Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No myślałem. Tam do 5KM. Strasznie to pierdzi i niewiele jedzie. A rufowy i drugie aku mam. A na łódce spalinę 25KM - której nie odkręcę, bo raz ciężka, a dwa mam z nią zarejestrowaną łódkę.

Na Mietków parę razy w roku tylko. Czasem para to 2  :D wypady bo tam zupa . To sobie wrzucam aku do bakisty i rufowy w 5min i jazda.

Musialbym pożyczyć 5 KM a nie mam od kogo, sprawdzić czy wejdzie obok 25KM i ile wyciągnie.

W Tym roku sie jeszcze na Słup przymierzam a tam strefa ciszy …

A ja głównie Odra a tam … na swojej to latam ino ślizg.

• 0

Mam taki problem. Kupiłem aku Lifepo od Miao Xin. Próbowałem go naładować drugi raz ale nie laduje. Aplikacja pokazuje napięcie ale natężenie zero. Próbowaliśmy teraz podłączyć inną ładowarkę i ruszyło tylko na chwile i zaraz przestało. Miernik pokazuje również napięcie ale zero natężenia. Miał ktoś może taki przypadek? Reklamował może z innego powodu coś u Miao?

Też mam taki sam problem, w aplikacji wszystko wygląda ok, dokupiłem apkę do komunikacji z BMS i tam też wszystko wygląda ok. Próbowałem na 2 ładowarkach, ale albo cos jest nie tak z BMS albo z połączeniem klemy z BMS. U mnie używany tylko do zasilania elektroniki 300Ah aku. 

• 0

Też mam taki sam problem, w aplikacji wszystko wygląda ok, dokupiłem apkę do komunikacji z BMS i tam też wszystko wygląda ok. Próbowałem na 2 ładowarkach, ale albo cos jest nie tak z BMS albo z połączeniem klemy z BMS. U mnie używany tylko do zasilania elektroniki 300Ah aku.

Mam od niej 2szt 100ah, na razie działają ok ale ludzie na FB piszą że mają problemy z reklamacjami i uzyskaniem czegokolwiek. Osobiście liczyłem się z tym że kupując coś bezp. od chińczyka o gwarancji można zapomnieć.

A co to za aplikacja do komunikacji z bms?

Edytowane przez rower26

• 0

Mam od niej 2szt 100ah, na razie działają ok ale ludzie na FB piszą że mają problemy z reklamacjami i uzyskaniem czegokolwiek. Osobiście liczyłem się z tym że kupując coś bezp. od chińczyka o gwarancji można zapomnieć.

A co to za aplikacja do komunikacji z bms?

Liczyłem się z tym, że o reklamacji można zapomnieć, mam 3 x 100Ah od nic i działają super cały czas, niska cena rekompensuje ryzyko. Tym razem się nie udało ;)  Aplikacja to xiaoxiang bms monitor

• 0

Ja kiedyś też miałem podobnie.

Podpinam ładowarkę, i po chwili zero reakcji.

Oddałem do speca i to samo.

Już go miał rozbierać na kawałki..Ale okazało się że to ja coś w aplikacji poklikałem i zablokowałem możliwosc ładowania.

Jedno kliknięcie, i działało.

A tak ... 120 poszła by na części:)

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

• 0

Raczej nikt nie pływa na dziobówce i rufowym na raz. Ja bym kupił jeden większy. Zajmie mniej miejsca na łodzi niż 2 osobne. Waga większego jest akceptowalna.

Bardzo dużo ,,prawilnych" wędkarzy np. na Czorsztynie dziobówka + na rufie . Zwłaszcza jak łódka duża i ciężka. Zyskuje się naprawdę sporo czasu + bezpieczeństwo . 

• Like 1

• 0

Siemanko Panowie stałem się szczęśliwym posiadaczem Aku lifepo4 firmy wattcycle 12v 100ah mini bt moje pytanie brzmi czy mogę go ładować ładowarką z zdjęć poniżej czy muszę kupić dedykowaną ładowarkę. Pozdrawiam Serdecznie c496a1e74aa4dca5e0db22b2cbe2398f.jpgd4656397a689d68d49488e4e5d093285.jpg

Wysłane z mojego 2201116TG przy użyciu Tapatalka

• 0

Siemanko Panowie stałem się szczęśliwym posiadaczem Aku lifepo4 firmy wattcycle 12v 100ah mini bt moje pytanie brzmi czy mogę go ładować ładowarką z zdjęć poniżej czy muszę kupić dedykowaną ładowarkę. Pozdrawiam Serdecznie c496a1e74aa4dca5e0db22b2cbe2398f.jpgd4656397a689d68d49488e4e5d093285.jpg

Śmiało. One chyba mają 14,4 V napięcie więc do końca nie doładują lifepo4 ale od biedy da radę. Lifepo4 12 V (4s)  powinny być ładowane napięciem 14,6 V. Inna sprawa że ta ładowarka daje tylko 5A i pełne ładowanie 100Ah to 20 godzin.  

Edytowane przez rower26

• 0

Teoretycznie możesz ładować dowolnym prostownikiem posiadającym tryb ładowania do 14.6 volta. Np tryb agm u mnie ma maksymalne napięcie 14.5V. Bms zabezpiecza przed nadmiernym naładowaniem ogniw. Tu masz ciekawy link.

https://techtron.pl/a8,jak-ladowac-akumulator-lifepo4.html

Pomimo to kupiłem victrona 15a dla świętego spokoju :)

• 0

Śmiało. One chyba mają 14,4 V napięcie więc do końca nie doładują lifepo4 ale od biedy da radę. Lifepo4 12 V (4s) powinny być ładowane napięciem 14,6 V. Inna sprawa że ta ładowarka daje tylko 5A i pełne ładowanie 100Ah to 20 godzin.

Czyli narazie na biedę sobie naładuje bo przyszedł z 40 procent naładowania , ale i tak trzeba później zainwestować w dobrą ładowarkę. Dziękuję bardzo za odpowiedź

• 0

Zawsze bezpieczniej troszkę mniej niż troszkę za dużo. 
20h to też zdrowo, szczególnie, ze przy rozładowaniu np 60% będzie to 12h.

No chyba że się komuś spieszy …

Jak naładujesz daj aku odpocząć i zobacz ile będzie miał V.

Moja jakaś mądra ładowarka 100Ah ładuje czasem 5h a jak mocno zdoję to potrafi i dwa dni … a ma chyba max 10A

• 0

jesli laduje dwa dni , to ma jakies swoje alogrytmy , ktore niczemu nie sluza przy ladowaniu lfp4 , poza tym nikt z Was  ,lub naprawde malo osob uzywala ladowarek mocnych rzedu 40-60A, i to sie tez slabo sprawdza przy nie duzych pojemnosciach , jesli bms nie maja limiterow/ogranicznikow . Napiecia bardzo szybko wzrastaja i wylacza bms

• 0

Mam to samo -aż sprawdzę jakie (ile Amper) to mam te profesjonalne i drogie ładowarki .Ale strasznie mnie to denerwuje, bo akumulator faktycznie ładuje dwa dni . A łowienie cały dzień w sobotę +  doładowanie przez kilka godzin zawsze kończy się albo używaniem zapasowego akumulatora albo spłynięciem wcześniej niż się chce na wiosłach w niedzielę . Takie mnie doradzili , bo podobno zdrowo. 

• 0

Podobno ma nam wysłać nowego bms’a. Póki co czekamy. Jak coś się zmieni to napiszę w tym watku

• 0

Mam to samo -aż sprawdzę jakie (ile Amper) to mam te profesjonalne i drogie ładowarki .Ale strasznie mnie to denerwuje, bo akumulator faktycznie ładuje dwa dni . A łowienie cały dzień w sobotę +  doładowanie przez kilka godzin zawsze kończy się albo używaniem zapasowego akumulatora albo spłynięciem wcześniej niż się chce na wiosłach w niedzielę . Takie mnie doradzili , bo podobno zdrowo. 

To coś nie tak, u mnie przez noc doładowuje spokojnie na następny dzień. Chyba tylko końcówkę tak sączy.

Ogolnie to zdrowy jest taki prąd 10-12 godzinny pozostały czas to już jakieś dobijanie. Chyba wyższym napięciem na małym prądzie.

Ale fakt po takim zdojeniu i dwudniowym ładowaniu można pływać i pływać.

I jak mi się bardziej spieszy to daję na zimowe ładowanie to chyba wyższym prądem ładuje.

Przypominam, że AGM.

Edytowane przez Qh_

• 0

Już chyba dwie albo trzy ładowarki przerobiłem -podobno profesjonalne do AGM-ów . Wszystkie ładują tak samo akumulatory AGM 100 i 120 ah. Przez to dorobiłem się niezłej kolekcji , bo o ile pierwszego dnia wystarcza 120ah to drugiego tak jak pisałem trzeba dwa rezerwowe stosować albo główny + rezerwowy. Szczerze nigdy nie sprawdzałem do ilu rozładowałem - czasem można się posiłkować tymi diodami na silniku , ale dla mnie to pic na wodę. Ale ja zwykle dobre kilka godzin na rybach trollinguje - bez szaleństw bo zwykle tak 3 bieg , czasem 2 wrzucę czasem 4. 

Edytowane przez Misiek1

• 0

A ja mam bardzo prozaiczne pytanie. Jak przechowujecie akumulator lifepo4 na łodzi, w przypadku kiedy nie macie pociągniętej elektryki z bakisty? Po prostu luzem, jak w przypadku zbiornika paliwa? A może jakaś skrzynka wodoszczelna, torba eva? Jakieś proste, wlasne rozwiązania? Myślałem o jakiejś może skrzynce narzędziowej.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez barwena1977