maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Moje aku ma na apce na końcu ładowania 100%. Ale na drugi dzień apka pokazuje 75% Aku faktycznie ma moc taka jaka jest nominalnie. Warto zrobić test podany przez siarka. Prosty a wiarygodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Moje aku ma na apce na końcu ładowania 100%. Ale na drugi dzień apka pokazuje 75% Aku faktycznie ma moc taka jaka jest nominalnie. Warto zrobić test podany przez siarka. Prosty a wiarygodny Często tak się zdarza - powodem jest konfiguracha bms jako full 14.6v , a spoczynkowe jest niższe i pokazuje 75%, jednak od tej wartość 75% do końca zazwyczaj pokazuje prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Ostatnio pływałem 5h od 75% zacząłem a skończyło się na 69% wszyskto jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 u mnie w chińskim liitokala niby 100ah bo po sprawdzeniu jest niecałe 70. Na wyświetlaczu jak jest max pokazuje 75% i jak zjedzie do 34% odcina ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 ustawcie te wyswietlacze na napiecie i nic ponad to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 (edytowane) <...>to nie giełda Edytowane 16 Czerwca 2022 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Wczoraj pływałem pierwszy raz na nowym aku 105 Ah i w porównaniu do AGM-a 120 Ah wypadło to słabo. Na starcie miałem 13,4V. Po przepłynięciu 3 km spadło do 12,9V. Pływałem po łowisku długo ale przez większą cześć dnia panel 100W dołdowywał aku. Sprawdzałem kilkukrotnie napięcie i utrzymywało się na poziomie 12,9V. Przed powrotem było 12,8V a po przepłynięciu około 1 km spadło do 10V. Na AGM-mie nigdy nie miałem po całym dniu pływania mniej niż 11,5V a większości wypraw było to 12,6 -12,2V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 lfp ma inną charakterystykę pracy niż kwas. W kwasie napięcie spada mniej więcej równomiernie, a w LFP jest duży spadek na początku, potem aku trzyma około 12,8 a na koniec leci szybko do 10V i tu już właściwie powinno zadziałać zabezpieczenie BMS. Składałeś sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Jeszcze co do solara, to wczoraj warunki nie były chyba zbyt optymalen, może solar ledwo co zipał. Masz bms z BT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Sam składałem. Czy po pierwszym fabrycznym i moim krótki doładowaniu aku może mieć mniejszą pojemność? Druga rzecz która mnie interesuje to jak BMS odcina prąd, kiedy napięcie spadnie do 10V pod obciążeniem czy jakoś uwzględnia je? Tak czy siak z mojego doświadczenia wynika, że jak używałem AGM-a 120 Ah to aby mieć to samo w LFP trzeba było kupić ze 150 Ah a nie 105. Trochę za późno znalazłem wykres który potwierdza to, że na LFP popływa się mniej a nie więcej jak niektórzy sugerują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Jeszcze co do solara, to wczoraj warunki nie były chyba zbyt optymalen, może solar ledwo co zipał. Masz bms z BT?Wczoraj warunki było znakomite. Przez większą część dnia solar ładował prądem 13,6 - 13-8V i na aku nie było żadnego spadku napięcia. Tak samo jest na AGM-ie z solarem tylko na koniec mam np. 12,2V a na LFP 10 V na 2km od slipu Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) BMS monitoruje cele i powinien odciąć, gdy którekolwiek ogniwo spadnie poniżej 2,5v lub całość poniżej 10. Tyle z teorii. W praktyce co masz to nie wiem. Obciążenie nie ma wielkiego znaczenia, liczy się tak naprawdę napięcie na każdym ogniwie i/lub napięcie całej baterii. Jaki BMS i ogniwa kupiłeś? Jak litokala lub tanie z ali, to wieść gminna niesie, że możesz odjąć na początek 10-15% deklarowanej pojemności. Edytowane 21 Czerwca 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Sam składałem. Czy po pierwszym fabrycznym i moim krótki doładowaniu aku może mieć mniejszą pojemność? Druga rzecz która mnie interesuje to jak BMS odcina prąd, kiedy napięcie spadnie do 10V pod obciążeniem czy jakoś uwzględnia je? Tak czy siak z mojego doświadczenia wynika, że jak używałem AGM-a 120 Ah to aby mieć to samo w LFP trzeba było kupić ze 150 Ah a nie 105. Trochę za późno znalazłem wykres który potwierdza to, że na LFP popływa się mniej a nie więcej jak niektórzy sugerują.Co Ty za pierdoly wypisujesz, odpowiednikiem kwasa 120ah ma być lit 150ah... , kupiles wynalazek badz niespakietowales odpowiednią baterii i teraz masz co masz... 105ah litu przy prądzie rzędu c15 już biję kwasy , nie mówiąc o c10 czy c1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) A może wystarczy zbalansowac ogniwa? Ja mam ogniwa litokala 85Ah i wyciągam z nich zbliżona pojemnosc. Ogniwa balansowałem przed złożeniem całego aku. Albo któreś jedno ogniwo jest trafione. Tu są zalety BMS z bluetoothem, bo widać wszystko jak na dłoni. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Czerwca 2022 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Oglądnąłem wystarczającą ilość filmów aby wiedzieć jak wyrównać napięcia między ogniwami i podłączyć BMS. Robienie z tego wiedzy tajemnej pachnie bufonadą Wybrałem ogniwa które według jednego youtubera posiadającego profesjonalny sprzęt mają nawet ciut więcej pojemności niż deklarowana. Na Ali nie miały żadnej negatywnej opinii. A te pierdoły to suche fakty wynikające doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Twoje doświadczenia są poprostu odmienne od naszych. Ja nie handluje akumulatorami, poprostu tak jak Ty złożyłem sobie swój własny aku, wiec jaki mam interes żeby ściemniać? Testowałem go rozładowując żarówkami samochodowymi i trzymał nominalna pojemność. Coś u Ciebie jest nie tak. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Czerwca 2022 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Oglądnąłem wystarczającą ilość filmów aby wiedzieć jak wyrównać napięcia między ogniwami i podłączyć BMS. Robienie z tego wiedzy tajemnej pachnie bufonadą Wybrałem ogniwa które według jednego youtubera posiadającego profesjonalny sprzęt mają nawet ciut więcej pojemności niż deklarowana. Na Ali nie miały żadnej negatywnej opinii. A te pierdoły to suche fakty wynikające doświadczenia.To nie jest wiedzą tajemna kolego. Tylko są dwa wyjścia. Albo masz celle o pojemności innej niż napisanej , badz źle spakietowales. Wyrównanie napiec o niczym nie świadczy. Sprawdź na yt jak są.ch-ki prądowo napięciowe ogniw .... I jak się.ma napiecie do pojemnosci. Może jakiś youtuber to zredagowal Edytowane 21 Czerwca 2022 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Jedyne logiczne wytłumaczenie jakie znajduje to, że posiadam wyjątkowego AGM-a. 43 kg. Jest waga jest moc Ja też nie handluje akumulatorami i uważam, że pogardliwe określenie "chińszczyzn:" już od dawna jest nieaktualne za to amerykański czy francuski chłam coraz bardziej zasadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Właśnie ładuje aku. Dziś ma 11,2V Różnice między ogniwami są rzędu 0,02V. Ile powinien się ładować orientacyjnie jeśli ma te 105Ah? Ładowarka dedykowana 20 A. Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Wczoraj warunki było znakomite. Przez większą część dnia solar ładował prądem 13,6 - 13-8V i na aku nie było żadnego spadku napięcia. Tak samo jest na AGM-ie z solarem tylko na koniec mam np. 12,2V a na LFP 10 V na 2km od slipu Jak Ci solar ładuje prądem 13,6- 13,8V, to obejrzyj jeszcze trochę filmów, jak odróżnić napięcie od natężenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Właśnie ładuje aku. Dziś ma 11,2V Różnice między ogniwami są rzędu 0,02V. Ile powinien się ładować orientacyjnie jeśli ma te 105Ah? Ładowarka dedykowana 20 A.+- 5h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Jak Ci solar ładuje prądem 13,6- 13,8V, to obejrzyj jeszcze trochę filmów, jak odróżnić napięcie od natężenia.Wyświetlacz sterownika podaje napięcie na aku w czasie ładowania a solar ładuje prądem 14,4V . Uszczypliwości sobie daruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Bez uszczypliwości , to prąd wyraża się w amperach (A), a napięcie w woltach (V). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Bez uszczypliwości , to prąd wyraża się w amperach (A), a napięcie w woltach (V).Serio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Na poważnie to aku ładował się między 4 a 5 h i powstały różnice w napięciu między ogniwamy do 0,2 V których przed ładowaniem nie było. Może z balanserem jest coś nie teges? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi