Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Oczywiście że tak ale do akumulatora 14,6V nie ma sensu inwestować w droga ładowarkę której parametrów i tak nie wykorzystamy bo ładujemy jeden i ten sam akumulator.

Ja mam używam kilka lat już i polecam, kilku znajomych też ma i żaden nie narzeka

Edytowane przez haukii

• 0

na Amazon  jak macie Prime  (miesiac za darmo potem mozna anulowac)

aku 100Ah za 607 zł z wysyłem

https://www.amazon.pl/Akumulator-zabezpieczeniem-akumulator-samochod%C3%B3w-kempingowych/dp/B0D14SF7YT

co prawda nei sprzedaje amazon ale w razie reklamacji amazon pomoże w zwrocie kasy

zawsze to lepiej niż z aliexpress

• 0

Nowy akumulator Lifepo4 100 Ah, po 10 godzinach ładownia aplikacja ładowarki Victron pokazuje 46.40 Ah. Prąd ładowania 2.6 A, napięcie 13,49 V. Niestety z akumulatorem nie jestem w stanie połączyć się bezpośrednio. To normalne?

Też mam victrona i z mojego doświadczenia wynika jedno: jeśli chcesz sprawdzić pojemność akumulatora to najpierw musisz go rozładować do odcięcia przez bms. Wtedy ładujesz do pełna i możesz zobaczyć ile prądu przyjął akumulator.

W moim przypadku przy aku 200Ah wygląda to mniej więcej tak.

eadbb9aff33c4574667f9edb58c50af2.jpg

Edytowane przez dante

• 0

Cześć, mam problem z akumulatorem VOLTA, Lifepo4 100ah. Jest w nim wyświetlacz bez BT. Jakiś czas temu byłem na rybach, trochę pływania. Wczoraj patrzę jest 80%, i 13.0v. Pojechałem na ryby, podłączam do silnika i nic się nie dzieje. Nawet nie "zaiskrzył" jak przyłożyłem +. W domu naładowałem na full. Zmierzyłem miernikiem pokazuje 3.5V. Czyżby BMS go rozłączył? Co może być przyczyną? Czy da się to ogarnąć?

Pozdrowienia Michał

Edytowane przez Gadget

• 0

Pytanie trochę poza tematem może ale ile mniej więcej czasu pochodzi lodówka o mocy 300 W na akumulatorze LiFePo4 100 Ah i przetwornicy 12-230 V ? Wychodzi mi jakieś 3-4 godziny ale coś za mało na pierwszy rzut oka.

Tak orientacyjnie:

Dla przetwornicy o mocy 500W i sprawności 90% i napięcia akumulatora 12V:

Moc pobierana z instalacji = 500W / 0,9 = 555,56W

Prąd pobierany z akumulatora:

Prąd = 555,56W / 12V = 46,3A

• 0

Panowie pytanie czy dwie setki lepiej jest połączyć ze sobą równolegle tak aby były źródłem energii dla dwóch echosond i dziobowki czy lepiej oddzielnie.

Czy połączone akumulatory można ładować czy lepiej je ładować oddzielnie

Dzięki za odpowiedz

Wszystko zawsze oddzielnie. Przede wszystkim unikamy zakłóceń, albo bardzo je ograniczamy, na echosondach gdy mają one swój niezależny aku. Co do ładowania się nie wypowiem na 100% ale ja dla pewności rozłączam dwie lifepo4 120ah i ładuję je osobno.

• Like 1

• 0

Dzień dobry.Mam taki problem .Akumulator VOLT  LiFepo4 12V60AH roczny .Sklep podał,że nastąpiło uszkodzenie modułu BMS  na skutek przeciążenia.Napięcie akumulatora  9,7 V i nie daje się naładować.Czy możliwe jest naprawienie go w Twoim serwisie [jeśli w ogóle naprawa jest możliwa].

• 0

Volt slynie z "super" serwisu. Odezwij sie na priv i ogarne go. Tak poza tematem , co wedlug nich znaczy przeciazenie? po tj jest bms aby dzialal w skrajnych przypadkach - zwarcie , zbyt niskie / wysokie napiecia , temperatury ... I zapewne stwierdzili ow awarie bez otwierania obudowy :)? Stosuja gowniane  bms o pieknej nazwie VIP itp i sie pozniej cuda dzieja

• Like 1

• 0