maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) Kup przetwornice 12/24 60a, tylko to tez za tanie nie będzie. Poza tym faktycznie potrzebujesz dziobowki 24v ? Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Adam ja tez zgłaszam problem ze smart bms Zaczęło się od tego ze w grudniu kupiłem od Ciebie drugie aku i programik przestał widzieć akumulatory . Próba ponownej instalacji apki nic nie dała a póżniej sezon się skończył no i tak stoją w oczekiwaniu na 01.05 … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Pare postów wyżej kolega linkował starsze wersje smart bms , zainstaluj i sprawdź, ewentualnie zadzwon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) witam, mam Lifepo4 280AH i dziobowke na 12 V. Chce zakupic nowy silnik dziobowy. Wszyscy radza aby juz kupowac 24V. Czy mozna z aku 12Voltowego ( w moim przypadku 280AH) uzyskac przez "cos" 24 V? Bez sensu abym jeszcze drugie takie duze aku kupowal. Lub jakies inne sensowane propozycje? Myslalem aby kupic drugie LivePo4 np 50AH, i je polaczyc z duzym.Jeśli masz to na 8 ogniwach pryzmatycznych, to na Twoim miejscu przerobił bym na 140 Ah 24V. . Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Pare postów wyżej kolega linkował starsze wersje smart bms , zainstaluj i sprawdź, ewentualnie zadzwonBędę coś próbował na majówce . Jak na tych z linku nie pójdą to tyrknę . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 STYCHU3 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 https://allegro.pl/oferta/akumulator-litowy-lifepo4-xzny-12-8v-100ah-1280wh-13547423685 zastanawiam się na tym wynalazkiem ,warto zaryzykować za te 1499 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goreip Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Jeśli masz to na 8 ogniwach pryzmatycznych, to na Twoim miejscu przerobił bym na 140 Ah 24V. .4 ogniwa, i to luzem z BMS na 12v. Raczej chyba bede szukal 100 24v , albo 2x100 12V aby polaczyc szeregowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Dokup 4 ogniwa, jeśli jest taka możliwość. Zakładam że to ma być na stałe na łodzi i nosisz ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hant3riX Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Stoje przed wyborem pierwszego akumulatora do silnika jaxon XT 65 lb i zastanawiam się jaki duży lifepo4 wystarczy na moje pływanie po 180 hektarowy jeziorze. Plywamy łodzią 4.5 metrowa zazwyczaj w dwie osoby, łowienie max 6 godzin. Bez trolingu, tylko zmiana miejscowek. Wiem ze czym większy tym lepszy, jednak czy takie 60 ah wystaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 60ah wystarczy w komplecie z wiosłami. Wielkość jeziora to jedno ilość przepływanych kilometrów i prędkość pływania to podstawowe elementy determinujące zużycie prądu. Bezpiecznie i komfortowo będzie 120ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 wszytsko zalezy od uzytkowania, warunkow , czasu itd. jak sie uprze to i 300ah bedzie malo. 100ah zazwyczaj jest nie do zdracia na 1 wyjezdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 100ah jeszcze nie udało mi się zużyć na weekendowym wyjeździe,sobota+niedziela xi3 55lbs,kotwica plus korekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2023 Panowie ile wasze life mają prądu zaraz po naładowaniu na full, Jaka wartość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2023 Panowie ile wasze life mają prądu zaraz po naładowaniu na full, Jaka wartość?13,2-13,3 V , 100 ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Panowie ile wasze life mają prądu zaraz po naładowaniu na full, Jaka wartość?16,8 V ale to 4s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 16.8 to 4s liion dla pełni naładowanego w spoczynku będzie mniej 14,8-15.x , lfp4 w pełni naładowane w spoczynku maja 13-13,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 16.8 to 4s liion dla pełni naładowanego w spoczynku będzie mniej 14,8-15.x , lfp4 w pełni naładowane w spoczynku maja 13-13,7ale akurat moje dobrze trzymają. Po miesiącu nie spada napięcie poniżej 16,4 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Napięcie to nie wszytsko , a druga kwestia po podpieciu obciążenia , napięcie spadnie . Uszkodzone cele potrafią mieć pełne napięcie i zerowa pojemnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Napięcie to nie wszytsko , a druga kwestia po podpieciu obciążenia , napięcie spadnie . Uszkodzone cele potrafią mieć pełne napięcie i zerowa pojemnoscTo chyba oczywiste. Najważniejsza jest skuteczna pojemność akumulatora wyrażona najlepiej w Wh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Mam pytanie do osób obeznanych z akumulatorami. Posiadam 50ah lifepo4. Z tego co jako laik poczytałem wynika, że pojemność to tylko jeden z ważnych parametrów. Moje pytanie dotyczy połączenia takiego aku z silnikiem Haswing Protruar 1.0 65lbs. No więc zarówno przy silniku, jak i aku znalazłem info o poborze prądu silnik 50A, a w aku maks pobór prądu 75A. Pływam rzadko, średni akwen ale czasami trzeba przez 10-15 minut na maksymalnej prędkości podpłynąć, nie chcę wlec się tylko z powodu niedopasowania aku. Sęk w tym, że go mam. Praktycznie nówka (miał być do windy kotwicznej i echo), szkoda mi teraz wywalać kasę na kolejny aku, zwłaszcza, że samo pytanie ma związek z przebudową sprzętu (zejście o 2-3 klasy w dół) i dużymi oszczędnościami. Silnik jest do zakupu, ale zestaw chcę mieć sprawny i najlepiej niezbyt drogi. Czy to, że jest to zaledwie 50ah (do tej pory myślałem, że będzie to po prostu o połowę mniej dowolnego pływania niż aku 100ah) wpłynie to np na możliwości silnika, trwałość aku itp. Będę wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 To jest uzależnione od zastosowanych ogniw i bms, jeśli sa to ogniwa standardowe 1c to taki puls 70A przez 15min będzie je męczył. Efektem będzie krótsza żywotność bądź w końcu spuchna . Można gdybać i teoretyzować . Pakiety 3c sa dużo droższe od 1c technologii lfp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 firma green cell , za cholerę nie wiem co tam jesto taki:https://allegro.pl/oferta/akumulator-litowy-lifepo4-green-cell-12-8v-50ah-9941840081 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 W tych pieniądzach jest to standardowe 1c , specyfikacja odnośnie szczytowego prądu 75a za wiele nie mówi , może być to puls 30sekund bądź 15sekund . Przy prądzie 70A to już pakiet się grzeje mocno, jeśli masz go nowego , na gwarancji , temat jest prosty. Weź na wyprawę pierwsza drugi Aku na zapas , bądź blisko brzegu i 15min daj ognia. Pamiętaj aby dobrze przykręcić kable , co by terminale sie nie stopiły . Akumulatory wysokopradowe lfp4 są przynajmniej 1,5-2x droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Do "espe": Uzytkuję takiego Protruara i muszę powiedzieć że maksymalna prędkość jaką osiągnołem na tym silniku to ok. 5,5 km/h (dość ciężka krypa). Taką prędkość uzyskuje przy odkręceniu manetki do połowy jej zakresu. Otwarcie jej na full wcale nie powoduje zwiększenia prędkości. Przy połowicznym użyciu manetki pobór prądu waha się w granicy 15A. Też mam aku lifepo4 a mój BMS jest 60A i nie stwarza żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi