maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 @Robert ,Chyba jednak przeoczyłeś któryś sezon na tym you tube o tych akumulatorach, badz faktycznie jest to wiedza tajemna. Znajdziesz w tym wątku trochę odpowiedzi na przypadlosc Twojego pakietu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Balanser potrzebuje trochę czasu - Tani - żeby rozładować trochę, te szybciej się ładujące ogniwa.Drogi - żeby przekazać ładunek z tych mocniejszych ogniw do tych słabszych. Tak obrazowo ujmując i mocno upraszczając.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 @Robert ,Chyba jednak przeoczyłeś któryś sezon na tym you tube o tych akumulatorach, badz faktycznie jest to wiedza tajemna. Znajdziesz w tym wątku trochę odpowiedzi na przypadlosc Twojego pakietu.Nie mam w planach robienia doktoratu z LFP Prosta instrukcja obsługi mi wystarcza a problemy wynikły wczoraj więc nie było kiedy czego przeoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hvast Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Wczoraj pływałem pierwszy raz na nowym aku 105 Ah i w porównaniu do AGM-a 120 Ah wypadło to słabo. Na starcie miałem 13,4V. Po przepłynięciu 3 km spadło do 12,9V. Pływałem po łowisku długo ale przez większą cześć dnia panel 100W dołdowywał aku. Sprawdzałem kilkukrotnie napięcie i utrzymywało się na poziomie 12,9V. Przed powrotem było 12,8V a po przepłynięciu około 1 km spadło do 10V. Na AGM-mie nigdy nie miałem po całym dniu pływania mniej niż 11,5V a większości wypraw było to 12,6 -12,2V.Nie znam się na elektryce ale regulator do solara to masz do LifePo4? U siebie sporo dnia na 86Ah pływałem, trochę trola i nigdy mi voltarz tak nie spadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Jeszcze a propos balansowania ogniw. Wyrównałeś napięcie ogniw na naładowaniu na full czy na rozładowaniu na full, czy po prostu połączyłeś je kabelkami równolegle, żeby wyrównało się napięcie w stopniu naładowania jaki otrzymałeś z przesyłką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Jedyne logiczne wytłumaczenie jakie znajduje to, że posiadam wyjątkowego AGM-a. 43 kg. Jest waga jest moc Robert, jeżeli twój AGM waży 43kg przy pojemności 120Ah to stawiam dobre piwo, że to jest podawane dla prądu C5. Co oznacza, że dla C20 (standardowo podawana pojemność dla aku) ma pewnie ze 150-160Ah. W tej sytuacji lit 105Ah mógłby być słabszy. Co to za producent i model aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Nie znam się na elektryce ale regulator do solara to masz do LifePo4? U siebie sporo dnia na 86Ah pływałem, trochę trola i nigdy mi voltarz tak nie spadł.Regulator jest raczej do żelówek bo przy 10,5V mruga ostrzegawcza ikona. Co do pływania to raczej nie ma porównania, ja pływam praktycznie non stop. Na miejscówkę 3 -4 km i po miejscówce patrol za rybami lub sprint do lokalnej zadymy ustawianie się pod odpowiednim katem do ryby itd.. Na średnio 14 h łowienia może 2 h to postoje na drzemkę lub śniadanie. Wiem, że to bardzo dużo ale ten AGM to wytrzymywał. Może jest tak jak napisał Psulek, że ten AGM ma dużo więcej niż 120 Ah. Wczoraj nawet dzwoniłem do kolegi od którego go odkupiłem o namiary na sklep który to sprzedawał za jedyne 600 zł. Może dowiem się coś więcej. Samku sprawie dodaje to, że pływam na nim już 6 lat i nie wiedzę aby miał się gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Jeszcze a propos balansowania ogniw. Wyrównałeś napięcie ogniw na naładowaniu na full czy na rozładowaniu na full, czy po prostu połączyłeś je kabelkami równolegle, żeby wyrównało się napięcie w stopniu naładowania jaki otrzymałeś z przesyłką?Ogniwa przyszły naładowane na 3,2 i 3,3. Połączyłem je równolegle na 24h a po tym szeregowo + BMS (200 A). Przed wyjazdem podłączyłem ładowarkę i BMS odciął dosyć szybko ładowanie. Na starcie było 13,4V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 I zbalansowales je napięciowo a nie pojemnosciowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 I zbalansowales je napięciowo a nie pojemnosciowo...Niewiele to zmienia. Akumulator jest sporo za mały do moich potrzeb. 150 Ah było by O.K. i tyle prawdopodobnie ma mój AGM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 (edytowane) Ze względu na charakterystykę LiFePO4 wyrównanie napięć między ogniwami przy częściowym naładowaniu (te 3,2 3,3V) nie jest tak naprawdę zbalansowaniem. Z tego co kojarzę, jak składałem swój aku, to najkorzystniej było naładować wszystkie ogniwa do 3,65V. To daje względną gwarancję dobrze zbalansowanych ogniw. Zobacz na charakterystykę LifePO4 na tej stronie: https://www.powerstream.com/LLLF.htmMiędzy 3,2 a 3,3 V możesz mieć bardzo dużą różnicę w naładowaniu poszczególnych ogniw. Edytowane 22 Czerwca 2022 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 salmon1977 Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Czy ktoś używa takiej https://wodomania.pl/ladowarka-volt-do-akumulatorow-lifepo4-12v-20a-p-1445.htmlładowarki do tego Aku ? Będzie Ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Podbiję pytanie dot ww ładowarki, tylko do trochę innego aku: https://allegro.pl/oferta/akumulator-litowy-lifepo4-sp-12v-12120-bms-120ah-11546874338 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Czy ktoś używa takiej https://wodomania.pl/ladowarka-volt-do-akumulatorow-lifepo4-12v-20a-p-1445.htmlładowarki do tego Aku ? Będzie Ok? 6C001912-DC26-4FFA-925B-1A8ACB52A6DE.jpegna bank bedzie ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Czy ktoś używa takiej https://wodomania.pl/ladowarka-volt-do-akumulatorow-lifepo4-12v-20a-p-1445.htmlładowarki do tego Aku ? Będzie Ok? 6C001912-DC26-4FFA-925B-1A8ACB52A6DE.jpegsprawdzałeś, czy akumulator faktycznie ma 100 Ah pojemności ? Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez cezorator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 sprawdzałeś, czy akumulator faktycznie ma 100 Ah pojemności ?ponawiam pytanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 salmon1977 Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2022 (edytowane) Nie wiem ,pływałem cały dzień w trollu i dawał radę .Sprawdzę u elektronika. Edytowane 21 Września 2022 przez salmon1977 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Szanowne koleżeństwo!Zakupiłem w sklepie wędkarskim akumulator VOLT POLSKA LiFePO4 12V 100Ah 150A + BMS.Przed użyciem chciałem sprawdzić parametry. Udało mi się wgrać w telefon aplikacje i przez bluetooth otrzymałem takie dane (zdjęcie) Czy niespełna 10% pojemności (z fabrycznych 100 Ah) w wyjętym z fabrycznego kartonu sprzęcie jest normalne? Nie mam żadnego doświadczenia z akumulatorami głębokiego rozładowania typu LiFePo4. W papierowej instrukcji, w dziale "Warunki przechowywania akumulatora" jest niepokojące mnie zdanie "Skrajne poziomy naładowania takie jak mniej niż 10% czy więcej niż 90%, będą miały wpływ na obniżenie pojemności". Czy zakupiłem "przeterminowany" nie w pełni sprawny sprzęt? Mam zwrócić towar do sklepu i reklamować ? Czy może wszystko jest w normie, podłączać ładowarkę i użytkować akumulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 dane z aplikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 (edytowane) Licznik coś źle pokazuje. Jak jest 12,93V napięcia, to nie może to być 9% pojemności ogniw. Nabij do pełna i sprawdź. Edytowane 2 Listopada 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 @Psulek może być, napiecie spoczynkowe prawie pustego akumulatora może być wysokie. Nie mniej jednak , zrobić test nalezy- rozladowac do 0 i naładować do full. Albo apka się uczy albo bubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Koledzy możecie polecić jakiś niedrogi watomierz do lifepo4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 https://allegro.pl/oferta/woltomierz-amperomierz-watomierz-0-100v-0-10a-dc-9521753334 Wpisz watomierz dc na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Cześć. Krótko i na temat, jaką markę wybrać? Opinie są bardzo różne, a w PL dostepność 'zachodnich rozwiązań" różna.Potrzebuje 100Ah dla silnika elektrycznego. Chcę kupić raz i dobrze na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) Cześć. Krótko i na temat, jaką markę wybrać? Opinie są bardzo różne, a w PL dostepność 'zachodnich rozwiązań" różna.Potrzebuje 100Ah dla silnika elektrycznego. Kup u siaq. Mam 2 i jestem zadowolony . Edytowane 19 Listopada 2022 przez sero1975 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi