Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Testowałem kiedyś 100ah u znajomego na tohatsu 20hp i odpalał bez problemu , jednak to. NIe jest reguła. Czasami dużo mniejsze obciążenia potrafią duzy pik , który spowoduje zadziałania Bms . W mniejszego Bms bym nie brnął , chyba ze stricte dedykowane do takich zastosowań .

• 0

Może ktoś podpowie czy ładowarka 15A (dedykowana do lfp (kupiona od Mawerica)) nada się do aku 20ah lfp. Kupiłem jakiś czas temu do 50ah,  teraz chcę kupić aku do echosondy 20ah. W specyfikacji akumulatora 20ah (green cell) jest, że ładowanie max 10A - z tego powodu pytam, bo gdzieś w tym wątku było, że ładowanie 1c (czyli w tym przypadku 20A) nie powinno być problemem. Z wiadomych względów nie uśmiecha mi się kupowanie kolejnej ładowarki  (o niższej mocy)

Edytowane przez espe

• 0

siarq, przecież to Ty pisałeś o tym ładowaniu 1c, tak obcesowo dosyć ucinasz temat.

Kolego , ucinam temat gdyż z założenia chcesz podważyć notę importera greencell . Ogniw jest mnóstwo rodzajów o różnych specyfikacjach. Są od 0,2C do 30c a może i więcej. Kiedyś tu na forum pokazywałem greencell 20ah od środka . Były robione na „saszetkach” ,lutowane - taka trochę wiejska partyzantka. Możesz ładować tym co masz , najwyżej cele spuchna szybciej bądź Bms padnie i tyle. Jak teraz je robią to nie wiem , może zmienili dostawce lub sposób wykonania

• Like 2

• 0

Przeglądałem sobie stare wiadomości na jb i znalazłem watek zakupu lifepo4 od Mawericka. Mój aku 100 ah ma już 5 lat i nie zauważyłem jakiegoś spadku pojemności. Nie katuję go zbyt często ale niedawno pracował 3 pełne dniówki z dziobówką 55lb bez ładowania. Woda stojąca, spora fala. Sądzę że może mieć za sobą ok 300 cykli ładowania. Rozładowanie do 0 moge policzyć na palcach jednej ręki. 

Chyba nie ma lipy z tą technologią i faktycznie jest przełomowa. 

Kiedyś Toyama żelowa siadła mi juz po 3 sezonach. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

lit a kwas to dwa skrajne swiaty wydajnosciowo. Nie mniej jednak zla "slawa" kwasow w duzej mierze polega na tym, , ze sa stosowane nie zgodnie z przeznaczeniem, klienci kupuja po taniosci i pozniej sa efekty. Lit tez ma swoje mankamenty co by za rozowo nie bylo, aczkoliwek deklasuje kwasy w wiekszoci

• 0

@rower26

Przeglądałem sobie stare wiadomości na jb i znalazłem watek zakupu lifepo4 od Mawericka. Mój aku 100 ah ma już 5 lat i nie zauważyłem jakiegoś spadku pojemności. Nie katuję go zbyt często ale niedawno pracował 3 pełne dniówki z dziobówką 55lb bez ładowania. Woda stojąca, spora fala. Sądzę że może mieć za sobą ok 300 cykli ładowania. Rozładowanie do 0 moge policzyć na palcach jednej ręki. 

Technologia jest OK. Nie ma lipy, lipa to większość lifepo4 ściąganych z aliexpres lub akumulatorów ściąganych w całości. Większość, nie mówię wszystkie robione na sztukę

słaba jakość ogniw ( klasa B ), brak deklarowanej pojemności, najtańsze BMS - ( wiem naprawiam ). I to jest ta różnica.

Ja importuję tylko ogniwa klasy A , dobrej klasy BMS dodatkowo wszystkie akumulatory są testowane, nie robię na sztukę. Przed złożenie ogniwa dobierane napięciowo i pojemnościowo , zajmuje to trochę czasu, ale to wszystko ma znaczenie.

• Like 2

• 0

Mój 100 Ah od @Maveric po 4 latach leżakowania (pewnie ze 100 godzin przepływane) ma 96% pojemności.

• Like 2

• 0

Chciałem kupić 2szt. 10Ah lifepo4 do zasilania echosondy i włożyć je do cuvera w miejsce padniętych agm 7Ah. Zastanawiam się jednak , czy lifepo4 mogą pracować w pozycji leżącej? Jak to z nimi jest? Dopuszcza się ładowanie i eksploatację w takiej pozycji , czy tylko na stojąco?

• 0

Chciałem kupić 2szt. 10Ah lifepo4 do zasilania echosondy i włożyć je do cuvera w miejsce padniętych agm 7Ah. Zastanawiam się jednak , czy lifepo4 mogą pracować w pozycji leżącej? Jak to z nimi jest? Dopuszcza się ładowanie i eksploatację w takiej pozycji , czy tylko na stojąco?

Tam nie ma nic ciekłego, pracują w dowolnym położeniu. 

• 0

Starczały mi 2x 7Ah połączone równolegle to 2x10 będzie z naddatkiem. Poza tym do cuvera nie wejdzie aku szersze (grubsze) niż 6,5cm więc 20ki i większe nie wejdą.

Dzięki za informacje o pracy na leżąco. Oczywiście mogę lifepo4 połączyć równolegle i tak je ładować?

Edytowane przez binio1111