maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Żarówka H7 100W pobiera około 8,3A.8,3Ax48h= 398,4AhAkumulator 400Ah i waga niecałe 25kg, technologia idzie do przodu. Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu TapatalkaAle mierzył ktoś ile w realu ma ta żarówka mocy, albo jaki prąd pobiera? Papier przyjmie wszystko. Przy 100W reflektor by się chyba stopił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dante Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Ale mierzył ktoś ile w realu ma ta żarówka mocy, albo jaki prąd pobiera? Papier przyjmie wszystko. Przy 100W reflektor by się chyba stopił.Nie wszyscy chyba zrozumieli delikatną ironię w moim poście: akumulator 400Ah i waga 25kg to raczej wątpliwe połączenie. Obstawiam błędne założenie, że to żarowka faktycznie 100W. Bez amperomierza to wróżenie z fusów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siatkaz Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Dante,ja zrozumiałem, tu nic kupy się nie trzyma i taki pomiar nic nie wnosi, poza tym, że kupujący jest zadowolony.Test pokazał, że chińczyk tam nie włożył cegłówek i 100 ah. To wyżej serio, bez ironii, bo np. zdarzyło mi się kupić lifepo4 który okazał się lionem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siatkaz Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Ale mierzył ktoś ile w realu ma ta żarówka mocy, albo jaki prąd pobiera? Papier przyjmie wszystko. Przy 100W reflektor by się chyba stopił. Podobno są H7 100W ale patrząc jak się grzeje 55W chyba podzielę Twoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Zrobię test od nowa , ale muszę kupić cęgi do pomiaru żeby sam dla siebie wiedzieć jaka jest ta pojemność , nie mniej pływałem i pływałem , a żelówka by dawno padła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siatkaz Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Paweł miałeś żelówkę 350 ah? Toż to ze 100 kg musiało ważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca nie 110 ah , ale ile więcej strachu że prądu braknie . Trafiłem na fatałną pogodę ŵypływałem kiedy nie padało a spieprzałem jak zaczynało lać i wiać bo z kotwic zrywało a łowiłem na otwartej wodzie. Kiedy kolega kupił i przywiózł nowy aku to dopiero było bezpieczniej że na wiosłach nie wrócę do brzegu. I tu powiedzenie kupuj duży silnik i aku ma sens . Strefa ciszy tylko elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Na prądzie się nie znam ale z matematyki już jest lipa. Rozumiem, że z najprostszego wzoru te 8,3A z 12V? No i teraz na aku napisane 12V, ładowalne aku 12,8V a rzeczywiście ma 14,4V spadające do 13,4V… Żarowka jak żarówka. Ma żarnik. Taki z grubsza. Albo z cieńsza , zależy jakie normy ma fabryka. Temperatura testu, vs temperatura pływania. Obciążenie? Trochę dużo niewiadomych jak na doktorat. Kupiles? Tanio? Działa? To się cieszyć i pływać. 300Ah to świat. Chyba, że będziesz trollować cały dzień pod prąd … Ja mam stare 100Ah w AGM, i mi jeszcze nigdy prądu mi nie brakło. Pilnować dobrego ładowania i się cieszyć latami. Edytowane 28 Lipca przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ziomal Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Kup miernik i będziesz pewny 80 zł i możesz zawsze sprzedać po pomiarach Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mafer Opublikowano 30 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca Panowie czy to prawda, że przy pasywnym BMSie balansowanie następuje pod sam koniec ładowania w momencie gdy ogniwa dobijają do 100%? BMS zrzuca wtedy prąd płynący do pełnych ogniw i ładuje te najsłabsze ? Mam akumulator właśnie z pasywnym BMSem i moja ładowarka najprawdopodobniej nie ładowała go do pełna przez co ogniwa się rozjechały i w tej chwili BMS odcina gniwa chroniąc je a ładowarka zaczyna ładowanie dopiero po wybudzeniu BMSa krótkim impulsem z zasilacza. Jedzie do mnie już Victron Blue Smart IP22 15A i zastanawiam się czy poczekać na niego czy podładować aku zasilaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 30 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca Sporo aku pomierzyłem i większość chińczyków zawyża 10-15 % pojemność choć są i tacy co 30% zawyżają. Ostatnio mierzyłem Liikotala: 32ah miała 29ah, 180 ah - 160, 90 Ah - 88. Ale miałem i aku 150 co miał 155 a 180 miał prawie 180. Generalnie waga sporo mówi choć też różne ogniwa różnie ważą. Jak ktos nie chce dużo wydawać to u chinczyka można kupić za dwadzieścia parę złotych miernik który na domowe potrzeby w zupełności wystarcza.https://a.aliexpress.com/_Ev1lNWW Powyższy źle mierzy, poniższy idealny.Kup miernik i będziesz pewny 80 zł i możesz zawsze sprzedać po pomiarach Screenshot_2025-07-28-18-27-22-267_com.alibaba.aliexpresshd.jpg Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kusy88 Opublikowano 12 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września Panowie po prośbie do Was. Kupiłem akumulator VOLT Lifepo4 100ah i do niego ładowarkę Enerblock 12/24V 15A.Popływałem z 4 godziny na silniku Jaxon 65 lbs i według miernika (z temu) było jakieś 79%. Podpiąłem pod ładowanie, ładowarka pokazała 13,5V i od 5 godzin zero postępu. Program LFP 12v na wyświetlaczu poziom naładowania wskazuję wciąż ładowanie (4 stopniowy i 2 się świecą a 3 mryga). Czy to normalne? Wyczytałem coś o prądzie pływającym który jest właśnie 13,5V. Nie wiem, jest szansa że przegapiłem naładowanie do poziomy 14,4 i teraz po prostu ładowarka podtrzymuje tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Koledzy mam dwa różne wskazania , czy to normalne takie zdjęcia poglądowe .Pływałem dwa tygodnie i nawet nie wiedziałem że jest takie napięcie a boję się żeby mojej MK nie uwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siatkaz Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Silnikiem 12V na napięciu prawie 18V? Raczej byś miał tam wszystko popalone. Pewnie miernik do dupy, sprawdź innym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Albo to nie lifepo4, tylko li-ion 4s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Zmień baterie w mierniku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Jutro kupię nową baterie bo po sprawdzeniu językiem szału nie było . Dziękuję za podpowiedź nie brałem tego pod uwagę . Jutro napiszę jaki pomiar wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Moja ciekawość była silniejsza i kupiłem dziś baterie i okazało się że Koledzy mieliście racje na mierniku jest 13.8 v tak samo jak pokazuje akumulator . Bateria pokazała 6.5 v zamiast mieć 9v i widać w miernikach ma to bardzo duże znaczenie . Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października na mierniku miales ikone baterii - oznacza slaba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października Witam, czy napięcie 13v po naładowaniu lifepo4 jest normalne? W drugim pokazuje mi 14,1-14,2v...? Dodam , że aku nowe, nie użytkowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października Z mojego doświadczenia zauważyłem że ładowarka kupiona razem z aku lifepo4 , 14.6v 10A ładuje mi 14.2 v trwa to trochę dłużej , kupiłem mocniejszy 14.6v 20A ładuje szybciej ale 14.2v nie chce naładować , ładuje trochę mniej ale dla czego tak jest nie wiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października Z mojego doświadczenia zauważyłem że ładowarka kupiona razem z aku lifepo4 , 14.6v 10A ładuje mi 14.2 v trwa to trochę dłużej , kupiłem mocniejszy 14.6v 20A ładuje szybciej ale 14.2v nie chce naładować , ładuje trochę mniej ale dla czego tak jest nie wiem Jasne, ale chodzi mi o dużą różnicę bo 1v... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siatkaz Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października (edytowane) Witam, czy napięcie 13v po naładowaniu lifepo4 jest normalne? W drugim pokazuje mi 14,1-14,2v...? Dodam , że aku nowe, nie użytkowane...Miernikiem zewnętrznym czy wskaźnik wbudowany? Maksymalne napięcie to 14,6V i mniej więcej do tylu powinna Ci ładowarka naładować w każdym razie moja tak robi. Aku naładowany na ful bardzo krótko trzyma takie maksymalne napięcie, po chwili spada do wartości spoczynkowej dla ogniwa tj. trochę ponad 13V. Może po prostu przegapiłeś ten moment? Edytowane 12 Października przez siatkaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października Mój po naładowaniu na 14.2v po dwóch dniach spada do 13.8 i tak trzyma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siatkaz Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października (edytowane) Wartość napięcia spoczynkowego dla różnych ogniw jest różna generalnie 13,2 - 13,8 to są poprawne wartości choć ja jakąś tolerancję i do tego bym założył. Tak więc może się okazać że 13,0 jest poprawną wartością.Ale tu są chłopaki mądrzejsze ode mnie to może ktoś skoryguje moje małe doświadczenie i wiedzę. Edytowane 12 Października przez siatkaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi