Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żarówka H7 100W pobiera około 8,3A.

8,3Ax48h= 398,4Ah

Akumulator 400Ah i waga niecałe 25kg, technologia idzie do przodu.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Ale mierzył ktoś ile w realu ma ta żarówka mocy, albo jaki prąd pobiera? Papier przyjmie wszystko. Przy 100W reflektor by się chyba stopił.

• 0

Ale mierzył ktoś ile w realu ma ta żarówka mocy, albo jaki prąd pobiera? Papier przyjmie wszystko. Przy 100W reflektor by się chyba stopił.

Nie wszyscy chyba zrozumieli delikatną ironię w moim poście: akumulator 400Ah i waga 25kg to raczej wątpliwe połączenie. Obstawiam błędne założenie, że to żarowka faktycznie 100W. Bez amperomierza to wróżenie z fusów.

• Like 2

• 0

Dante,

ja zrozumiałem, tu nic kupy się nie trzyma i taki pomiar nic nie wnosi, poza tym, że kupujący jest zadowolony.

Test pokazał, że chińczyk tam nie włożył cegłówek i 100 ah. 

To wyżej serio, bez ironii, bo np. zdarzyło mi się kupić lifepo4 który okazał się lionem. 

• 0

Podobno są H7 100W ale patrząc jak się grzeje 55W chyba podzielę Twoje zdanie. 

• 0

nie 110 ah , ale ile więcej strachu że prądu braknie . Trafiłem na fatałną pogodę ŵypływałem kiedy nie padało a spieprzałem jak zaczynało lać i wiać bo z kotwic zrywało a łowiłem na otwartej wodzie. Kiedy kolega kupił i przywiózł nowy aku to dopiero było bezpieczniej że na wiosłach nie wrócę do brzegu. I tu powiedzenie kupuj duży silnik i aku ma sens . Strefa ciszy tylko elektryk

• 0

Na prądzie się nie znam ale z matematyki już jest lipa. Rozumiem, że z najprostszego wzoru te 8,3A z 12V? No i teraz na aku napisane 12V, ładowalne aku 12,8V a rzeczywiście ma 14,4V spadające do 13,4V…  :D

Żarowka jak żarówka. Ma żarnik. Taki z grubsza. Albo z cieńsza  ;), zależy jakie normy ma fabryka.

Temperatura testu, vs temperatura pływania. Obciążenie? 

Trochę dużo niewiadomych jak na doktorat. 

Kupiles? Tanio? Działa? To się cieszyć i pływać. 300Ah to świat. Chyba, że będziesz trollować cały dzień pod prąd …

Ja mam stare 100Ah w AGM, i mi jeszcze nigdy prądu mi nie brakło. Pilnować dobrego ładowania i się cieszyć latami.

Edytowane przez Qh_

• 0

Panowie czy to prawda, że przy pasywnym BMSie balansowanie następuje pod sam koniec ładowania w momencie gdy ogniwa dobijają do 100%? BMS zrzuca wtedy prąd płynący do pełnych ogniw i ładuje te najsłabsze ? Mam akumulator właśnie z pasywnym BMSem i moja ładowarka najprawdopodobniej nie ładowała go do pełna przez co ogniwa się rozjechały i w tej chwili BMS odcina gniwa chroniąc je a ładowarka zaczyna ładowanie dopiero po wybudzeniu BMSa krótkim impulsem z zasilacza. Jedzie do mnie już Victron Blue Smart IP22 15A i zastanawiam się czy poczekać na niego czy podładować aku zasilaczem.

• 0

Sporo aku pomierzyłem i większość chińczyków zawyża 10-15 % pojemność choć są i tacy co 30% zawyżają. Ostatnio mierzyłem Liikotala: 32ah miała 29ah, 180 ah - 160, 90 Ah - 88. Ale miałem i aku 150 co miał 155 a 180 miał prawie 180. Generalnie waga sporo mówi choć też różne ogniwa różnie ważą.

Jak ktos nie chce dużo wydawać to u chinczyka można kupić za dwadzieścia parę złotych miernik który na domowe potrzeby w zupełności wystarcza.

https://a.aliexpress.com/_Ev1lNWW

Powyższy źle mierzy, poniższy idealny.

Kup miernik i będziesz pewny 80 zł i możesz zawsze sprzedać po pomiarach attachicon.gif Screenshot_2025-07-28-18-27-22-267_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie po prośbie do Was. Kupiłem akumulator VOLT Lifepo4 100ah i do niego ładowarkę Enerblock 12/24V 15A.

Popływałem z 4 godziny na silniku Jaxon 65 lbs i według miernika (z temu) było jakieś 79%. Podpiąłem pod ładowanie, ładowarka pokazała 13,5V i od 5 godzin zero postępu. Program LFP 12v na wyświetlaczu poziom naładowania wskazuję wciąż ładowanie (4 stopniowy i 2 się świecą a 3 mryga). Czy to normalne? Wyczytałem coś o prądzie pływającym który jest właśnie 13,5V. Nie wiem, jest szansa że przegapiłem naładowanie do poziomy 14,4 i teraz po prostu ładowarka podtrzymuje tylko? 
IMG-4128.jpg

• 0

Moja ciekawość była silniejsza i kupiłem dziś baterie i okazało się że Koledzy mieliście racje na mierniku jest 13.8 v tak samo jak pokazuje akumulator . Bateria pokazała 6.5 v zamiast mieć 9v i widać w miernikach ma to bardzo duże znaczenie . Dziękuję za pomoc 

• 0

Z mojego doświadczenia zauważyłem że ładowarka kupiona razem z aku lifepo4   , 14.6v 10A ładuje mi 14.2 v trwa to trochę dłużej , kupiłem mocniejszy  14.6v 20A  ładuje szybciej ale 14.2v nie chce naładować , ładuje trochę mniej  ale dla czego tak jest nie wiem   ;)  

• Like 1

• 0

Z mojego doświadczenia zauważyłem że ładowarka kupiona razem z aku lifepo4 , 14.6v 10A ładuje mi 14.2 v trwa to trochę dłużej , kupiłem mocniejszy 14.6v 20A ładuje szybciej ale 14.2v nie chce naładować , ładuje trochę mniej ale dla czego tak jest nie wiem ;)

Jasne, ale chodzi mi o dużą różnicę bo 1v...

• 0

Witam, czy napięcie 13v po naładowaniu lifepo4 jest normalne? W drugim pokazuje mi 14,1-14,2v...? Dodam , że aku nowe, nie użytkowane...

Miernikiem zewnętrznym czy wskaźnik wbudowany? 

Maksymalne napięcie to 14,6V i mniej więcej do tylu powinna Ci ładowarka naładować w każdym razie moja tak robi. Aku naładowany na ful bardzo krótko trzyma takie maksymalne napięcie, po chwili spada do wartości spoczynkowej dla ogniwa tj. trochę ponad 13V. Może po prostu przegapiłeś ten moment? 

Edytowane przez siatkaz

• 0

Wartość napięcia spoczynkowego dla różnych ogniw jest różna generalnie 13,2 - 13,8 to są poprawne wartości choć ja jakąś tolerancję i do tego bym założył.  

Tak więc może się okazać że 13,0 jest poprawną wartością.

Ale tu są chłopaki mądrzejsze ode mnie to może ktoś skoryguje moje małe doświadczenie i wiedzę. 

Edytowane przez siatkaz