maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Marzenia trzeba mieć i do nich dążyć to z olx można uznać za okazje... sam silnik z 16k +bateria... eh. Nie mógł tego w grudniu wystawić, to bym zamiast epropa wziął..., a tak trzeba pchać w skarpete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Ach żeby to L było.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Ja pier papier! 25km/h!Szkoda, że nie napisał jaka łódź duża i ciężka. @siarqAle byś szpanował na Słupie. :-D Dupeczki same do wody będą wskakiwać na Twój widok z takim koniem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Małymi kroczkami dojdziemy do tego, powolutku:)Takie osiągi widziałem na yt przy detkach do 3.7m Ja jeśli kupię to navy 6.0 epropulsion. Jest tańszy od torqeedo a jakościowo naprawdę soko Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Fala będzie pochłaniać ludzi na brzegach :-D Weź to pod uwagę przed zakupem... ;-) Te baterie są świetne, ale żeby za elektryka tyle pieniędzy? Poczekałbym, aż ta technologia stanieje, a na pewno tak się stanie. Więcej hybryd tylko wyjedzie na drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Fala będzie pochłaniać ludzi na brzegach :-D Weź to pod uwagę przed zakupem... ;-) Te baterie są świetne, ale żeby za elektryka tyle pieniędzy? Poczekałbym, aż ta technologia stanieje, a na pewno tak się stanie. Więcej hybryd tylko wyjedzie na drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Nie będę usuwał tych treści, ale proszę o powrót do pierwotnego tematu lub założenie nowego.Dla kolejnych wpisów tego typu litości nie będzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Nie będę usuwał tych treści, ale proszę o powrót do pierwotnego tematu lub założenie nowego.Dla kolejnych wpisów tego typu litości nie będzie.Przepraszam autora wątku za bałagan. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie będę usuwał tych treści, ale proszę o powrót do pierwotnego tematu lub założenie nowego.Dla kolejnych wpisów tego typu litości nie będzie. Nie wiem czy nie usuwanie tych treści jest dobrym rozwiązaniem. Temat jest bardzoo na czasie , nowy i interesujący a wywody na temat znaków wodnych zdecydowanie tu nie pasują .Nie widzę problemu , aby utworzyć nowy temat o znakach wodnych i na początek wrzucić te kilka postów do niego. Do przemyślenia. Ostatnie posty przeniesione do wątku "Strefa ciszy"http://jerkbait.pl/topic/6751-strefa-ciszy/page-5 Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Nie wiem czy nie usuwanie tych treści jest dobrym rozwiązaniem. Temat jest bardzoo na czasie , nowy i interesujący a wywody na temat znaków wodnych zdecydowanie tu nie pasują .Nie widzę problemu , aby utworzyć nowy temat o znakach wodnych i na początek wrzucić te kilka postów do niego. Do przemyślenia. Ostatnie posty przeniesione do wątku "Strefa ciszy"http://jerkbait.pl/topic/6751-strefa-ciszy/page-5 Dziękuje za oczyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Tak czy siak. Era kwasów się kończy.Tak jak skończyły się komórkowe telefony wielkości cegły. Na dziś już obniżona cena o 1000 zł. Jest to dużo , a będzie jeszcze niżej Będziesz ściągał również li-iony? Chętnie zamieniłbym swoje 80 ołowiu na 60 liona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Dziwne pytanie może ale średnio znam się na nowych technologiach w akumulatorach. Czy taki akumulator litowo - jonowy za niecałe 1500 zł z ładowarka będzie dużo gorszy od lifepo4 i sporo lepszy od porządnego kwasiaka ?Jest ponad 500 złotych tańszy od lifepo4.Podejrzanie niska waga -tylko 5 kg ???? https://pl.aliexpress.com/item/12-6-V-Akumulator-Litowo-jonowy-100AH-baterii-S-onecznej-12-V-Samoch-d-Golf-Bateria/32846971086.html?spm=a2g17.10010108.1000013.4.1eee35290D3S04&traffic_analysisId=recommend_2088_2_90158_iswistore&scm=1007.13339.90158.0&pvid=8e4692d9-fb37-41cb-9fbe-d46bdef9944e&tpp=1Może ktoś podać linka do ładowarki z 5-10 A do tego Li-Iona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Będziesz ściągał również li-iony? Chętnie zamieniłbym swoje 80 ołowiu na 60 liona. Nie , tylko LiFePo4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 [quote name="siarq" post="2374558" timestamp="1524148848"Na rynku , nie znalalzlem fajnych , szybkich silnikow 24V w niskiej cenie. haswing , mk , motorguide i inne , sa poprostu wolami uciagowymi... Jesli ktos ma duza krype , to i owszem. W trudnych warunkach moc sie przyda, ale predkosci z tego nie bedzie. 