Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślę, że dobre lifepo4 50 Ah wystarczy

Nie wystarczy.  Solix 10  w piku , bez przetworników przekracza 2A, Helix 9 to samo , ML 1A. Maksymalne prądy są jeszcze wyższe dla ekranów. 80ah trzeba mieć na taki set na 12 godzin moim zdaniem, bo dojenie cel do 0 też nie służy im zbytnio. 

• 0

Nie wystarczy.  Solix 10  w piku , bez przetworników przekracza 2A, Helix 9 to samo , ML 1A. Maksymalne prądy są jeszcze wyższe dla ekranów. 80ah trzeba mieć na taki set na 12 godzin moim zdaniem, bo dojenie cel do 0 też nie służy im zbytnio. 

CZyli generalnie 80 to minimum a im więcej tym lepiej

• 0

No właśnie myślałem, że więcej ale w instrukcji mega live zalecają 2a bezpiecznik- więc nie może żreć tyle prądu ile wszyscy mówią.

Ja mam na łodzi dwa Solixy 15 i 12, mega live i silnik od uchwytu mega live i nie widziałem jeszcze poboru prądu większego niż 6 A.

Jak wszystko włączone, rozświetlone na maksa to prądu zjada - 5,7-5,9 A

Edytowane przez kruz

• 0

Czy uniwersalną ładowarką Noco Genius 10a naładuje taki aku? (ładowarka ma opcje ładowania Lithium) czy tylko dedykowana ładowarka lifepo4?

Czy do ładowania akumulatora lifepo4 musi być dedykowana ładowarka czy może być np. Schumacher SPI 10A 12V?

Ja ładowałem 12v zwykłym Yato i dało radę do prawie 100%. Teraz nabyłem spawarkę z funkcją ładowania, żeby szło 40A/29v w przerwie na obiad. Jeszcze tylko elektrody do Al i będę miał podręczny zestaw serwisowy ;) . Akurat to, że aku nie będzie nabite na 100% to mu nie szkodzi.

• 0

To jest oczywiste. Ale," kowalski" nie ma w zakresie obowiązków otwarcia obudowy i grzebania w akumulatorze- ma go eksploatować. Różne firmy robia różne bms , są bms które się "ucza" , są bms które mają wbite parametry na stałe i się ich nie zmieni , są też programowalne z poziomu pc badz apk. Rozładowanie do 0 - odciecie przez bms I naładowanie na full pokaze czy bms się "uczy" czy nie. Poza tym , rozjazdy ogniw - były są i beda. Balansery aktywne pomagają , ale to też trzeba zachować kolejnosc pakietowania. Poza tym wyrównanie napiec nie świadczy o wyrównaniu pojemnosci , co czesto jest prkatykowane- zbalansowalem napięciowo musi być ok... stąd też dobiera się pojemnosciowo ,napięciowo i względem IR. TYLKO spełnienie 3 powyższych gwarantuje poprawna prace

• Like 1

• 0

Nie, no jasne że nie ma świata idealnego, ale jak w spoczynku jest 13,2 a pełne ogniwo ma 3,4 to bardzo słabo widzę te 120Ah przy takich rozjazdach. Może być jeszcze ustawione niższe napięcie odcięcia. Bez pomiarów to zagadka.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka