Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, jakich aplikacji używacie do monitorowania swoich akumulatorów z BT? Osobiście korzystam od 2 sezonów z Smart BMS, ale po ostatnich aktualizacjach w mojej opinii apka zmieniła się na minus, a i samo odnalezienie i połączenie "odbiornika" jest bardziej kłopotliwe.

Ja też używam/używałem Smart Bms, niestety od pewnego czasu w ogóle nie chce znaleźć moich baterii i jestem "ślepy".

Próbowałem przy dużym obciążeniu i telefon nie widzi akumulatorów.

• 0

U mnie aplikacja działa bez zarzutu, mowa oczywiście o Smart BMS.

Moja też działała super ale w pewnym momencie bluetooth w moim telefonie "zgubił" akumulatory i za żadne skarby nie chce ich znaleźć z powrotem. 

A że ja z elektroniki jestem kompletnym idiotą, to jakoś sobie z tym poradzić nie potrafię.

• 0

Szukam niewielkiego aku max 80ah , mam dwa typy pierwszy to gree cell , czy może lepiej dopłacić do enerbloca?

Na forum jest użytkownik siarq, jego akumulatory można polecić z czystym sercem.

http://jerkbait.pl/user/55026-siarq/

Edytowane przez kruz

• 0

Nie wiem kto wymyślił przeliczniki kwasa na LiFePo4,

Ah są takie same tylko tylko charakterystyka aku jest inna, mniejsze spadki, i faktycznie jest tyle Ah co powinno być.

Przeważnie pakiety LiFePo4 mają do 10% wiecej pojemności niż deklarowana. ( dotyczy oczywiście ogniw calb,eve )

• 0

Moja też działała super ale w pewnym momencie bluetooth w moim telefonie "zgubił" akumulatory i za żadne skarby nie chce ich znaleźć z powrotem.

A że ja z elektroniki jestem kompletnym idiotą, to jakoś sobie z tym poradzić nie potrafię.

Mam podobnie, w poprzednim sezonie jeszcze śmigała, obecnie nie. Mowa o SmartBMS. Ktoś może pomóc?

post-46713-0-30125800-1679416447_thumb.jpg

• 0

A jak to policzlyes ze pobierajac max 40A wystarczy na 10h plywania?? Jest tak jak napisał @Maveric , inne ch-ki rozladowania . nowy 50ah czy 100ah kwas i lit  maja podobna energie zgromadzona w sobie. Tylko rozne ch-ki/zastosowanie odgrywaja kluczowa role

faktycznie coś pochrzaniłem z tymi obliczeniami

• 0

Czesc marynarze :)

Poszukuje dobrej duszy , ktora porzyczyla by na 2-3 dni akumulator 3s Liion , pokryje koszty transportu w dwie strony. Pojemnosc obojetna , 10 czy 100ah , nie gra roli. Chcem zrobic test pojemnosci wzgledem napiecia . Pakiet/akumulator bedzie na testerze profesjonalnym, gdzie wszytskie wartosci pradu oraz napiecia definiuje z poziomu komputera. Nie ma obaw o uszkodzenie pakietu badz inne przygody .Przy okazji uzytkownik sie dowie ile jego pakiet ma pojemnosci faktycznej wzgledem znamionowej. Poprostu nie chcem kupowac w celach badawczych pakietu 3s ktory uzyje tylko do wykreslenia ch-yk. Jak by ktos byl chetny to zaprasza na priv badz tu

• 0

Kupiłem też niby 100 ah. Ale był zbyt na to za lekki bo masa jego to 8,5 kg, a powinno być 11-12 kg

Zrobiłem pomiar i się okazało, że ma 73 Ah i oddaje  900 Wh energii.

Powrócę do tematu. Akumulator Litokali wymieniony powyżej  kupiłem w 2021 roku. Popływałem na nim dwa sezony.

Ponownie zrobiłem pomiar pojemności i okazało się, że ni cię nie zmieniło. (granica błędu pomiaru).

W 2021 roku po zakupie miał 915 Wh a dzisiaj 917 Wh.

To oczywiście za mało niż deklarował producent, ale przynajmniej pojemność nie leci w dół.

Edytowane przez Domator
  • Like 1

• 0

To teoretycznie silnik 40lbs pobiera od 36A do 40A czyli taka 50ah powinna starczyć na 10 godzin pływania ale jak będzie w praktyce to nie wiem

Silnik pobiera roznie, w zależności od obciążenia. No i Oczywiście prędkości jaką wybierzesz.

No w tym właśnie podobno lifepody sa lepsze że ich nie boli pełen pobór a kwasiaka juz jednak tak.

Co do godzin pływania … Ah czyli mnożysz ampery x godziny i niestety wyglada to tak, ze jak będziesz non stop pobierał 35A to 100Ah wystarczy na 3h. Ale płynięcia non stop. Przecież płyniemy na ryby a nie na wyścigi, wiec takie aku starcza na cały dzień. Ale w sumie na tyle godzin płynięcia z max mocą jak wyliczyłem.

Mam leciwy 100Ah AGM i na Mietkowie starcza mi na cały dzień. Ale tak naprawdę płynę max  0,5h w jedną stronę troche przestawiania się i poszukiwań i powrót. No i nie płynę cały czas na max … . Ale jak bym miał Odrą jak na spalinie płynąc 15km i wracać oj to nie dałby rady na bank.

Wiec taka 50Ah jeśli silnik bierze 35A to max 1,5h …

Edytowane przez Qh_

• 0

witam, mam Lifepo4 280AH i dziobowke na 12 V. Chce zakupic nowy silnik dziobowy. Wszyscy radza aby juz kupowac 24V. Czy mozna z aku 12Voltowego ( w moim przypadku 280AH) uzyskac przez "cos" 24 V? Bez sensu abym jeszcze drugie takie duze aku kupowal. Lub jakies inne sensowane propozycje? Myslalem aby kupic drugie LivePo4 np 50AH, i je polaczyc z duzym.