Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Proszę o pomoc. Dostałem właśnie miernik mocy i chciałem sprawdzić ładowarkę. Do urządzenia dołączone są proste schematy podłączenia. Jako, że nie jestem zbyt dobrym elektrykiem praktykiem i nie chciał bym nic skopać proszę bardziej zaawansowanych o poradę.

Przy kontroli rozładowania na schemacie jest pokazane źródło, gniazdo, miernik, gniazdo, odbiornik.

Trochę inaczej jest przy schemacie kontroli ładowania: ładowarka, gniazdo, miernik, gniazdo, jeszcze raz gniazdo i dopiero bateria.

To podwójne połączenie opisane jest plug - plug jumper wires.

Nie wiem czy to jest jakieś konkretne połączenie, które ma za zadanie jakieś zabezpieczenie (np. przed prądem zwrotnym) i czy zwykłe połączenie może uszkodzić baterię, miernik albo ładowarkę? Czy mogę połączyć to bezpośrednio i zrobić pomiary?

Dołączam zdjęcie schematu.

Wiem, że tego typu strzałki w obwodach mogą oznaczać diody kierunkowe regulujące przepływ prądu ale na tym schemacie jest to po prostu opisane jako ---< Socket connector i  <--- Plug connector.

Niby nic skomplikowanego ale na wszelki wypadek pytam bo kiedy ostatnio nie doczytałem, że przed odłączeniem poduszek powietrznych w samochodzie powinienem odłączyć akumulator to musiałem jechać wykasować błędy po naprawie.

post-57268-0-00258100-1617866062_thumb.jpg

• 0

Podłącz według schematu , tam nie ma diody kierunkowej , jest pokazane kierunek przepływu prądu , nic się nie uwali jak podłączysz jak przedstawia schemat.

Ale coś pomieszali chyba , podłącz jak na schemacie i bedzie ok.

Edytowane przez manonegra13
  • Like 1

• 0

Dziękuję za informację.

Już do tego doszedłem, podłączyłem stary akumulator kwasowy i poeksperymentowałem. Wyszło tak jak się spodziewałem więc zrobiłem właściwe testy ładowarki.

Przy okazji testowania ładowarki udało mi się zapakować 50,2 amperogodziny energii do akumulatora LiFePO4 50 ah kupionego od kolegi Adama. Wcześniej rozładowałem go żarówkami 110W do wartości 10V pod obciążeniem. Po odcięciu obciążenia oczywiście napięcie poszło w górę więc nie był zupełnie pusty. 

Mogę więc potwierdzić deklarację pojemności tych akumulatorów i polecić zakup u kolegi. Dzięki Siarq.

Co do chińskiej ładowarki to już tak dobrze nie było. Na deklarowane 20A przy pustym aku dawała 17,8. W sumie nie spodziewałem się więcej ale jakby nie było ponad 10% brakuje.

• 0

Nie czekałem żeby BMS odciął, sam odłączyłem obciążenie. Tak jak piszesz po wyłączeniu żarówek skoczyło tak koło 11V,. Na drugi dzień, kiedy podłączałem ładowanie woltomierz pokazał prawie 12V.

Dlatego pisałem, że nie był rozładowany do bezpiecznego zera i przy  ładowaniu od 10V weszło by jeszcze więcej niż 50,2 ah

• 0

Podrzuci ktoś sprawdzonego linka do Ali na 30 Ah LiFePo4, 4s do zasilania echo? Idealnie taki w budzie plastikowej od 20 Ah - 76 mm wysokości, żeby wszedł do bigcovera. Najlepiej z wysyłką z europy. Thanks from the mountain :). Jeden z Niemiec znalazłem ale może ma ktoś coś innego. 

Edytowane przez rower26

• 0

A czy parametry podane na Ali są zgodne z rzeczywistymi ?

Oraz czy zadowolony jesteś z zakupu ?

• 0

Zauważyłem na AliExpress, że firma LiitoKala wysprzedaje akumulatory LiFePo4 o nietypowych gabarytach za bardzo przyzwoite pieniądze i z daromową dostawą:

Np 100 Ah z ledowym wyświetlaczem za 1045 zł

https://pl.aliexpress.com/item/1005002361662260.html?spm=a2g17.12010612.0.0.7f664b25DrqVmB&gps-id=pcStoreJustForYou&scm=1007.23125.137358.0&scm_id=1007.23125.137358.0&scm-url=1007.23125.137358.0&pvid=68b750a7-7e45-43fa-8aa1-aedbf867075d

Pojedyncze ogniwa komplet 4 szt za 650 zł:

https://pl.aliexpress.com/item/1005002519532444.html?spm=a2g17.12010612.8148356.19.583528caxsVqn6

U tego sprzedawcy można wiele ciekawych rzeczy znaleźć:

https://pl.aliexpress.com/store/group/3-2V-100Ah-LiFePO4-Battery/217753_10000000744612.html?origin=n&isFreeShip=y&SortType=bestmatch_sort&g=y

Korzystał ktoś ????

• Like 2

• 0

Tak, ja zrobiłem na tym akumulator 100Ah. Baterie nie byly rozjechane, samej pojemności nie testowałem. Płaciłem więcej, bo przesyłka nie była za darmo.

Dzięki :) Już kupiłem :)

Teraz muszę czekać do aż lipca na dostawę :(

Edytowane przez cezorator