Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Robert ,Chyba jednak przeoczyłeś któryś sezon na tym you tube o tych akumulatorach, badz faktycznie jest to wiedza tajemna. Znajdziesz w tym wątku trochę odpowiedzi na przypadlosc Twojego pakietu.

Nie mam w planach robienia doktoratu z LFP Prosta instrukcja obsługi mi wystarcza a problemy wynikły wczoraj więc nie było kiedy czego przeoczyć.

• 0

Wczoraj pływałem pierwszy raz na nowym aku 105 Ah i w porównaniu do AGM-a 120 Ah wypadło to słabo. Na starcie miałem 13,4V. Po przepłynięciu 3 km spadło do 12,9V. Pływałem po łowisku długo ale przez większą cześć dnia panel 100W dołdowywał aku. Sprawdzałem kilkukrotnie napięcie i utrzymywało się na poziomie 12,9V. Przed powrotem było 12,8V a po przepłynięciu około 1 km spadło do 10V. Na AGM-mie nigdy nie miałem po całym dniu pływania mniej niż 11,5V a większości wypraw było to 12,6 -12,2V.

Nie znam się na elektryce ale regulator do solara to masz do LifePo4? U siebie sporo dnia na 86Ah pływałem, trochę trola i nigdy mi voltarz tak nie spadł.

• 0

Jeszcze a propos balansowania ogniw. Wyrównałeś napięcie ogniw na naładowaniu na full czy na rozładowaniu na full, czy po prostu połączyłeś je kabelkami równolegle, żeby wyrównało się napięcie w stopniu naładowania jaki otrzymałeś z przesyłką?

• 0

Jedyne logiczne wytłumaczenie jakie znajduje to, że posiadam wyjątkowego AGM-a. 43 kg. Jest waga jest moc :)

Robert, jeżeli twój AGM waży 43kg przy pojemności 120Ah to stawiam dobre piwo, że to jest podawane dla prądu C5. Co oznacza, że dla C20 (standardowo podawana pojemność dla aku) ma pewnie ze 150-160Ah. W tej sytuacji lit 105Ah mógłby być słabszy. Co to za producent i model aku?

• 0

Nie znam się na elektryce ale regulator do solara to masz do LifePo4? U siebie sporo dnia na 86Ah pływałem, trochę trola i nigdy mi voltarz tak nie spadł.

Regulator jest raczej do żelówek bo przy 10,5V mruga ostrzegawcza ikona. Co do pływania to raczej nie ma porównania, ja pływam praktycznie non stop. Na miejscówkę 3 -4 km i po miejscówce patrol za rybami lub sprint do lokalnej zadymy ustawianie się pod odpowiednim katem do ryby itd.. Na średnio 14 h łowienia może 2 h  to postoje na drzemkę lub śniadanie. Wiem, że to bardzo dużo ale ten AGM to wytrzymywał. Może jest tak jak napisał Psulek, że ten AGM ma dużo więcej niż 120 Ah. Wczoraj nawet dzwoniłem do kolegi od którego go odkupiłem o namiary na sklep który to sprzedawał za jedyne 600 zł. Może dowiem się coś więcej. Samku sprawie dodaje to, że pływam na nim już 6 lat i nie wiedzę aby miał się gorzej.

• 0

Jeszcze a propos balansowania ogniw. Wyrównałeś napięcie ogniw na naładowaniu na full czy na rozładowaniu na full, czy po prostu połączyłeś je kabelkami równolegle, żeby wyrównało się napięcie w stopniu naładowania jaki otrzymałeś z przesyłką?

Ogniwa przyszły naładowane na 3,2 i 3,3. Połączyłem je równolegle na 24h a po tym szeregowo + BMS (200 A). Przed wyjazdem podłączyłem ładowarkę i BMS odciął dosyć szybko ładowanie. Na starcie było 13,4V.

• 0

Ze względu na charakterystykę LiFePO4 wyrównanie napięć między ogniwami przy częściowym naładowaniu (te 3,2 3,3V) nie jest tak naprawdę zbalansowaniem. Z tego co kojarzę, jak składałem swój aku, to najkorzystniej było naładować wszystkie ogniwa do 3,65V. To daje względną gwarancję dobrze zbalansowanych ogniw. Zobacz na charakterystykę LifePO4 na tej stronie: https://www.powerstream.com/LLLF.htm

Między 3,2 a 3,3 V możesz mieć bardzo dużą różnicę w naładowaniu poszczególnych ogniw.

Edytowane przez radeqs

• 0

sprawdzałeś, czy akumulator faktycznie ma 100 Ah pojemności ?

Edytowane przez cezorator

• 0

Szanowne koleżeństwo!

Zakupiłem w sklepie wędkarskim akumulator VOLT POLSKA LiFePO4 12V 100Ah 150A + BMS.

Przed użyciem chciałem sprawdzić parametry. Udało mi się wgrać w telefon aplikacje i przez bluetooth otrzymałem takie dane (zdjęcie) Czy niespełna 10% pojemności (z fabrycznych 100 Ah) w wyjętym z fabrycznego kartonu sprzęcie jest normalne? Nie mam żadnego doświadczenia z akumulatorami głębokiego rozładowania  typu LiFePo4. W papierowej instrukcji, w  dziale "Warunki przechowywania akumulatora" jest niepokojące mnie zdanie "Skrajne poziomy naładowania takie jak mniej niż 10% czy więcej niż 90%, będą miały wpływ na obniżenie pojemności". Czy zakupiłem "przeterminowany" nie w pełni sprawny sprzęt?  Mam zwrócić towar do sklepu i reklamować ? Czy może wszystko jest w normie, podłączać ładowarkę i użytkować akumulator?

• 0

Cześć.

Krótko i na temat, jaką markę wybrać? Opinie są bardzo różne, a w PL dostepność 'zachodnich rozwiązań" różna.

Potrzebuje 100Ah dla silnika elektrycznego.

Kup u siaq.

Mam 2 i jestem zadowolony .

Edytowane przez sero1975
  • Like 1