Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na jednym ze swoich lifepo4 Extralink 60AH wyczytałem żeby nie ładować go w temperaturze poniżej 5 stopni. I faktycznie się tego trzymam bo to nie jest tania zabawka. Więc idzie do garażu co pływanie gdyż jest on do lajfa i dużo energii z niego schodzi. Zatem koniecznie sprawdź specyfikację.

• 0

Jak chcesz mieć spokojną głowę, zdrowe plecy i nie obawiać się braku prądu, to dozbieraj kasy i kup raz 100Ah Lifepo4 z BT, aktywnym balanserem i zapomnij o problemach. Na forum masz sprawdzonych dwóch sprzedawców z PL. Siarq i Maweric. Masz gwarancję i wsparcie techniczne. Telefony odbierają i doradzą. Może Tobie wystarczy 80Ah (to +/- jak kwasowy 100Ah). Osobiście mam 100kę od Mawerica w komplecie z ładowarką 20A i jestem pod wrażeniem ile to ma prądu. Wcześniej w miałem kwasy marine. Nigdy więcej.

Edytowane przez binio1111
  • Like 5

• 0

Dziękuję za podpowiedź;) akurat jeśli chodzi o wagę to nie aż taki problem bo noszę go może max 10 m. Ale odezwę się do do chłopaków których polecileś;) rozumiem że te chinczyki to loteria?

Tomku, przykład z dzisiaj: kilka lat temu kupiłem dwa akumulatory od Adama @siarq. Dziś okazało się, że jeden z akumulatorów nie łączył się z aplikacją poprzez bluetooth. Biorę telefon, dzwonię do Adama, wyjaśniam z czym mam problem. Po krótkiej rozmowie temat pozytywnie rozwiązany, wszystko działa jak należy.

Obsługa pozakupowa i serwis na miejscu. Popatrz pod tym kątem. W razie awarii nie będziesz przecież dzwonił do chińczyka i wysyłał aku do Chin. Pozdrawiam.

• Like 1

• 0

Jak chcesz mieć spokojną głowę, zdrowe plecy i nie obawiać się braku prądu, to dozbieraj kasy i kup raz 100Ah Lifepo4 z BT, aktywnym balanserem i zapomnij o problemach. Na forum masz sprawdzonych dwóch sprzedawców z PL. Siarq i Maweric. Masz gwarancję i wsparcie techniczne. Telefony odbierają i doradzą. Może Tobie wystarczy 80Ah (to +/- jak kwasowy 100Ah). Osobiście mam 100kę od Mawerica w komplecie z ładowarką 20A i jestem pod wrażeniem ile to ma prądu. Wcześniej w miałem kwasy marine. Nigdy więcej.

Potwierdzam, kupiłem 100ah + ładowarka. Miałem pytania/wątpliwości co do apki, tel z wody do kolegi Mawerika i wszystko wyjaśnione. Prądu po pachy w porównaniu z kwasem

• Like 1

• 0

Wybieram się od tego roku na jezioro ze strefą ciszy więc potrzebny mi kawałek silnika i akumulatora. Żeby nie rujnować budżetu poszedłem prosto do Chińczyka. Kupiłem 100Ah z bluetooth na pokładzie bo taki chciałem żeby widzieć ile fazy zostało i nie wiosłować z braku prądu. Dojechał ten akumulator i jak bym nie wiedział, że on jest z alika to w życiu bym nie powiedział. Wygląda naprawdę bardzo dobrze. Nie ma tego w aukcji ale w pakiecie dodali ładowarkę 7A. Może nie wiele ale darowanemu... Wysyłka darmowa z DE DHL i to wszystko za osiem stówek. 

Nie wiedziałem jak ta apke zew słoniem ogarnąć aby się sparowała z aku, bo to się trochę inaczej łączy niż normalnie, ale pan Chińczyk bardzo uprzejmie momentalnie mnie naprowadził co i jak i już śmiga. Aku pokazywał stopień naładowania po przyjeździe 63%. Podłączyłem tą ładowarkę z kompletu i podciągnąłem go pod 70% bo tak podobno ma być przechowywany. Nie znam się raczkuję w tym temacie.

Co by nie napisać pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Aku ma teoretycznie 10 lat gwarancji. Oby nie była potrzebna, a Rhino BLX 70 zawsze dopłynął na tym aku gdzie chcę. Tu jest wiele pytań o lifepo 4 więc parę tych słów na początek o zakupie na Aliku lifepo4. Jak to się będzie spisywało w boju nie omieszkam dopisać za jakiś czas.

Taka podpowiedź bo nie wszyscy o tym wiedzą. Dodajcie sobie do przeglądarek rozszerzenie AliHelper. Działa to na aliexpres. U Chińczyków tez jest cala masa przekrętów i mało sumiennych. Ale są i tacy co im zależy na jakości i klientach. Ten dodatek wam pokaże który jest godny uwagi, który średnio, a którego omijać z daleka.

