maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Myślę, że dobre lifepo4 50 Ah wystarczyNie wystarczy. Solix 10 w piku , bez przetworników przekracza 2A, Helix 9 to samo , ML 1A. Maksymalne prądy są jeszcze wyższe dla ekranów. 80ah trzeba mieć na taki set na 12 godzin moim zdaniem, bo dojenie cel do 0 też nie służy im zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Zdecydowanie wystarczy. Jak wolno- to małe prądy. Więc sporo czasu możesz trollować. Ceny to poszukaj sam, to twoje pieniądze.1850zł za 100ah z bms i BT VoltPolska. Czy to jest normalna cena? Czy da się jakoś taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikeyy Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Nie wystarczy. Solix 10 w piku , bez przetworników przekracza 2A, Helix 9 to samo , ML 1A. Maksymalne prądy są jeszcze wyższe dla ekranów. 80ah trzeba mieć na taki set na 12 godzin moim zdaniem, bo dojenie cel do 0 też nie służy im zbytnio. CZyli generalnie 80 to minimum a im więcej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 CZyli generalnie 80 to minimum a im więcej tym lepiejTak. 80 daje pewność , że ci nie zabraknie prądu w takiej kompletacji sprzętowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 U mnie solix 15 z Mega Live na obu przetwornikach i Max jasności bierze 3,5 ampera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 to malo jak na taki telewizor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Tak pokazuje Twój akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Wiec tak jest:) kolega ma 2szt solix 15 i live to kolo 6-7 ma pobór, myślałem że te duże ekrany maja wieksza zapotrzebowanie. Jak mialem hds 9 z d3 do brał 3.5a , 12" hds bez 3d też brał 3.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikeyy Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Na wszelki zamówiłem 240 ah ;D Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Czy do ładowania akumulatora lifepo4 musi być dedykowana ładowarka czy może być np. Schumacher SPI 10A 12V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikeyy Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 U mnie solix 15 z Mega Live na obu przetwornikach i Max jasności bierze 3,5 ampera.No właśnie myślałem, że więcej ale w instrukcji mega live zalecają 2a bezpiecznik- więc nie może żreć tyle prądu ile wszyscy mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 31 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Czy do ładowania akumulatora lifepo4 musi być dedykowana ładowarka czy może być np. Schumacher SPI 10A 12V?Musi być taka która obsługuje Aku LiFePo, - dedykowana, inaczej będziesz mieć Aku notorycznie niedoładowany.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafal_LBN Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 Czy uniwersalną ładowarką Noco Genius 10a naładuje taki aku? (ładowarka ma opcje ładowania Lithium) czy tylko dedykowana ładowarka lifepo4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 (edytowane) No właśnie myślałem, że więcej ale w instrukcji mega live zalecają 2a bezpiecznik- więc nie może żreć tyle prądu ile wszyscy mówią.Ja mam na łodzi dwa Solixy 15 i 12, mega live i silnik od uchwytu mega live i nie widziałem jeszcze poboru prądu większego niż 6 A.Jak wszystko włączone, rozświetlone na maksa to prądu zjada - 5,7-5,9 A Edytowane 2 Czerwca 2022 przez kruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Pany, a z ciekawości spytam. Ktoś używa aku od polskiego Volta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Czy uniwersalną ładowarką Noco Genius 10a naładuje taki aku? (ładowarka ma opcje ładowania Lithium) czy tylko dedykowana ładowarka lifepo4? Czy do ładowania akumulatora lifepo4 musi być dedykowana ładowarka czy może być np. Schumacher SPI 10A 12V? Ja ładowałem 12v zwykłym Yato i dało radę do prawie 100%. Teraz nabyłem spawarkę z funkcją ładowania, żeby szło 40A/29v w przerwie na obiad. Jeszcze tylko elektrody do Al i będę miał podręczny zestaw serwisowy . Akurat to, że aku nie będzie nabite na 100% to mu nie szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Kupiłem dedykowana ładowarkę do lifepo4 ale naładowało 79%, tyle ,e volty były 13,2. Jak kupowałem to było 78%. Aku enerblock 120a 12v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 (edytowane) To napięcie jest podawane przez BMS, miernik na obudowie czy tyle wyszło z pomiaru multimetrem na zaciskach? Edytowane 9 Czerwca 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Kupiłem dedykowana ładowarkę do lifepo4 ale naładowało 79%, tyle ,e volty były 13,2. Jak kupowałem to było 78%. Aku enerblock 120a 12v.Rozladuj do 0 i naładuj do full Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Jak ma rozjechane ogniwa, to nie rozładuje bez otwarcia obudowy i rozładowania po kolei... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 To jest oczywiste. Ale," kowalski" nie ma w zakresie obowiązków otwarcia obudowy i grzebania w akumulatorze- ma go eksploatować. Różne firmy robia różne bms , są bms które się "ucza" , są bms które mają wbite parametry na stałe i się ich nie zmieni , są też programowalne z poziomu pc badz apk. Rozładowanie do 0 - odciecie przez bms I naładowanie na full pokaze czy bms się "uczy" czy nie. Poza tym , rozjazdy ogniw - były są i beda. Balansery aktywne pomagają , ale to też trzeba zachować kolejnosc pakietowania. Poza tym wyrównanie napiec nie świadczy o wyrównaniu pojemnosci , co czesto jest prkatykowane- zbalansowalem napięciowo musi być ok... stąd też dobiera się pojemnosciowo ,napięciowo i względem IR. TYLKO spełnienie 3 powyższych gwarantuje poprawna prace 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Nie, no jasne że nie ma świata idealnego, ale jak w spoczynku jest 13,2 a pełne ogniwo ma 3,4 to bardzo słabo widzę te 120Ah przy takich rozjazdach. Może być jeszcze ustawione niższe napięcie odcięcia. Bez pomiarów to zagadka. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 To napięcie jest podawane przez BMS, miernik na obudowie czy tyle wyszło z pomiaru multimetrem na zaciskach?Pokazał wyświetlacz na obudowie. Nie mierzyłem inaczej, mam tylko miernik napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Kolego , wez ho rozladuj do zera i naładuj,.znając prad ladowarki możesz z grubsza oszacować ile czasu lądowała. Pomnożysz prad x czas wyjdzie przybliz9na pojemnosc. Jeśli od zera do full przy ladowarce 20A wyjdzie okolo 6h to ok, jeśli 4h to jest problem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Metoda siarq najlepsza. Od siebie dodam, że takie małe woltomierze są g..no warte - potrafią mieć rozrzut i 0,3V, więc traktuj ten wyświetlacz zgrubnie. Najlepiej multimetrem. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi