Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Adam ja tez zgłaszam problem ze smart bms

Zaczęło się od tego ze w grudniu kupiłem od Ciebie drugie aku i programik przestał widzieć akumulatory . Próba ponownej instalacji apki nic nie dała a póżniej sezon się skończył no i tak stoją w oczekiwaniu na 01.05 …

• 0

witam, mam Lifepo4 280AH i dziobowke na 12 V. Chce zakupic nowy silnik dziobowy. Wszyscy radza aby juz kupowac 24V. Czy mozna z aku 12Voltowego ( w moim przypadku 280AH) uzyskac przez "cos" 24 V? Bez sensu abym jeszcze drugie takie duze aku kupowal. Lub jakies inne sensowane propozycje? Myslalem aby kupic drugie LivePo4 np 50AH, i je polaczyc z duzym.

Jeśli masz to na 8 ogniwach pryzmatycznych, to na Twoim miejscu przerobił bym na 140 Ah 24V. . Edytowane przez Pietruk

• 0

Stoje przed wyborem pierwszego akumulatora do silnika jaxon XT 65 lb i zastanawiam się jaki duży lifepo4 wystarczy na moje pływanie po 180 hektarowy jeziorze. Plywamy łodzią 4.5 metrowa zazwyczaj w dwie osoby, łowienie max 6 godzin. Bez trolingu, tylko zmiana miejscowek. Wiem ze czym większy tym lepszy, jednak czy takie 60 ah wystaczy?

• 0

Napięcie to nie wszytsko , a druga kwestia po podpieciu obciążenia , napięcie spadnie . Uszkodzone cele potrafią mieć pełne napięcie i zerowa pojemnosc

To chyba oczywiste. :) Najważniejsza jest skuteczna  pojemność akumulatora wyrażona najlepiej w Wh

• 0

Mam pytanie do osób obeznanych z akumulatorami. Posiadam 50ah lifepo4. Z tego co jako laik poczytałem wynika, że pojemność to tylko jeden z ważnych parametrów. Moje pytanie dotyczy połączenia takiego aku z silnikiem Haswing Protruar 1.0 65lbs. No więc zarówno przy silniku, jak i aku znalazłem info o poborze prądu silnik 50A, a w aku maks pobór prądu 75A. Pływam rzadko, średni akwen ale czasami trzeba przez 10-15 minut na maksymalnej prędkości podpłynąć, nie chcę wlec się tylko z powodu niedopasowania aku. Sęk w tym, że go mam. Praktycznie nówka (miał być do windy kotwicznej i echo), szkoda mi teraz wywalać kasę na kolejny aku, zwłaszcza, że samo pytanie ma związek z przebudową sprzętu (zejście o 2-3 klasy w dół) i dużymi oszczędnościami. Silnik jest do zakupu, ale zestaw chcę mieć sprawny i najlepiej niezbyt drogi. Czy to, że jest to zaledwie 50ah (do tej pory myślałem, że będzie to po prostu o połowę mniej dowolnego pływania niż aku 100ah) wpłynie to np na możliwości silnika, trwałość aku itp. Będę wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia.

• 0

To jest uzależnione od zastosowanych ogniw i bms, jeśli sa to ogniwa standardowe 1c to taki puls 70A przez 15min będzie je męczył. Efektem będzie krótsza żywotność bądź w końcu spuchna . Można gdybać i teoretyzować . Pakiety 3c sa dużo droższe od 1c technologii lfp.

• 0

W tych pieniądzach jest to standardowe 1c , specyfikacja odnośnie szczytowego prądu 75a za wiele nie mówi , może być to puls 30sekund bądź 15sekund . Przy prądzie 70A to już pakiet się grzeje mocno, jeśli masz go nowego , na gwarancji , temat jest prosty. Weź na wyprawę pierwsza drugi Aku na zapas , bądź blisko brzegu i 15min daj ognia. Pamiętaj aby dobrze przykręcić kable , co by terminale sie nie stopiły . Akumulatory wysokopradowe lfp4 są przynajmniej 1,5-2x droższe.

• 0

Do "espe": Uzytkuję takiego Protruara i muszę powiedzieć że maksymalna prędkość jaką osiągnołem na tym silniku to ok. 5,5 km/h (dość ciężka krypa). Taką prędkość uzyskuje przy odkręceniu manetki do połowy jej zakresu. Otwarcie jej na full wcale nie powoduje zwiększenia prędkości. Przy połowicznym użyciu manetki  pobór prądu waha się w granicy 15A. Też mam aku lifepo4 a mój BMS jest 60A i nie stwarza żadnych problemów.