9-10km/h przy sprzyjajacych warunkach ,to wszytsko. Jesli szybciej ,to musi byc moc. A jak jest moc ,to trzeba na to wydac sporo $$$ . Silnik 9,9hp-6kW spalinowy ,to rzad pieniedzy 11000-13000zl (allegro) navy 6.0 kosztuje tyle samo, z tym ze trzeba go jeszcze zasilic....i albo 4x zap za 2800zl badz lifpo4 za 8000-9000zl A widziałeś gdzieś silnik 24v 300-500W, poza Torqeedo, ePropulsion etc? A może ktoś próbował przerabiać zwykłego trolla 12v na 24v (silnik rowerowy lub coś w tym stylu)i podzieli się wiedzą czy coś z tego może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 A co Ci da 24V przy mocy 300-500W? Obnizysz prad i nic wiecej. Napiecie sie podbija ,aby zejsc z pradu i zwiekszyc moc. Tu nie tylko o moc idzie . Predkosc obrotowa sruby , skok itp. Na yt sa wynalazki samorobki i po 5kw..., jednak to juz trzeba byc milosnikiem elektroniki i mechaniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Chodziło mi o coś takiego, tylko w normalnych pieniądzach i możliwości podłączenia swojego akuhttps://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-do-kajaku-epropulsion-lagoon-p-1002.html Do pontonów czy łódek potrzebujecie mocy i pojemności, do kajaka wystarczyło by 300w/24v i kilka kilo aku. Pewnie masz rację, że takie samoróbki to dla pasjonatów, ale na mój chłopski rozum wydaje się że wsadzenie taniego, pasującego silniczka 24v do obudowy starej 12 mogło by mieć sens. Bo dla mnie wsadzenie do kajaka silnika za min 1000$ już tego sensu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zbaczamy z kursu tematu są silniki (gdzieś na jb ktos wystawiał 20lbs) maleństwa ..mysle że takie coś do.kajaka starczy. Są małe opory, prędkości światła nie potrzebujesz. Do tego kostka lifepo4 z 30-40ah i ogien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mmedenski Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Przepraszam autora wątku, trochę zbaczam, ale nie chcę zakładać nowego. Już kończę.A co myślicie o tym wynalazkuhttps://www.bluerobotics.com/store/thrusters/t200-thruster Ze sterownikiem ok 200e Power to ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Panowie, czy ktoś szukał info nt. chemicznej żywotności ogniw lifepo4? Ja znalazłem bardzo rozbieżne dane- od 5-7 do 10-13 lat. Wiadomo- warunki eksploatacji, rodzaj aplikacji, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Ja też nie znalazłem zbyt wiele info. Większości czytałem , że około 10lat. Przyjmując to za prawde, to prędzej czas ubije te aku, niż użytkownik przez ilość cykli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Ja wszystko wiem, czas musi pokazać swą moc. Tylko że gdyby próg 5-7 lat okazał się realny, to trochę słabo jak za takie pieniądze. Wtedy Li-ion wychodzi znacznie korzystniej, choć żyją jeszcze krócej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Słabo nie słabo. Li Ion są w tych samych pieniądzach. Większe prądy na rzecz mniejszej ilości cykli. Waga mniejsza. Zależy do czego to ma służyć. Przy tych naszych narodach 12/24v liczy się w zasadzie pojemność i prąd rzędu 60A. Chyba że kros.chce mieć aku 20-30ah i ciągnąć z niego 60A... tylko to sie mija z celem przy silnikach zaburtowych małych mocy. Li Ion czy lipoly dużo lepiej wypada gdy jest silnik 3-10kw. Trzeba dużo mocy . Można mniejsza pojemnością się krótko pobawić z Full moca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mathew.stepnicki Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Kupując Lifep, który ma niby 2000 cykli liczę na to, że przeżyje te 1000 cykli. W ciągu roku pływam, może ze 100-120 razy. Jesli Aku wytrzyma chociaż 5lat takiej pracy bez znacznej straty pojemności to i tak wyjdzie lepiej niż trakcyjne kwasy. Trakcyjny o pojemności realnej 100ah przy obciążeniu 60A, tak aby go nie ubić za szybko kosztuje 850-1100zl. Wytrzymuje z doświadczenia 3lata mojego używania a później już znacznie spada jego sprawność. Przy LiFePO4 ważny jest też czas ładowania bo spływam na przystań podlaczam aku i po 4h jest naładowany. Kwasa przy takim ładowaniu zagotuje lub będzie to trwało 2-3x tyle żeby mu nie zaszkodzić. Osobiście wolę zainwestować na start więcej bo w okresie 5-6lat i tak się zwróci albo w najgorszym razie wyjdzie na to samo. Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez mathew.stepnicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Czas ładowania też robi robotę tak jak napisałeś 4h i można na wodę leciec.przy mocniejszych ladowarkach można po 2h już plywac. Tylko to już drogie gadzety i zależne od bateryjki... ja za dwa tygodnie zaczynam pływanie na swojej zabawce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Wrzucam, bo cena mega atrakcyjna, może ktoś przetestuje: http://lithpower.manufacturer.globalsources.com/si/6008849427599/pdtl/LiFePO4-battery/1152568010/Deep-Cycle-LiFePo4-12v-120Ah-Lithium-Ion-Battery.htm Firma wygląda na konkretną, ma w ofercie pełne spektrum rodzajów baterii, pojemności i napięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
10 Sty
25
28 Gru
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi