Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Problem nie jest dostępność bms 16s, tylko 8s które można łączyć. Dostałem odpowiedź od sprzedawcy z AliExpress, że to nie problem wykonać ale cena robi się trochę zaporowa. Zestaw 2szt bms 24v z bluetooth i możliwością łączenia w 48v to 2500z vatem...

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

• 0

Cena spora to fakt, ale jest to robione na zamówienie i to pewnie dla tego.

Kumpel budował duży akumulator lifepo4 48v 320ah do Karvina 2700 lub tego ciut mocniejszego. Miał problem z bms właśnie od daly bo mu inwerter w jachcie wywalał błędy. Dopiero zakup osprzętu od Victron załatwił sprawę ale to już nie są małe pieniądze bo się cenią skubance...

Edytowane przez mathew.stepnicki

• 0

victron to nie aliexpress...dwa rozne swiaty:) Odnosnie robienia pod zamowienie, to wierz badz nie, ale zaden Chin nie przestawi lini produkcyjnej na 2szt bms , aby wstawic mosfety ktore wytrzymaja to. Dla tego wlasnie sa bms zazwyczaj dedykowane, klepane tasmowo w duzych ilosciach. specyficzni duzi odbiorcy z wymaganiami swoimi , maja partie robione pod zamowienie o zadanych parametrach. czesto "praktyka" z ich strony jest przewymiarowanie bms pradowo np zamiast na 100 to na 200A twierdzac ze to bedzie dzialac w szeregach, jednak bywa roznie 

• 0

Czyli marzenia o dużej pojemności z dwóch Aku poszły w las...

Jaka jest potrzebna minimalna pojemność aby spirit 1.0 plus mógł dzialac z 2.5-3h na ustawieniu 1000watt?

Muszę przepłynąć 9km na świetną miejscówkę i tam jeszcze coś popływać to daje jeśli dobrze liczę min 60ah jak nie 80ah z zapasem na miejscówkę.

Edytowane przez mathew.stepnicki

• 0

Wszystko się zgadza. Smart bms na dzień dobry pokazał naładowanie na poziomie 8%, a stefpol na niższym napięciu uznał, że akumulator jest naładowany i nie ładował. Na wyższym napięciu podaje cały czas 6-7 amperów. Ładuje się od wczoraj od 21:30

post-65218-0-42852000-1630058986_thumb.jpg

• 0

Siemanko koledzy i koleżanki. Dotarł do mnie aku z Ali. litokala 100Ah  lifepo4    i z ciekawości chciałem pobawic się i pomieszałem w ustawieniach :(    ma ktoś jakiś podgląd jak to ustawić dobrze ?;]   z góry dziękuję za każdą wskazówkę ;]

Pozdro !!

• 0

dziękuję i już jest lepiej ;]     po podłączeniu ładowarki dochodzi do 84%  i odcina. Czyli jak czytałem wcześniej w wątku to normalne dla tych akumulatorów z chin ?

dodam że ładowarka 10A   dobija do max  14v  i odcina

Edytowane przez bulionn

• 0

dziękuję i już jest lepiej ;]     po podłączeniu ładowarki dochodzi do 84%  i odcina. Czyli jak czytałem wcześniej w wątku to normalne dla tych akumulatorów z chin ?

dodam że ładowarka 10A   dobija do max  14v  i odcina

jak skończy ładować i odczekasz ze 3 godziny jakie masz napięcie na aku?

to ma być dobry aku jak ładuje tylko do 84%?

• 0

Jestem po pierwszym 12h pływaniu z akumulatorem LiFePo4 od Adama - @siarq. Jestem więcej niż zadowolony. Wziąłem 100ah, w ciągu 12h zużyłem wg aplikacji 0.8v co jest wynikiem nieosiągalnym dla akumulatora żelowego. Z wiatrem, pod wiatr, pod dość dużą falę, przemieszczałem się z prędkością 5.5km/h rozkrecając manetkę silnika Haibo M150 do połowy. Pod maksymalnym obciążeniem spływając wskazania aplikacji były 12.7v oraz 50A więc wiarygodnie. Po spłynięciu jak aku trochę odsapnął, wskazania aplikacji 13v.

Tak jak Adam mówi: nigdy więcej żelu.