Nie będę linków wklejał, ale macie obrazek to sobie znajdziecie w razie potrzeby. No i fotka po BT z fona po podładowaniu.

post-72411-0-40447900-1738840445_thumb.jpg  

post-72411-0-30027100-1738840458.png

• 0

Trochę o LiFePo4  poczytałem sobie. Lubię wiedzieć z czym mam do czynienia w jakimś tam stopniu, poza podstawowym samym użytkowaniem. Dokopałem się do aplikacji serwisowych, bo można skorygować sobie samemu ustawienie przez BT. Jak ktoś ma ochotę zerknąć i pogadać o tym co pan Chińczyk nie tak zapodał do mojego BMS-a to chętnie pogadam tym.

Znalazłem zachodnie fora, jest tam masa info. Ale to zagadnienie pewnie innym też się przyda bo Lit dołuje, elektryki nie wypaliły, magazyny tylko dla bogatych i jest bryndza, więc ceny lecą na dół bardzo szybko i coraz więcej będzie tych Lifepo4 w naszych łodziach zamiast ciężkich klamotów z ołowiem. Warto wiec głębiej niż przykręcenie kabli o tym pogadać. 

Na początek nie wiem po co pan Chińczyk ustawił ładowanie od -10 stopni jak  LiFePo4 się ładuje w dodatnich temperaturach. Ale zmienię wszystko za jednym podejściem więc jakieś dyskusje o parametrach mile widziane o ile ktoś zechce o tym porozmawiać. Dwie fotki co w moim JBD Smart BMS siedzi obecnie.

post-72411-0-59144000-1739106187_thumb.png

post-72411-0-93978200-1739106198_thumb.png

Oprogramowanie pod Windowsa Overkill Solar bms tools dla windows ma wstępne gotowe konfiguracje dla 4S i można co nieco podejrzeć, a w apce to sobie skorygować bez interfejsu i prucia aku jeśli jest BT na pokładzie. Myślę, że warto o tych parametrach zacząć dyskutować bo nie jeden z nas skorzysta na tej wiedzy jeśli kupi aku u Chińczyka.

post-72411-0-89064200-1739106945_thumb.png

• Like 2

• 0

Potwierdzam, kupiłem 100ah + ładowarka. Miałem pytania/wątpliwości co do apki, tel z wody do kolegi Mawerika i wszystko wyjaśnione. Prądu po pachy w porównaniu z kwasem

Ja także kwasowych już nigdy nie kupię. Miałem obiekcje patrząc na cenę tych akumulatorów, lecz inwestycja w pełni opłacalna. 

• 0

na ali się pojawiły fajne akumulatory litokala z gniazdem zapaliniczki itp. Jakie są swieżę opinie użytkowników? Wiem, wiem że to chińczyk dlatego proszę o opinie uzytkowników tylko

LiitoKala 12V/12.8V 180AH LCD LiFePO4 Bateria litowo-żelazowo-fosforanowa Baterie do wózka golfowego Samochód turystyczny Ładowarka 14.6v - AliExpress 44

Zakładam, że bedzie miał 120-140 a nie 180 ale to i tak mega dobra cena i się waham. Dajcie znać

• 0

na ali się pojawiły fajne akumulatory litokala z gniazdem zapaliniczki itp. Jakie są swieżę opinie użytkowników? Wiem, wiem że to chińczyk dlatego proszę o opinie uzytkowników tylko

LiitoKala 12V/12.8V 180AH LCD LiFePO4 Bateria litowo-żelazowo-fosforanowa Baterie do wózka golfowego Samochód turystyczny Ładowarka 14.6v - AliExpress 44

Zakładam, że bedzie miał 120-140 a nie 180 ale to i tak mega dobra cena i się waham. Dajcie znać

Z mojego doświadczenia: Kupiłem 180Ah i w realu ma 155Ah. Drugi właśnie taki jak z linku, czyli z gniazdami na naklejce 200Ah w realu 205Ah. Tak więc jak trafisz to będzie albo mniej albo więcej. Nie ma reguły.

• 0

te gniazda zaplinczek itd sa fnatastycznymi pochlaniaczami wilgoci ....

Biorę jednak bez tego ustrojstwa. 150Ah, ze wskaźnikiem napięcia, 900 zł. Wysyłka z PL. 1000 szt. sprzedanych praktycznie 99% pozytywnych opinii. Ryzyk fizyk :-) Dzieki za odpowiedzi. Potrzebuje do 90% mojego pływania miedzy 80-100Ah wiec myślę, że nawet jeśli bedzie "oszukany" to i tak będzie znośnie. 

• 0

Biorę jednak bez tego ustrojstwa. 150Ah, ze wskaźnikiem napięcia, 900 zł. Wysyłka z PL. 1000 szt. sprzedanych praktycznie 99% pozytywnych opinii. Ryzyk fizyk :-) Dzieki za odpowiedzi. Potrzebuje do 90% mojego pływania miedzy 80-100Ah wiec myślę, że nawet jeśli bedzie "oszukany" to i tak będzie znośnie.

Spokojnie da radę , będziesz zadowolony

• Like 1

• 0

Mam taki problem. Kupiłem aku Lifepo od Miao Xin. Próbowałem go naładować drugi raz ale nie laduje. Aplikacja pokazuje napięcie ale natężenie zero. Próbowaliśmy teraz podłączyć inną ładowarkę i ruszyło tylko na chwile i zaraz przestało. Miernik pokazuje również napięcie ale zero natężenia. Miał ktoś może taki przypadek? Reklamował może z innego powodu coś u Miao?