Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bez przesady, to nie to samo. Takim autem bym nie jeździł a LiFEPO4 można spokojnie użytkować bez tego, wystarczy voltomierz.

Voltomierz w przypadku LiFePO4 właściwie tylko potwierdza, że aku już jest pusty. Do póki jest choćby 15% pojemności, to napięcie się prawie nie zmienia. Najlepiej mieć zapas pojemności, wtedy takimi problemami można sobie głowy nie zaprzątać :-)

• 0

Trzeba zaznaczyć, że użytkowanie takiego BMS pozwala na szybkie wprowadzanie różnych parametrów użytkowych akumulatora bez konieczności połączenia z komputerem. Uważam, że tylko  wyposażenie akumulatora   w BL BMS pozwala w pełni kontrolować i wykorzystać jego możliwości.

post-54593-0-90498500-1643190742_thumb.jpg

post-54593-0-78529300-1643190754_thumb.jpg

• 0

Nie wszytsko skonfigurujesz przez bt , parametry krytyczne są przypisane na stałe.

Które to są parametry? W moim BMS z apką jak wyżej, mogę przez aplikację przypisać napięcie odcięcia dla ogniwa: min, max, dla całej baterii, pojemność itd. Są jeszcze jakieś inne, których w apce nie widać?

• 0

Nie rozumiem, po co miałbym ustawiać "napięcia i prądy wyższe/niższe od krytycznych" . Aplikacja oczywiście pozwala na regulację większej ilości parametrów - te ze zdjęcia nr 1 to tylko fragment  - pierwsza strona. Zawsze można powrócić do zalecanych ustawień fabrycznych dla danego typu akumulatora.

• 0

Sprawdziłem chińskie aku, które przyszło mi w ubiegłym roku.

Akumulator z tego linku 1 083,53 zł 25%OFF | 12V 100Ah 120Ah LiFePO4 bateria 12.8V baterie litowe 3000 cykli dla kamperów RV wózek golfowy Off-Road Off-grid Solar Wind

https://a.aliexpress.com/_vquDWc

Zamówiłem bez LCD, o pojemności deklarowanej 120ah, koszt 1036 zł w zeszłym roku.

Na wodzie, nawet pływając na maxa przy mega silnym wietrze nie dałem rady go wyładować /miałem drugi więc nie oszczędzałem/.

Pływałem na nim całą jesień i nie mam zastrzeżeń.

Zamówiłem polecony tu miernik:

70,28 zł 15%OFF | ATORCH DC 300V 100A dokładna energia Bluetooth miernik napięcie prądu moc woltomierz amperomierz przeciążenie funkcja alarmu kryty

https://a.aliexpress.com/_vbTKUG

Podłączyłem w domu do tego aku.

Miernik pokazuje co trzeba, jest OK, choć mógłby być mniejszy.

Ładując telefony, powerbanki /pobór od 0,4 do 1,4 A/, a w wolnych chwilach wyładowując go szybciej nagrzewnicą samochodową /ok 10-12A/, po kilku dniach doszedłem do napięcia pod obciążeniem 10V i wyłączyłem, bo nie chciałem go bardziej wyładowywać.

Mam nadzieję że BMS odciąłby go za chwilę....

Napięcie bez obciążenia po wyciągnięciu ok 50ah wciąż było 13,1v.

Zużyte 80ah - napięcie ok 12,9.

97 ah - 12V W STANIE SPOCZYNKU.

Wg miernika akumulator oddał 99,92 ah.

Ostatnie godziny przy poborze ok 11A.

Z deklarowanych 120ah jest 100.

Przy silniku i większych poborach zapewne odda mniej prądu.

Awarii nie było. Tysiąc zł.

Chinska ładowarka WATE 10A ładowała ten aku ok 11 h.

Od zera do pełna.

W mojej ocenie chińczyk to zawsze loteria.

Mam fart, bo to mój drugi lifepo4 za takie pieniądze. Pierwszy mam od dawna i działa bez zastrzeżeń. Choć tamten również z deklarowanych 120ah ma ok 95ah.

Pozdrawiam

Edytowane przez Drac
  • Like 3

• 0

Jak dla mnie to taka trochę gra w ruletkę i stawianie na czerwone lub zielone.. 50% szans.

Zyskasz 1000 zł lub go stracisz.. ;)

Minusy - krótsza gwarancja (czy realna..?),

- mniejsza pojemność,

- chybił/trafił - jakość.,

- prąd rozładowania 50A (przynajmniej tak piszą przy tym 120Ah)

- możliwość ładowania max. 10A 

Plusy - cena i tyle.

Póki co to zawsze indywidualny wybór kupującego.. B)

Edytowane przez ubot
  • Like 1

• 0

Co do gwarancji to praktycznie nie ma, koszt wysyłki akumulatora powala :).

Marna jakość ogniw, nie trzymają deklarowanej pojemności , zgrzewane trzeba uważać na wstrząsy.

BMS wersja oszczędnościowa ( prąd ładowania i rozładowania bardzo niski )

Ale tak jak zauważył @ubot - najważniejszy PLUS to cena.

Wybór należy do kupującego,

Za taką kasę nie da się złożyć dobrej jakości akumulatora

• Like 1

• 0

Kolega ubot dobrze gada.

Raz się trafi dobrze, raz nie.

Jednak:

Kupując chińcyka 120 ah należy mieć świadomość że ma 95-100.

U mnie prąd rozładowania jest 100A na obydwu akumulatorach, a ładowanie jakoś sporo, chyba 50??

Choć ładowarki mam 10a i 2x6a /ten starszy można ładować dwoma na raz, czyli 12 a/.

A na gwarancję i tak nie liczyłem zamawiając.

Jak kolega napisał - ruletka.

Ale myślę że wieksza szansa na dobry aku z Chin za śmieszne pieniądze niż emerytura z zusu.

• Like 1

• 0

Czy do navy 3.0 da się założyć śrubę od navy 6.0 ?

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Sprawdz.w.katalagou jakie sruby są dostępne, do navy 6.0 były 2- uciagowa i szybkościowa. Roznica między nimi przy detce 3.7m była spora 15kmh vs 21kmh. Nie mniej jednak , przy 3kw mocy na zawrotne osiągi bym nie liczyl, wszytsko jest uzależnione od masy jednostki. Na yt są.filmy z detkami i navy 3.0- około 12/13kmh . Przy ciężkiej jednostce będzie to 10kmh... za dużo.Ci ona. Napewno nie wniesie

0

• 0

Czy do navy 3.0 da się założyć śrubę od navy 6.0 ?

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Jeśli nawet się da, to nie ma to sensu. Śruba w Navy 3 jest śrubą szybką. Teoretyczna prędkość śruby/ liczona ze skoku śruby bez uślizgu/ to coś około 21km/h - jest to prędkość nieosiągalna na typowym pontonie 3-3,5 m. Prędzej można poszukiwać gdzieś? śruby uciągowej.

Pozdrawiam

Janusz Koperski