maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 7 km/h na łódce typu Wigry haibo m150/rhino 70 blx osiąga bez sport mode przy poborze ok 52A.Łódka.ma mniejsze opory od dętki, to i prędkość będzie ciut większa. Co i tak niezminia faktu , że przy tym trybie sport ,pobór wzrośnie do około 70A . Są w instrukcji jakieś ograniczenia odnośnie tego trybu/czas pływania? Itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Nie znaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Quent Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Łódka.ma mniejsze opory od dętki, to i prędkość będzie ciut większa. Co i tak niezminia faktu , że przy tym trybie sport ,pobór wzrośnie do około 70A . Są w instrukcji jakieś ograniczenia odnośnie tego trybu/czas pływania? ItpW sport mode jest 60A. Ograniczeń w instrukcji brak. Charakterystyka prąd/prędkość pokazuje jednak że nie ma sensu pływać długo z taką prędkością - vide mój film z pomiarów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Z dzisiejszego pływania...Na max odkrecony silnik przed końcem pływania.... A aku pokazuje jeszcze tyle co na foto... Przepłynięte 27 km Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radmac5 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 ile Ah ?????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Tomek , ten wyświetlacz jest poglądowy i nie oddaje w pełni stanu naładowania. Tak czy siak , wynik bdb . Aku ma przeszlo rok i trzyma parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Poglądów czy nie napięcie pod obciążeniem po 28 kilometrach pokazuje poprawnie.. A to chyba świadczy o tym że jeszcze mocy mu zostało... Jutro zobaczę ile się będzie lądował... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Sprawdź ile się będzie lądował.to będziesz wiedział orientacyjnie co zuzyles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 ile Ah ??????????????????100 ah Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Mam silnik suzuki 20hp, ze startem przy pomocy guzika i ladowaniem Rozważam podpięcie go do aku lifepo4 i z tego aku jeszcze zasilac echo (tak mam teraz tylko na olowianym) Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób/ urządzenie jak to połączyć?1) czy silnik 20hp wystartuje z lifepo4 80 lub 100ah? Chodzi o chwilowy pobór prądu przy rozruchu2) jak rozwiązać temat jednoczesnego obwodu do (może jakies jest urządzenie - kiedyś chyba ktoś pokazywał na forum ale nie mogę tego znaleźć):a) rozruchu silnika z aku ładowania aku z silnikac) zasilania echa z aku W olowianym to się robi wszystko po prostu łącząc że sobą. Ale pytanie jak to zrobić w lifepo4... Sent from my SM-G965F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Znajomy odpal tohatsu 20, z Aku 40ah.Na targach w Poznaniu, próbowali z 80ah bodajże 60hp i poszlo . Z alternatora.nie doladujesz aku do full, działać to będzie, ale i tak będziesz.musial doldowywc ładowarką dedykowana ,.niewiem.jak.echo się będzie zachowywać przy wlaczonej spalinie-może zakłócać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Znajomy odpal tohatsu 20, z Aku 40ah. Na targach w Poznaniu, próbowali z 80ah bodajże 60hp i poszlo . Z alternatora.nie doladujesz aku do full, działać to będzie, ale i tak będziesz.musial doldowywc ładowarką dedykowana ,.niewiem.jak.echo się będzie zachowywać przy wlaczonej spalinie-może zakłócać W domu sprawdzę jaki pobór prądu jest wskazany w manualu. Czy gdyby silnik pobrał więcej, to BMS to zablokuje, bez uszkodzenia aku? Nie doładuje na full - wiem, nigdy się tak praktycznie nie doładowuje na full, ale zawsze coś Spalina + echo - żadnych zakłóceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Quent Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Poglądów czy nie napięcie pod obciążeniem po 28 kilometrach pokazuje poprawnie.. A to chyba świadczy o tym że jeszcze mocy mu zostało...Samo napięcie niewiele mówi. Sprawdź krzywą rozładowania - napięcie spada powolutku podczas rozładowywania i dopiero w końcowej fazie przyspiesza.Znajomy zrobił sobie licznik amperogodzin - sam o czyms takim myślałem kiedyś ale widzę że moje rejsy nie są na tyle długie żeby rozładować accu więc i motywacja mi maleje ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 W domu sprawdzę jaki pobór prądu jest wskazany w manualu.Czy gdyby silnik pobrał więcej, to BMS to zablokuje, bez uszkodzenia aku? Nie doładuje na full - wiem, nigdy się tak praktycznie nie doładowuje na full, ale zawsze coś Spalina + echo - żadnych zakłóceńjesli pik bedzie zbyt duzy , to BMS wylaczy aku i tyle bedzie . tak jak pislaem znajomy odpala na 40ah , tym samym sadze ze 80/100 ah bez problemu odpali, bo i w piku ma znacznie wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Poglądów czy nie napięcie pod obciążeniem po 28 kilometrach pokazuje poprawnie.. A to chyba świadczy o tym że jeszcze mocy mu zostało... Jutro zobaczę ile się będzie lądował... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaAkumulator lądował się 3,5 godziny... Czyli zużycie aku na poziomie 70ah przy 28 km przeplynietych (pogoda wietrzna, ponton 3,2 i 2 osoby. Nie pływałem w trollingu i nie oszczędzałem jakoś wybitnie baterii) Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 no to 50kmh jest do zrobienia bez niczego , Ja ostatnio na moim 75ah/48V przy predosci 5kmh mialem zasieg 65km , albo 10,5km przy predkosci 21kmh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 no to 50kmh jest do zrobienia bez niczego , Ja ostatnio na moim 75ah/48V przy predosci 5kmh mialem zasieg 65km , albo 10,5km przy predkosci 21kmhJaki silnik i łódź, że jesteś wstanie uzyskać 21 km/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Ponton maverick 3.7m ,1 zalogant ,fala średnia, silnik epropulsion navy 6.0, we 2 osoby 15-16kmh. Pakiet lifepo4 75ah/48v około 42kg Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Quent Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Jaki silnik i łódź, że jesteś wstanie uzyskać 21 km/h?...i ile trzeba zapłacić za komplet silnik + accu.We dwie osoby V max nie zachwyca.No i jakie prądy a najlepiej charakterystyka V/A wtedy cokolwiek byłoby wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 To jest tylko, bądź aż 6kw ,czyli odpowiednik 8hp spaliny. Jeśli się ma trochę dziegow więcej ,to można kupić torqeedo 10kW i tam już jest mocy spooro. Przy moim 6kw prąd Max 130A napięcie spada z 52-53V do około 49V przy tym obciazeniu. Może na lodzi osiągi były by ciut lepsze - mniejsze opory. Gdzieś widziałem Film z vmax 25kmh na lodzi w 1 osobę. Koszt silnika 11500 + baterie .na dzień dzisiejszy można baterie 24v 120ah kupić za około 4700 A trzeba 2szt. Czyli wychodzi 9400+Ładowarką 48v 1200zl bądź ładowarką 24v jakieś 900zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Quent Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Czyli łącznie ponad 20kzl za co można mieć np 30hp Suzuki 4 suw.Idea silników elektrycznych na łódce jest świetna (cisza, czystość, nie śmierdzi wahą) ale póki co są one za drogie..... jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 porownywanie spaliny do elektryka.niema sensu. U mnie w koło dla.przykladu 80% Bajor to strefa ciszy , wakacyjne wyjazdy z rodziną nad wodę- też strefa ciszy. Więc poniekąd jestem skazany na napędy elektryczne. Duze moce w elektrykach są drogie i pewnie jeszcze długo będą, zarówno silniki jak i baterie. są jakieś wynalazki haibo 48-60v polowe tańsze, ale po oględzinach zrezygnowałem z tego... epropulsion w tych mocach i tak wychodzi najtaniej , torqeedo to + 40% ceny A karwin + 100% za silnik. Ja chodź wpierw dostałem silnik z niedokrecona przekładnią(serwis zrobil), później rumpel zdechł (dostałem nowy) to zakup uważam za udany. Ślizg w strefie ciszy i żadne warunki niestraszne- jak na spalinie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 dzis pierwszy krotki test bms z bluetooth, apka na androidzie dziala bez problemu. jest pelen wglad w baterie, mozna rowniez samemu skonfigurowac parametry pakietu life/lion. jest tez funkcja przebytej odleglosci - wykorzystuje gps z tel/tableta. jutro jak czasu starczy ,to podlacze pod obciazenie z 40A , zobaczymy co wymaluja statystki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tupas Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Wczoraj po raz pierwszy testowałem swój aku zakupiony od majfriendow 100ah, jezioro 284ha, fala średnia, łódka 4,2 dwóch gości po 90 kilo wagi graty, silnik aż 40 lbs ospiana bez maxi, ponad 4 h pływania z miejscówki do miejscówki na 4,5 biegu oraz spływajac na max biegu. Po zakończeniu łowienia aku pokazywał nadal 100 procent naładowania na wyświetlaczu led a napięcie wyświetlane spadło o dwie dziesiąte, wiadomo że to żaden wyznacznik, napięcia miernikiem nie mierzylem,pakiet 4p4s. Ogólnie jestem bardzo miło zaskoczony ???? Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Tupas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Wczoraj po raz pierwszy testowałem swój aku zakupiony od majfriendow 100ah, jezioro 284ha, fala średnia, łódka 4,2 dwóch gości po 90 kilo wagi graty, silnik aż 40 lbs ospiana bez maxi, ponad 4 h pływania z miejscówki do miejscówki na 4,5 biegu oraz spływajac na max biegu. Po zakończeniu łowienia aku pokazywał nadal 100 procent naładowania na wyświetlaczu led a napięcie wyświetlane spadło o dwie dziesiąte, wiadomo że to żaden wyznacznik, napięcia miernikiem nie mierzylem,pakiet 4p4s. Ogólnie jestem bardzo miło zaskoczony Wskazania wyświetlacza nie pokażą Ci prawdy - czym ładujesz tą baterię ? Jeśli ładowarką, która monitoruje ilość 'wpompowanych' W lub Ah da Ci obraz ile naprawdę wczoraj zużyłeś. Kolega przy podobnym setupie z baterii LiFePo4 90Ah jest w stanie wyciągnąć przez cały dzień (jezioro 300ha) 600W czyli ok. 45-50Ah.Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi