Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z ogniwami do echosondy można kombinować z Alliexpres. Bo i koszty i ryzyko niepowodzenia do zaakceptowania. Sam kupiłem taki pakiet 4S li-ion :

https://pl.aliexpress.com/item/4000021262608.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fRPA7ub

Poniżej zdjęcie odebranego akumulatora. Jak widać był naładowany do 15,4V, czyli napięcie tzw. storage - dla dłuższego przechowywania  aku. Tak więc zostawiłem go tymczasem, do wiosny, bez sprawdzania faktycznej pojemności. 

Z opisu wynika, że maksymalny prąd z tego aku to ok. 8A. I to jest taki obszar jakości, który można przyjąć, że będzie do osiągnięcia i w sam raz do dużego plotera. Aku nie posiada oczywiście wyjścia balansera, a tylko wbudowany prosty odcinający BMS.

Natomiast w obszarze akumulatorów zasilających silniki zaburtowe......To ja bym z Adamem nie próbował konkurować w samodzielnych próbach zakupu na Alli ogniw i budowania własnych kostrukcji. 

Bo się można srodze zawieść. I powiedzenie, "Kto tanio kupuje, ten dwa razy płaci" jest w tym przypadku aż nadto realne.

Taka moja skromna przestroga starego modelarza, co to już nie jeden aku z Chin sprowadził.

post-54593-0-20706300-1578587623_thumb.jpg

• 0

Żebym dobrze zrozumiał.

Kupiłeś, złożyłeś, zmierzyłeś zadeklarowaną przez sprzedawcę pojemność, wszysko się zgadza i polecasz. Czy tak?

Dokładnie tak. Kupiłem wcześniejsze 75Ah o takiej samej wadze, a teraz dostałem 90Ah (zamawiałem 75AH i tyle miały)  i oznaczenie na kodzie kreskowym jest 90Ah. Na mojej maszynce pokazało 91,3 Ah faktycznej pojemności ogniwa. Dlatego też polecam. Nie było też problemów z przesyłką. Jedyna wada to długo czekałem.

• Like 1

• 0

@trex może masz rację, zabaczymy jak przetestuję moje. Niemniej z tego co bateryjki wessały prądu wynika, że pojemność jest w granicy deklarowanej.

Ja do echa zamówiłem LiFePo4 32700. Zdaję sobie sprawę, że nie mają pojemności 7Ah czy też 6,5 Ah ale jeśli będą miały nawet te 5Ah to i tak będę heppy, bo zbudowanie aku 10Ah za ok. 130 PLN-ów moim zdaniem jest jak najbardziej opłacalne.

Zaznaczam nikogo nie namawiam na kupno. Każdy ma swój rozum i wie najlepiej co zrobić ze swoją kasą.

Edytowane przez mirkor

• 0

Pojemność akumulatora to jedno, a wydajność prądowa to drugi parametr. 

Ten sam aku (o tej samej pojemności i zbudowany z "podobnych" ogniw) może mieć diametralnie różne parametry wydajności prądowej, a wraz z wydajnością rosną bardzo szybko koszty.

Dlatego sprzedawcy z Chin chętnie operują pojemnością, czasem nawet tworzą "własne" algorytmy wyliczania tej pojemności.

Testy sprawnościowe przy dużych potrzebach prądowych, a takie są niezbędne przy zasilaniu siników zaburtowych, czy  też dronów lub multiplikatorów elektrycznych szybko weryfikują liczne oferty.

• 0

kolega @trex ma racje odnosnie pojemnosci i wydajnosci. ogniwa wysokopradowe sa drozsze  i zazwyczaj przy tych samych gabarytach maja mniejsza pojemnosc od ogniw max 1c. Nie wiem czy to juz pisalem ,ale zapewne gdzies bylo. cylindryczne ogniwa o takiej samej jakosci jak pryzmatyczne beda drozsze , i tu nie ma zmiluj. nie neguje zakupow na ali , bo sam tam lubie cos czasem przytargac od nich, jednak trzeba miec pewien dystans do ich opisow...

• 0

Myślę, że każdy kto zdecydował się na zakup takich bateryjek wie do czego będzie ich używał i jakiej potrzebuje wydajności prądowej.

Chyba każdy rozsądny czyta datasheet. Nie podejrzewam aby w tym parametrze aż tak oszukiwali.

Przecież wiadomo, że nie podłącze wymienionych 32700 do silnika (chociaż na upartego..). Do echa prądu aż nadto również pod względem wydajności.

Po zatem miałbym większego cykora przed zakupem li-ona na ali... i pozostawienie go w samochodzie na noc przez zapomnienie niż LiFe..

• 0

@mirkor ja nie mam nic do twoich zakupow na ali i bateryjek dla jasnosci :) pisze z doswiadczenia i przygod z litem oraz wspolpracy z chinami. wierz badz nie , ale to sa strasznie uprzejmi i cwani czarodzieje handlu. budowa pakietow , to zaden temat tabu ani wyzsza filozofia. wszystko rozgrywa sie o $ i jakosc. Jesli cos jest tanie , badz bardzo tanie musi miec to byc kosztem jakosci. Sa rozne polki cenowe dla danego asortymentu, ale w obnizki 50% na licie to niewierze, chyba ze cena katalogowa jest 150$ , regularna na aukcjach 100 a super promo 52.Jesli tak , to po ile one sa w hurcie ? 25$? 30$? - zbyt piekne aby mozliwe

• 0

@siarq ależ oczywiście zgadzam się z tobą w 100% za jakość trzeba zapłacić i wcale nie zamierzam bronić do upadłego moich zakupów. Wszystko to zweryfikuje przyszłość. Zważając na mój wiek i kręgosłup to jeśli wytrzymają z 5 lat to i tak będę więcej jak zadowolony. Nie są to jakieś wielkie sumy a zabawa przy tym dla mnie bezcenna.

Ostatnio czytałem o nowym typie baterii, które daleko w tyle zostawiają dotychczasowe. Koszt produkcji zbliżony do ołowianych.

• 0

Aby się oswoić z techniką LiFePo4 przed zakupem w kwietniu akumulatora do silnika zaburtowego kupiłem takie maleństwo:

https://www.olx.pl/oferta/nowy-pakiet-baterii-lifepo4-12-8v-3500-mah-CID99-IDBqTLu.html

By mieć go  do echosondy. Ciekawe jak przebiegnie eksploatacja. Czym teraz mogę to cudeńko naładować ?

Nabycie ładowarki z prawdziwego zdarzenia planuje razem z akumulatorem do silnika.

• 0

Panowie jak macie podłączone gadżety do aku. Silnik elek, pompę zenzowa, echo, silnik spalinowy oświetlenie. Macie podłączone wszystko pod jeden aku ? Mowa o lifepo. I czy podłączacie ładowanie z silnika. Jedni mówią że warto echo dac oddzielnie, spaline też oddzielnie wiec wyjdzie że bym miał dał 3szt aku W temacie była mowa o podłączeniu i modułach itd. Ale ilu ludzi jest praktykujących??

• 0

Witam,

co prawda nie praktykuję długo,ale mam podłączone wszystkie wymienione przez Ciebie  bambetle włącznie z ładowaniem..nawet przetestowałem 

rozruch spaliny..Aku 100Ah od kolegi Maveric'a..spalina Mercury 60hp..wszystko działa jak przy konwencjonalnym aku..jak na razie..

pozdrawiam Darek

• 0

Darek....mam taki właśnie problem jak Twój. Chciałbym zasilić swoją hybrydę - spalina Honda 50km /silnik MinnKota / - z takim właśnie aku jak opisujesz

Ale mam poważne wątpliwości z poprawnością ładowania bezpośrednio z silnika. Te akumulatory wynagają procesorowo zaprogramowanej zmienności prądu ładowania. 

Bardzo jestem ciekaw jak to wpłynie na trwałość aku......