Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Andrzej - na podstawie zapytań producentów i dotychczasowego mojego przechowywania polecam - 40-50% naładowania 

moja 100 tak stoi bez problemów od końca września do maja już 4 sezon, no fakt straciła 2%, ale jakoś muszę z tym żyć :)

• Like 1

• 0

Czołem! Chciałem się upewnić co do wielkości aku lifepo4 do Osapiana 55/60max

Będzie używany na Kolibri 330 odległości to mniej więcej 4km do 10 z przerwami w przemieszczaniu sie, czyli jakieś 3/4h h łącznej pracy.

Jakiej pojemności byłby odpowiedni akumulator?

Mam 80 Aha i przy takim pływaniu podłączam do ładowania po 4-5 dniach pływania, z tym że nie trolinguję.

Edytowane przez Mariusz1000

• 0

W wątku giełdowym sa zdiecia. 100ah to moim zdaniem utarty zabobon , wywodzacy się z kwasów, gdzie spadki napiec i pojemnosci wymuszają duze pojemnosci przy takich pradach. Dla 86ah litu prad rzędu 50A niestanowi zbytnio wyzwania ... gdzie najlepsze kwasy wysiadają. Wierz badz nie ja w zeszłym sezonie na 120ah plywalem 4dni po 5-6h i nie rozladowalem do zera.

Edytowane przez siarq

• 0
  • 0

to nie pokaże Ci mocy a tylko napięcie, wykres napięcia w lifepo4 jest bardzo spłaszczony, co oznacza że przez ok 80% pojemności nie widać znaczącego spadku napięcia. Oczywiście warto to jednak mieć tyle że wiercenie dziur w obudowie akumulatora nie zawsze jest dobrym pomysłem

przykładowy wykres napięcia lifepo4 i kwasiaka ściągnięty na szybko z sieci

post-59765-0-39925100-1613812238_thumb.jpg

Edytowane przez wuran
  • Like 1

• 0

Tak pytam bo znalazłem baterię z takim ustrojstwem już zamontowanym i zastanawiam się co to daje. Czy po prostu podczas pływania pilnować żeby nie spadło napięcie poniżej 10V czy jest to zbędne i co najwyżej tel można sobie podładować

post-48797-0-11661600-1613812610_thumb.png

Edytowane przez mepps

• 0

Czyli bez sensu przepłacać jak można sobie kupić takie coś za 20zł i zamontować na żabki na zewnątrz bez wiercenia w obudowie. Tak bms jest ale myślałem o czymś co pokaże mi mniej więcej ile mam pływania jeszcze zanim bms rozłączy żebym nie musiał na wiosłach wracać. Są jeszcze z bluetooth i na telefonie można obserwować ale tu cena idzie mocno w górę. Przeczytałem cały ten temat i wybaczcie te głupie pytania ale jedyne baterie które ogarniam to w pilocie od tv.