Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam Shimano Dendou Maru 4000 i właśnie poskładałem do niego LiFePO4 24Ah. Skoro żelówka 20Ah jest na całodzienne łowy OK, to z LiFePO4 może być tylko lepiej :-) Silnik w tym kołowrotku nie działa na zasadzie rozrusznika w samochodzie, więc nie może być źle.

Edytowane przez radeqs

• 0

Pytanie czy taki akumulator jest dobry do elekrycznych kolowrotkow

Akumulatory Litowe są znakomite do kołowrotków elektrycznych, przede wszystkim z uwagi na masę i wydajności prądowe. Polecam oczywiście  4S, tj. do 16,8V. Takie napięcie jest dopuszczone w tych sprzętach.

Ja używam LiPo i Li-Ion. Trzeba brać pod uwagę duży chwilowy pobór prądu ( 20-30A to minimum) podczas pracy obciążonego kołowrotka - hol i hamowanie. Używam kołowrotków Daiwy klasy 300-500. Większe będą pobierały większy prąd.

• 0
  • 0

A co myślicie o czymś takim:

https://pl.aliexpress.com/item/4001099288576.html?srcSns=sns_Copy&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&tt=MG&aff_platform=default&sk=_m0qnukp&mergeHashcode=59098542712&description=223%2C89+z%C5%82++19%25OFF+%7C+Turmera+4S3P+12.8V+21Ah+32700+Lifepo4+akumulator+4S+40A+100A+zr%C3%B3wnowa%C5%BCony+BMS+dla+%C5%82%C3%B3d%C5%BA+elektryczna+i+system+ups+12V&aff_trace_key=01a8d95fa2c1496692331327515d373a-1604990952426-01786-_m0qnukp&businessType=ProductDetail&title=223%2C89+z%C5%82++19%25OFF+%7C+Turmera+4S3P+12.8V+21Ah+32700+Lifepo4+akumulator+4S+40A+100A+zr%C3%B3wnowa%C5%BCony+BMS+dla+%C5%82%C3%B3d%C5%BA+elektryczna+i+system+ups+12V&platform=AE&terminal_id=008955a6635940f7881f81cd6b3e7800&templateKey=white_backgroup_101

Z jakimiś kuponami na jutro do kupienia poniżej 200 zł.

Leszek, wyskakujesz z coraz to nowymi propozycjami akumulatora i pytasz...."Co myślićie".

A poczytaj opinie i zwróć uwagę na wiarygodność sprzedawcy (tę określoną procentowo dla zrealizowanych transakcji). Z uwag i recenzji zakupionych produktów - nie tylko akumulatorów - dowiesz się więcej niż z opinii osób, które co mają ocenić....wygląd, konstrukcję, wydajność. Z obrazka tego nie da się zrobić.  O tym była już mowa.

Czytaj oferty i analizuj opinie.......kup najlepszy aku litowy 4S wynikający z OPINII zakupionych sprzętów, zrealizowanych transakcji .

• Like 1

• 0

Dzięki Bogdan

Kolejne propozycje wynikały tylko i wyłącznie z wad poprzednich. Nie jestem specjalistą i dlatego pytam. Po to jest forum koleżeńskie i jest tu co najmniej kilka osób biegłych w temacie. Bez pomocy tego forum nie miałbym nawet pojęcia, że ma być 4S, itd. Kwestie wiarygodności sklepu dam radę ocenić sam, ale techniczne aspekty nie do końca.

• 0

Na przyszly  sezon chce sobie sprawic accu LiFeP4 w granicach 80-100 Ah,  aktualnie woze ze soba 100Ah Zelowy.

Czy ktos moze polecic pewniaka z Alliexpressu ?

Jestem zainteresowany wlasna konstrukcja z BMS i z Bluetooth.

• 0

Gotowców pewniaków chyba nie ma. W pudełkach mogą być zapakowane "cuda na kiju".Przypuszczam, że mogły by być problemy z gwarancją. Osobiście kupuję komponenty i sam składam. Jak na razie uważam, że jedne z lepszych dostępnych na Ali to ogniwa BLS. Obecnie złożyłem w tym roku czwarte aku na tych ogniwach i wszystko jest oki. Składałem też aku na ogniwach KLUOSI i uważam , że są o 2 klasy niżej od BLS. Reszta to dobór dobrej elektroniki i odrobina wiedzy. Nic trudnego...