Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Robi się naprawdę tanio.

Dwa lata gwarancji, ochrona kupującego przez allegro, może warto zaryzykować?

Ciekawe czy trzyma pojemność.

https://allegro.pl/oferta/akumulator-1280wh-12v-100a-bms-lifepo4-bateria-litowa-lanpwr-15008935925?fbclid=IwAR1VsKGCAkjIRTVr4IWU_dEm7s0jkVJgAc9JSzqmz4BZzjW1dzOuXSx828w

Podejrzane. Zerknij na stronę rzekomego producenta (lanpwr.com). W firmowym sklepie na tej samej stronie,  jest promocja na taki 100Ah ( z 2223 na 1599).

• 0

Podejrzane. Zerknij na stronę rzekomego producenta (lanpwr.com). W firmowym sklepie na tej samej stronie, jest promocja na taki 100Ah ( z 2223 na 1599).

Nie mówię żeby nie być ostrożnym, ale:

1. Żyjemy w czasach gdzie są „promocje” na wszystko, cały rok

2. Kupujący ma dużo pozytywnych ocen + szybka dostawa i ochrona kupującego

3. Jeśli producent danego towaru ma też sklep to prawie zawsze ma najwyższe ceny żeby nie robić konkurencji partnerom którym sprzedaje towar

• Like 1

• 0

To co ma duży wpływ na cenę to USD - wszystko jest w surowcach rozliczane w tej walucie (import gotowych dóbr także szczególnie z Chin), więc spadek r/r jest 7% i o tyle różnica jest:

https://stooq.pl/q/?s=usdpln&c=1y&t=l&a=lg&b=0

Cena litu spada, bo rewolucja EV trochę złapała zadyszkę i kończą się dopłaty rządowe np. na tak dużym rynku jak DE, a bez tego temat jest dużo mniej opłacalny, więc decyduje prawo rynku i stąd podejrzewam taka zmiana na cenach litu, bo mimo zwiększania wydobycia był moment że było drożej:

https://elektrowoz.pl/porady/nagly-koniec-doplat-do-samochodow-elektrycznych-w-niemczech-moga-wrocic-moga-nie-wrocic/

Podsumowując - nigdy nie było tak dobrego momentu żeby kupić akumulator litowy - myślę że tylko ktoś kto nie ma wiedzy szedłby w tym momencie w Pb. Choć w litowych akumulatorach z racji skomplikowania procesu dużo łatwiej o wtopę.

Edytowane przez pajczi

• 0

Albo pojawiło się więcej ogniw z odzysku - po rozbitkach, z uszkodzonych baterii itp. Tajemnicą polysznela jest, że na dalekim wschodzie oklejają je nową folią i sprzedają jako nowe.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Albo pojawiło się więcej ogniw z odzysku - po rozbitkach, z uszkodzonych baterii itp. Tajemnicą polysznela jest, że na dalekim wschodzie oklejają je nową folią i sprzedają jako nowe.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Nowoczesny recykling :) cena litu na giełdach a w sprzedaży to jak cena ropy i stacji benzynowej , teraz jeszcze Palestyna i przyjaciele  Huti wojują- frachty zapylają na około Afryki +60% do ceny transportu oraz 3 tygodnie dłużej . 

• Like 1

• 0

Nowoczesny recykling :) cena litu na giełdach a w sprzedaży to jak cena ropy i stacji benzynowej , teraz jeszcze Palestyna i przyjaciele  Huti wojują- frachty zapylają na około Afryki +60% do ceny transportu oraz 3 tygodnie dłużej . 

Wróciliśmy do czasów Vasco da Gamy...

• 0

Panowie, jesteście w stanie polecić jakis lit do lvs 32 + ultra 122. Chodzi mi o cos sensownego cenowo. Mam teraz kwas 70ah i na dzien samego lvs mi starcza. Myślę, że lit 60-100ah tez powinien obrobic. Może macie jakies linki do sprawdzonych sklepów/sprzedawców.

Edytowane przez Pat92

• 0

A Ty na jakich ogniwach masz złożony swój akumulator?

A co do pojemności to wiesz o tym że to zależne od prądu

Od prądu bardzo mocno zależy przy akumulatorach kwasowych, a przy zasadowych czyli litówkach ta krzywa jest już dość liniowa (mówi o tym współczynnik Puekerta równy około 1):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Puekerta

Przyjmuje się, że pojemność jest podawana dla współczynika C20, czyli rozładowanie do jakichś konkretnych wartności (np. napięcie 10,5V dla kwasu) przez 20 godzin - dla 100Ah/20 będzie to prąd 5A i tak po latach rozładowując prądem 5A można określić % degeneracji akumulatora o nominalnej pojemności 100Ah.