maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Coś mi się zdaje, że to szukanie problemu na siłę. Za tysiaka wolałbym kupić jako zapas lifepo4.Co do ogrzewania domu. A co będzie jak będziesz na rybach razem z agregatem i wysiądzie prąd w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 W szczególności polecam ten agregat na ponton 3.3m ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Cel jest taki by zawsze wrócić z wyprawy na silniku a nie na wiosłach,Hałasu na wodzie można uniknąć wyciągając sprzęt na brzeg w miejscu gdzie zabrakło prądu i krótkie podładowanie, powiedzmy pół godzinne.Niemarkowe agregaty małej mocy, jedna faza silnik 4t kosztują poniżej tysiąca, przydadzą się też jak zabraknie prądu a ogrzewanie domu wymaga zasilania.Wystarczy doładować aku przed wyjazdem i kupić miernik prądu/pojemności, zazwyczaj obywa się bez efektów specjalnych na wodzie.Mam takiego nonamowego jednofazowca. Chwilowa moc 1,1KW , nie zasilisz tym pralki, owszem doświetlisz dom. Do podniesienia elektroniki pieca co musiałem użyć stabilizatora napięcia z czasów bywszego sojuza- bez tego piec w ogóle się nie podnosił....Co do meritum- równie dobrze można użyć panelu słonecznego+ przetwornicy. Czytałem relacje, że można na czymś takim pływać w dobrych warunkach oświetleniowych, z prędkością do 3km/h praktycznie cały czas. Btw, idealny temat do drona zbierającego dane batymetryczne, no ale może nie w złodziejskim kraju... Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Atomix Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Witam,Ja mam solary na łodzi z prądem ładowania do 30A w połączeniu z silnikiem protuar 5.0 i akumulatorami o pojemności tylko 90 ah. Moja łódź nie widziała prądu z sieci od 3 lat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusz1966 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Witam,Ja mam solary na łodzi z prądem ładowania do 30A w połączeniu z silnikiem protuar 5.0 i akumulatorami o pojemności tylko 90 ah. Moja łódź nie widziała prądu z sieci od 3 lat Możesz coś więcej o tych solarach... Model, typ, cena?no i jeszcze wielkość - jak dużo to zajmuje miejsca? Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Janusz1966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Atomix Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Możesz coś więcej o tych solarach... Model, typ, cena?no i jeszcze wielkość - jak dużo to zajmuje miejsca?Nie pamiętam nazwy paneli ale z trzech mam 780 W. Powierzchnia jaką zajmują to 3 x 1,6 m leżą poziomo na konstrukcji z kwasu stanowiąc daszek przed słońcem i deszczem. Cena jaką zapłaciłem to jakoś 1700 za same panele ( teraz bym kupił 3 sztuki po 440 W) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Koledzy sprawdzili mi dokładną pojemność mojego lifepo4 100ah 12v, kupionego 2 lata temuTest został wykonany obciążeniem 20A Test wykazał 92Ah Całkiem przyzwoicie jak na 2 letni aku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Dość duży prąd ciągły rozładowania, na mniejszym by wyszła większa pojemność zanim BMS odciął.A wynik pomiaru nowego masz? Wtedy wynik było by do czego porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Nie mam Ale jak @Maweric mi pozytywnie odpisze, to kupię nowego lifepo4, i wtedy od razu zrobię mu taki test i kolejny za rok itd - i będzie jasno widać ile tracę rocznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Odpisałem, wyślę w czwartek, Tez czekam na testy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 92ah po 2 latach to dobry wynik- w graniacha tego co podaje producent, okolo 3% ubytku rocznie, Sam mialem pakiet 50ah , ktory uzytkuje teraz znajomy . po prawie 3 latach ma 45Ah. Sila rzeczy jest moc Mozna smialo stosowac mniejsze pojemnosci ,na jedno dniowe eskapady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Dziś podpiąłem w pełni naładowany dwuletni aku 100Ah pod silnik w beczce, kręcił przy ~20A przez nieco ponad 4h i wyłączył się przy napięciu ~11,4V. Wartości mierzone dobrej jakości miernikami SONEL'a. Wskazania napięcia na wyświetlaczu akumulatora pokrywały się z woltomierzem, natomiast % wartość naładowania oraz wyświetlaczu silnika niekoniecznie. Edytowane 3 Lipca 2020 przez elpojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Sonelem mierzyles? Jakiś z seri Mpi + cegi? Sam mam mpi 540 i tak kminie czy by cegow nie dokupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 W końcu miałem okazję wypróbować moją bateryjkę. Zrobiłem jedynie 7,5 km przy różnych prędkościach. Skupiałem się bardziej na łowieniu niż na baterii. Normalne wędkowanie.Dopłynięcie na miejscówki plus trochę trola i szukanie nowych terenów łowieckich.Bateryjka 77 Ah, zużyłem z tego jakieś 15 Ah. Silnik Protruar 1.0 65Lbs. Trochę obawiałem się czy 77 Ah nie będzie za mało ale jak widzę na normalne wędkowanie to nawet 50 by wystarczyła. Tym samym koszt zakupu byłby mniejszy. Opcja warta rozważenia. No i ta redukcja wagi. Gościu który widział jak niosę aku i jak wkładam go łodzi był zszokowany ile mam pary w łapach . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Kupiłem od mawerica nowy lifepo4 100ah 12v z bluetoothi od razu został przeprowadzony test na nim Wyniki:- prąd rozładowania 20A, wykazana pojemność: 101Ah (przy spadku do 10V)- dołączona aplikacja pokazuje m.in. prąd rozładowywania oraz SOC (State od Charge). Byłem ciekaw czy SOC to fikcyjna pojemność pokazywana na podstawie napięcia, czy rzeczywista. Podczas stopniowego rozładowywania co jakiś czas było sprawdzane co pokazuje aplikacja. I okazało się, że wskazywany SOC jest bardzo zbliżony do rzeczywistej pojemności (dosłownie do paru Ah) Czyli nie trzeba żadnego dodatkowego urządzenia aby sprawdzić ile jeszcze Ah zostało w aku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Apk smartec pokazuje prawidlowo, gigawaty energii przez nia przepuscilem I zawsze bylo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Apk smartec pokazuje prawidlowo, gigawaty energii przez nia przepuscilem I zawsze bylo ok.Czy do tych lifepo4 z wyświetlaczem, jest jakoś wygodnie możliwość zamontowania takiego modułu bluetooth, jak w tych obecnych czarnych aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 To nie modul, a bms z wbudowanym bt. Tylko wymiana bms na zintegrowanego z bt. Sa wynalazki watomierze radiodwe itp. Ja sie w to nie bawie...szkoda czasu I $ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) a tak wstepnie zaczyna zycie 24v/100ah , pozniej wypelnienie , konektory , bms . Ogniwa bez balansera maja rozstrzal do 12mV , takze jest git:) Edytowane 10 Lipca 2020 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Ile takie cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Finalnie około 3700,bms z możliwością laczenia 24-48v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jac72 Opublikowano 19 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Chcę kupić aku 14 lub 20 Ah do zasilania tylko echosondy. Czy ktoś coś poleci godnego uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 19 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Bto.pl, bądź hedway 15ah w konfiguracji 4s1p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Jestem właścicielem Lifepo4 zakupionego na Ali wraz z dedykowanym zasilaczem. Używam go wyłączne do zasilania echosondy. Akumulator wystarcza na 3 wypłynięcia ( do osiągnięcia 11V które jest dolnym napięciem granicznym dla echa). Pytanie do kolegów: czy korzystniejsze dla akumulatora będzie doładowywanie po każdym wypłynięciu, czy po osiągnięciu wartości granicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Jeśli pakiet jest ok , to prędzej go czas ubije niż ilość cykli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi