Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miernikiem zewnętrznym czy wskaźnik wbudowany?

Maksymalne napięcie to 14,6V i mniej więcej do tylu powinna Ci ładowarka naładować w każdym razie moja tak robi. Aku naładowany na ful bardzo krótko trzyma takie maksymalne napięcie, po chwili spada do wartości spoczynkowej dla ogniwa tj. trochę ponad 13V. Może po prostu przegapiłeś ten moment?

Miernikiem zewnętrznym, i nie od razu po naładowaniu, tylko jak już "postoi"...

• 0

Panowie, powiem konkretnie o co chodzi tak naprawdę... Miałem 1szt 100ah bez bluetooth i wszystko ok (ten po naładowaniu i gdy postoi ma +- 14v) i wymyśliłem sobie, że dokupię jeszcze jeden, tylko tym razem już z podglądem w aplikacji... No i przyszedł, był naładowany chyba na 65%, doładowałem go oczywiście dedykowaną ładowarką do lajfpo 20A i po naładowaniu i odstaniu ten ma 13v. Pytałem czata czy mogę je połączyć równolegle by mieć 200A, ten mi mówi, że tak, ale oba aku muszą mieć zbliżone napięcie, najlepiej by różnica nie była większa jak 0,1v. No i teraz nie wiem czy mogę je połączyć bo jeden ma +-14v a drugi+-13v. Różnica 1v, nie znam się i dlatego pytam się czy te 13v to tak może mieć, bo mam możliwość zwrotu...

• 0

a co na to dalej czat ?

Żeby nie łączyć ich razem, bo jest zbyt duża różnica... Gadał coś jeszcze, że możliwe, że jedno z ogniw może być uszkodzone, albo , że bms odłączył czy nie dał naładować, czy jakoś tak... Nie znam się i nie chcę dociekać, bo i tak nie pojmę tego, chciałbym tylko wiedzieć czy z tą baterią która ma 13v wszystko jest ok, bo tak może mieć, czy musi mieć 14 i więcej i czy mam ją zwracać... I po drugie, czy jeżeli ok, to czy mogę je połączyć równolegle...?