maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 To takjakby autem jeździć bez wskaźnika paliwa Bez przesady, to nie to samo. Takim autem bym nie jeździł a LiFEPO4 można spokojnie użytkować bez tego, wystarczy voltomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autem też się da patrzeć na przebyte km. Ale imo warto dorzucić te kilkadziesiąt złotych i mieć BT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 BT to mistrzostwo świata Najlepsze jest podglądanie natężenia ładowania i pobór prądu urządzeń na pokładzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spinjac Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 W domu też lubię popatrzeć na wskaźniki, na rybach jednak wolę patrzeć na wodę .Oczywiście precyzyjny wskaźnik poziomu naładowania akumulatora jak najbardziej warto mieć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Bez przesady, to nie to samo. Takim autem bym nie jeździł a LiFEPO4 można spokojnie użytkować bez tego, wystarczy voltomierz. Voltomierz w przypadku LiFePO4 właściwie tylko potwierdza, że aku już jest pusty. Do póki jest choćby 15% pojemności, to napięcie się prawie nie zmienia. Najlepiej mieć zapas pojemności, wtedy takimi problemami można sobie głowy nie zaprzątać :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Trzeba zaznaczyć, że użytkowanie takiego BMS pozwala na szybkie wprowadzanie różnych parametrów użytkowych akumulatora bez konieczności połączenia z komputerem. Uważam, że tylko wyposażenie akumulatora w BL BMS pozwala w pełni kontrolować i wykorzystać jego możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Nie wszytsko skonfigurujesz przez bt , parametry krytyczne są przypisane na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Nie wszytsko skonfigurujesz przez bt , parametry krytyczne są przypisane na stałe.Które to są parametry? W moim BMS z apką jak wyżej, mogę przez aplikację przypisać napięcie odcięcia dla ogniwa: min, max, dla całej baterii, pojemność itd. Są jeszcze jakieś inne, których w apce nie widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Nie ustawisz napiec i pradow wyzszyxh/niższych niż krytyczne , z poziomu uart jest więcej opcji , aktualiazacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Nie rozumiem, po co miałbym ustawiać "napięcia i prądy wyższe/niższe od krytycznych" . Aplikacja oczywiście pozwala na regulację większej ilości parametrów - te ze zdjęcia nr 1 to tylko fragment - pierwsza strona. Zawsze można powrócić do zalecanych ustawień fabrycznych dla danego typu akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Ty to rozumiesz, ale nie wszyscy to pojmują...naprawdę byś się zdziwił jakie ludzie mają teorie na podstawie yt i innych edukacyjnych portalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Sprawdziłem chińskie aku, które przyszło mi w ubiegłym roku. Akumulator z tego linku 1 083,53 zł 25%OFF | 12V 100Ah 120Ah LiFePO4 bateria 12.8V baterie litowe 3000 cykli dla kamperów RV wózek golfowy Off-Road Off-grid Solar Windhttps://a.aliexpress.com/_vquDWc Zamówiłem bez LCD, o pojemności deklarowanej 120ah, koszt 1036 zł w zeszłym roku. Na wodzie, nawet pływając na maxa przy mega silnym wietrze nie dałem rady go wyładować /miałem drugi więc nie oszczędzałem/. Pływałem na nim całą jesień i nie mam zastrzeżeń. Zamówiłem polecony tu miernik:70,28 zł 15%OFF | ATORCH DC 300V 100A dokładna energia Bluetooth miernik napięcie prądu moc woltomierz amperomierz przeciążenie funkcja alarmu krytyhttps://a.aliexpress.com/_vbTKUG Podłączyłem w domu do tego aku. Miernik pokazuje co trzeba, jest OK, choć mógłby być mniejszy. Ładując telefony, powerbanki /pobór od 0,4 do 1,4 A/, a w wolnych chwilach wyładowując go szybciej nagrzewnicą samochodową /ok 10-12A/, po kilku dniach doszedłem do napięcia pod obciążeniem 10V i wyłączyłem, bo nie chciałem go bardziej wyładowywać.Mam nadzieję że BMS odciąłby go za chwilę.... Napięcie bez obciążenia po wyciągnięciu ok 50ah wciąż było 13,1v.Zużyte 80ah - napięcie ok 12,9.97 ah - 12V W STANIE SPOCZYNKU. Wg miernika akumulator oddał 99,92 ah.Ostatnie godziny przy poborze ok 11A. Z deklarowanych 120ah jest 100.Przy silniku i większych poborach zapewne odda mniej prądu. Awarii nie było. Tysiąc zł. Chinska ładowarka WATE 10A ładowała ten aku ok 11 h. Od zera do pełna. W mojej ocenie chińczyk to zawsze loteria.Mam fart, bo to mój drugi lifepo4 za takie pieniądze. Pierwszy mam od dawna i działa bez zastrzeżeń. Choć tamten również z deklarowanych 120ah ma ok 95ah.Pozdrawiam Edytowane 2 Lutego 2022 przez Drac 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Widocznie da się trafić coś w dobrej cenie i w dobrej jakości. Placiels drugie tyle za wysyłkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Nie. Wysyłka za każdym razem free.Ale jechało długo. Ten pierwszy pamiętam że jechał ok 3 miesiące przez Niemcy.Kurier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Fakt. Ja patrzyłem wysyłkę na Irlandię to pokazuje mi 270€ Do PL jest za Free.Czytałem opinie i z 120Ah jest rzeczywiste około 90. Za 1000zl to myślę że i tak opłacalne. Dla Ci w PL nie naliczyli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Nie miałem żadnych dodatkowych opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 (edytowane) Jak dla mnie to taka trochę gra w ruletkę i stawianie na czerwone lub zielone.. 50% szans.Zyskasz 1000 zł lub go stracisz.. Minusy - krótsza gwarancja (czy realna..?),- mniejsza pojemność,- chybił/trafił - jakość.,- prąd rozładowania 50A (przynajmniej tak piszą przy tym 120Ah)- możliwość ładowania max. 10A Plusy - cena i tyle.Póki co to zawsze indywidualny wybór kupującego.. Edytowane 4 Lutego 2022 przez ubot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Co do gwarancji to praktycznie nie ma, koszt wysyłki akumulatora powala .Marna jakość ogniw, nie trzymają deklarowanej pojemności , zgrzewane trzeba uważać na wstrząsy.BMS wersja oszczędnościowa ( prąd ładowania i rozładowania bardzo niski ) Ale tak jak zauważył @ubot - najważniejszy PLUS to cena. Wybór należy do kupującego, Za taką kasę nie da się złożyć dobrej jakości akumulatora 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Kolega ubot dobrze gada.Raz się trafi dobrze, raz nie. Jednak:Kupując chińcyka 120 ah należy mieć świadomość że ma 95-100.U mnie prąd rozładowania jest 100A na obydwu akumulatorach, a ładowanie jakoś sporo, chyba 50?? Choć ładowarki mam 10a i 2x6a /ten starszy można ładować dwoma na raz, czyli 12 a/.A na gwarancję i tak nie liczyłem zamawiając.Jak kolega napisał - ruletka. Ale myślę że wieksza szansa na dobry aku z Chin za śmieszne pieniądze niż emerytura z zusu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Emerytura z zus jest adekwatna do płaconych skladek . To samo tyczy się litu w dużej.mierze z aliexpres 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mathew.stepnicki Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Czy do navy 3.0 da się założyć śrubę od navy 6.0 ? Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartolo Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Kompendium wiedzy dla angielskojęzycznych… https://youtu.be/xRUQCxWGyfQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Czy do navy 3.0 da się założyć śrubę od navy 6.0 ? Sent from my POCO F2 Pro using TapatalkSprawdz.w.katalagou jakie sruby są dostępne, do navy 6.0 były 2- uciagowa i szybkościowa. Roznica między nimi przy detce 3.7m była spora 15kmh vs 21kmh. Nie mniej jednak , przy 3kw mocy na zawrotne osiągi bym nie liczyl, wszytsko jest uzależnione od masy jednostki. Na yt są.filmy z detkami i navy 3.0- około 12/13kmh . Przy ciężkiej jednostce będzie to 10kmh... za dużo.Ci ona. Napewno nie wniesie 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JanuszKoperski Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Czy do navy 3.0 da się założyć śrubę od navy 6.0 ? Sent from my POCO F2 Pro using TapatalkJeśli nawet się da, to nie ma to sensu. Śruba w Navy 3 jest śrubą szybką. Teoretyczna prędkość śruby/ liczona ze skoku śruby bez uślizgu/ to coś około 21km/h - jest to prędkość nieosiągalna na typowym pontonie 3-3,5 m. Prędzej można poszukiwać gdzieś? śruby uciągowej.PozdrawiamJanusz Koperski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Witam ,kiedyś już pytałem o aku LiFepo4 do dziobówki ,pytałem wtedy o120AH ,a pytanie teraz dotyczy 80AH czy starczy na 6-8 godzin do dziobówki na kotwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi