Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A wiesz czym.jest pik? Ile trwać może? To są ms

Nie wiem, pytam.

Ten sam producent robi też wersje 80 i 100 A niewiele droższe.

https://pl.aliexpress.com/item/32921460278.html?spm=a2g0o.cart.0.0.205e3c00wUssPL&mp=1

Edytowane przez godski

• 0

W piku musi być więcej, bo dopóki się wirnik nie rozkręci, to może pobierać prąd większy. Ja też uważam jak siarq, że lepiej dać przewymiarowany BMS, bo co czajniki piszą, to czasami pobożne życzenia. A jak coś pracuje na 20-30% możliwości, to posłuży dłużej niż coś na 50-90%. Poza tym wydzielane ciepło, to czysta strata energii i szybsze zużycie komponentów elektronicznych. A większy BMS to nie jest jakiś wydatek.

• 0

Dzis szybki test pracy bms w temperaturach ujemnych , choc zimy jeszcze niema :) Kostki lodu zdaly egazmin , obnizyly temeprature na czujniku zewnetrznym i bms zadziala. Samo rozladowywanie w temperaturach ujemnych , zmniejsza pojemnosc okolo 20-30% przy -20stopniach. Problemem jest ladowanie w tempertaurach ponizej zera. Moze skutkowac uszkodzeniem ogniw.  Test rzobilem , aby sprawdzic prawidlowe dzialanie BMS oraz jesgo funkcje koniguracyjne zdalnie.

post-55026-0-56710100-1572609798_thumb.jpg

post-55026-0-70419500-1572609805_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Panowie, pytanie o zimowanie LiFePO4. Pacjent ma 100 Ah od@maweric. W tej chwili aku mam naładowany a pływał już nie będę na elektryku w tym sezonie. Posiadam ładowarkę modelarską z funkcja storage do rózych typów baterii litowych. Imax b6 mini 6A bodajże. Czy można użyć tej ładowarki do rozładowania do poziomu storage na programie dla LiFe. Ktoś już może tak robił? Używałem jej na razie do rozładowywania batek modelarskich LiPo. 

Te akumulatory to są 4S prawda?

Edytowane przez rower26

• 0

Poziom samorozładowania aku lifepo4 jest niski, ja swoje baterie rozładowuję układem żarówek h4 raz na dwa miesiące i doładowuję do pełna. Ważne, by ładować w  temperaturze pokojowej- co opisał Adam. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Czyli 100Ah przy obciążeniu 100A ? Ktoś z kolegów robił takie testy tj rzeczywistej pojemności ?

Pytanie brzmi, czy bms pozwoli na to. Druga sprawa, kupę żarówek trzeba spiąć no i amperaż będzie spadał pod koniec, bo napięcie też się obniży.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

testy robilem i robie na takiej przetwornicy jak na zdieciu. pradami 1C = pojemnosciami akumulatora. 0d 30-100A. Wiekszych pradow nie stosuje bo to trzeba by kabelki na 25-35mm2 zarabiac + pilonowanie , bo strach zostawic. Raz zle dokrecilem oczko na zaciksach i poszedlem na 5min. Jak wrocilem terminal prawie wpadl do srodka - stopilo obudowe.Malo kto potrzebuje taki apmerarz ciagle.  BMS to wytrzymuja w czasie 1h. testowane akumulatory zazwyczaj mialy zapas na + od 3-12%

post-55026-0-21828200-1572977932_thumb.jpg

• 0

Pytanie brzmi, czy bms pozwoli na to. Druga sprawa, kupę żarówek trzeba spiąć no i amperaż będzie spadał pod koniec, bo napięcie też się obniży.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Nie w tym sensie , że akurat taka pojemność i prąd a to że te ogniwa mają pełną pojemność.

A co się dzieje przy pracach poniżej 1C ? pojemnosc jest wyższa?

• 0

To jest pojemność nominalna , dla akumulatorów kwasowych w zależności od prądu rozładowania pojemność jest inna i czym niższy prąd tym większa pojemność. Nie znam się na lifepo dlatego pytam , może są jakieś charakterystyki tych ogniw dostępne

• 0

@Crizz100 , przy kwasach masz zazwyczaj podawana pojemnoc nominalna przy C20 , rzadziej przy C 10/5/1 . kiedys sie nawet spotkalem z opisem C100...Przy Licie Pojemnosc masz podawana zazwyczaj  dla C1 , w kartach sa od 0,3C do max 10C widzialem dla lifepo4. pojemnoc tu ma dosc wazkie widelki

Edytowane przez siarq
  • Like 1