktore bedziesz mogl ladowac prostownikiem oraz bms bedzie kontorolowal kazde ogniwo ...powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) To nie trolling, tylko próba dowiedzenia się czegoś o produkcie. Teraz piszesz sensownie i wszystko jasne. Co do ostatniej uwagi - takie " bateryjki" istnieją, ale nie są to niestety twoje produkty. @carlos*, daj sobie z tym spokój, taka konstrukcja nie nadaje się do tego zastosowania. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Lutego 2019 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 fajnie zesmy sie dogadali jak znajdziesz baterie/pakiet litowy z bms wspomgajacy ladowanie czymkolowiek , to pochwal sie na forum. To pewnie jest mozliwe , tylko bedzie sie wiazac z gabarytami , dodatkowym elementami i napewno cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Carlos* Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Koledzy bez ciśnienia...Powtórzę tylko pytanie, czy taka bateria może być ładowana bezpośrednio z alternatora ?Bo jeśli tak to zastosowany tam BMS w pełni kontroluje proces ładowania , a jeśli nie to nabijają ludzi w .... https://www.amazon.co.uk/1250750-Lithium-Phosphate-Automotive-Lifetime/dp/B06ZYL554Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Carlos, nie wiem co ktoś gdzieś sprzedaje. Jak zostało napisane wyżej. BMS z założenia ma chronić akumulator przed nieporzadanymi skutkami oraz czuwać nad jego dobra kondycja. Do ładowania służy układ ladujacy/ ladowarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecanie waga bez pudla okolo 40kg , napiecie 48v pojemnosc 75Ah, bms na 150A . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Że tak kolokwialnie powiem, jest moc [emoji16] Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Siarq - to Li-Ion ? Jaki był orientacyjny koszt tego ogniwa po cenach zakupu materiałów?p.s. bardzo przekonująco wygląda mlotek przy tym zestawie;)) Edytowane 17 Lutego 2019 przez MarMilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Lifepo4 - cene dostaniesz na priv , tu powiem że lepsza niż u czecha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 sa to Lifepo4 jak @maveric napisal, u nas cena tych ogniw przy takim gabarycie jest zaporowa..., badz naprawde wysoka 134zl/szt a wielki sklep bto zaproponowal mi 8% rabatu...twierdzac ze nie ma z czego urwac...Jesli chodzi o mlotek , to bez niego nie zlozysz tak duzego pakietu. 4-8 koszyczkow i owsze docisniesz, ale nie 80. Ogniwa wchodza ciasno trzeba dobijac trzonkiem, aby sie wszystko ladnie ulozylo na swoim miejscu. ponizej 9k calosc mnie kosztowac bedzie, bms jest drogi + plaskowniki miedziane + walizka , bez ladowarki, jej cena tez jestf finezyjna...240$ na aliexpress Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Zamiast wiercić szyny znajdź kogoś kto ci to powyciska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 nie znam u siebie mistrzow z takim sprzetem, mam zaprzyjaznionych slusarzy co maja mase sprzetu ciezkiego, wywierce sobie to na wiertarkach stolowych bez problemu. nie znam sie az tak dobrze na sztuce slusarza, czemu polecasz wyciskanie ? , coz to zmienia ? plaskownik jest cieniutki 2mm w miedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Jeżeli to 2 mm to nie ma tematu, dlaczego polecam, taka obróbka szyn miedzianych jest prostsza szybsza i dokładniejsza (ale pisze tu o przekrojach 10mm) wiercenia większych przekroi to porażka.Inne pytanie, czy przekrój 60mm2 na 150A nie będzie za mały? zawsze liczyło się przekrój x 2 potem Hensel jeszcze zaniżył ten współczynnik po badaniach termicznych (rozdzielnice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Maksymalny prąd silnika to 125 A . Jako że bms były 120 i 150A . To wziąłem 150A aby nie było wyzylowane. Moze przy dlugofalowym obciążeniu wziął bym 25x3 , jednak tu taki prąd w porywach będzie 5-10min że względu na pojemność bateryjki... druga sprawa przy testach bateryjki używałem lgy16 dla prądu 80-100A . Linki się robiły ciepłe Ale nie gorące. I To w czasie 1h. Także myślę że tutaj mi 60mm2 spokojnie starczy.. hensel robi sporo fajnych rozdzielnic z wyposażeniem. Ale tam są też długofalowe obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szemo Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Panowie czy coś ruszyło w kierunku łączenia 2 aku 12v tak aby było 24v podobno miało być coś po nowym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 poki co nie mam jak tego sprawdzic , jednak chyba bedzie ku temu , ze bez mozliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecanie waga bez pudla okolo 40kg , napiecie 48v pojemnosc 75Ah, bms na 150A . To będzie na stałe zamontowane i ładowane w łodzi? Bo z mobilnością chyba średnio przy tej wadze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 bedzie mobilne , rozbije chyba pakiet na 2 x 20kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi