maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 bateryjki dotarly 12V 80/100AH. od poniedzialku dostepne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Adam, możesz zważyć dokładnie 80Ah.100Ah to 12 kg , zastanawiam się czy waga 80 nie będzie poniżej 10 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 We wtorek środa to uczynie. Gdyż jestem w rozjazdach. Wystawie też jakąś ch-ke. Coz one w sobie chowają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 sytuacja wyglada nastepująco: waga 12,4kg, wiecej niz myslalem. Jednak rozmiar (obudowa) jest taki sam jak dla 100ah, co sie przeklada na mase calosci. w aku 80Ah upakowalo sie 92,44AH. W zalaczniku ch-ka z ładowania od zera do full + fotka wagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 10 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Wychodzi na to, że 12,44Ah gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) Witam,nakrecilem sie na ten nowy typ akumulatora LiFePO4 80Ah i postanowilem go kupic od kolegi@siarq bo cena jest naprawde rewelacyjna.Pierwsze wrazenie po rozpakowaniu paczki to faktyczna waga ktora od razu sprawdzilem(wyszlo faktycznie 12,4kg)Jako ze aku przyszlo naladowane,postanowilem je rozladowac i sprawdzic faktyczna pojemnosc akumulatora(i tu sie przydal gadzecik z aliaxpres-watomierz)Po testach wyszlo mile zaskoczenie,wynik 92,014Ah,wiec bingo.Pozniej podlączylem go do dedykowanej ładowarki i po niespelna 5 godz aku w pelni naladowane i gotowe do boju.Wkrótce testy na wodzie którymi oczywiscie tez sie podziele z kolegami z forum,pozdro Edytowane 15 Lipca 2018 przez rafalc 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Możesz podlinkować ten watomierz z Ali ?Ile amper ma ładowarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Watomierz kupywalem juz dawno trzeba by bylo pogrzebac ktory to byl,ale tu na forum koledzy tez wstawiali linki do podobnych(kosztowal cos 30 dolca)Co do samej ladowarki to porzadna jest z dedykacja do tego typu aku i jest 20Amperowa(takze ma moc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 cenowo ten aku Lifepo4 80Ah to nadal ponad 2000 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 15 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 (edytowane) cenowo ten aku Lifepo4 80Ah to nadal ponad 2000 zł? Ponad 2 klocki to z ładowarka 20A.Wszystko sie zgadza, tylko przy +2000 cykli ładowania traci max 20%, Coś za coś Edytowane 15 Lipca 2018 przez maweric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 15 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 To jest cena porzadn cenowo ten aku Lifepo4 80Ah to nadal ponad 2000 zł?To jest prawie tyle samo co porzadny kwas i ładowarka do niego,ale jest jedno ale-jedno do drugiego to totalna przepasc technologiczna.Jezeli kogos w miare stac to niebawem bedzie w to wchodzil chocby dla tego ze oszczedza kregoslup, czas ladowania,wykreca lepsze osiagi na łodzi -pontonie itd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radmac5 Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 I ja zakupilem ten cud techniki ... jestem juz po pierwszym plywaniu ... ponad 3 km na 5 biegu zrobilem (na maxa ) i okolo 2 km na 3 biegu ... w domu okazalo sie ze zuzylem okolo 40-45 procent pojemnosci aku ... jestem zadowolony ... a pozatym wziasc silnik w jedna reke i aku w druga ... bezcenne Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 mnie najbardziej "zdumiewa" wydajnosc pradowa akumulatorow litowych - nieosiagala dla PB w tych samych ,a nawet o polwe wiekszych pojemnosciach...udalo mi sie zdobyc przetwonice 230V/12V o mocy wyjsciowej 2KW w pełnym sinusie ( czyli podlaczamy akumulator i mamy 230V o mocy 2kw) Troche abstrakcja , bo aby to uzyskac trzeba zapodac z aku 200A... Przy testach oscylowalem w przedziale 70-77A czyli nie caly 1kW. akumulator 80Ah przez ponad godzine wytrzymal to. Oczywiscie napiecie wraz z koncem zaczelo spadac , Zanim zadziala bms BMS , wylaczyla sie przetwornica. Posiada wbudowany system ochrony aku ,przed nadmiernym rozladowaniem przy progu 10,8V. Mialo to miejsce przy oddaniu okolo 80Ah, reszte pojemnosci wydusilem zarowkami 12V o lacznej mocy 200W. Przy zabawach z kwasami Europower 2x65Ah 12V (zdrowymi) ,takie obciazenie bylo mozliwe przez jakies 30-35min. Przy rozladowyywaniu malymi pradami rzedu 10A ,kwas nie ustapi pola Lifepo4 w wydajnosci pradowej. Jednak przy duzych obciazeniach rzedu 40-70A i pojemnosciach 100-150ah nie masz szans do litu.Sam uzytkuje silnik spirit 1.0 , ktory ma aku Lipoly 48V 25Ah. czyli nieco ponad 1kw mocy. Jeszcze nie udalo mi sie splynac do slipu na pagaju... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Grill elektryczny obsłuży? Nie znam się I od razu uprzedzam :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Jesli Twoja Fantazja i zdolnosc kredytowa pozwoli , to mozna smialo sie pokusic o ogrzewanie domku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 (edytowane) A jak wygląda sprawa ładowania czegoś takiego ze spaliny? Trochę mnie qsi. Edytowane 16 Lipca 2018 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 wypadalo by jakis uklad znalezc, ktory da odpowiednie parametry ladowania, Takie cuda stosuja w autach, trzeba by poszukac. nie mialem przyjemnosci , ale sprobuje zasiegnac jezyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 18 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 To jest cena porzadn To jest prawie tyle samo co porzadny kwas i ładowarka do niego,ale jest jedno ale-jedno do drugiego to totalna przepasc technologiczna.Jezeli kogos w miare stac to niebawem bedzie w to wchodzil chocby dla tego ze oszczedza kregoslup, czas ladowania,wykreca lepsze osiagi na łodzi -pontonie itd Cena ceną, wiadomo tanio nie jest. Ja na dziś doceniam wagę akumulatora , szkoda tylko że prawie nowiutki AGM poszedł w odstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzegorz B. Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Mam pytanie o te Lifepo4. Jak wygląda podłączenie do akumulatora przewodów od silnika z zakończeniem oczkowym? Pasuje na starcie czy trzeba kupować jakieś adaptery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Aku maja gwinty wewnętrzne m8 i śruby z łbem izolowane. Oczka wpinasz bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzegorz B. Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafalc Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) Heloł,jestem po pierwszych testach tego aku 80Ah z łodzia Romana 430 i silnikiem minnkota 40 z maxymizerem.Otóż na poczatku pływania od razu pełna moc i ogień-no może prawie pełna bo nie wziolem kamizelki ratunkowej a jak poszedłbym w ślizgu to mogloby to być niebazpieczne,hehe.Pomyslalem sobie ze od razu go zarżne do odciecia przez BMS i przez półtora godz plywalem na pełnej mocy z predkoscia ok 4,8 km/h(niestety ta krypa troche waży,ponad 400kg /ja ,spalina,winda,klamoty,kotwa,2 osobyi drobiazgi)Nie zrobilo to na aku żadnego wrażenia wiec postanowilem poplywać jeszcze cos w trolu zeby cos skorzystac z tego wyjazdu na testy i ryby.Zaczelem plywac w trolu przez 2 godz z predkoscia ok 3,5 km/h i po splynieciu na slip aku jeszcze miało 20 proc pojemnosci do wykorzystania(ciekawe ile to by wyszlo,szkoda ze braklo juz czasu)Podsumowując aku jest zaje...ste.Wcale nie żałuje zakupu i polecam,pozdro Edytowane 18 Lipca 2018 przez rafalc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Na odcięcie przez BMS przy pływaniu na full nie masz szans, silnik pobiera na max 65A (55lbs) , a BMS zadziała dopiero przy poborze +100A. Na tym silniku nie masz szans na rozłączenie przez BMS Ja i mój kręgosłup testujemy akumulator od maja i wszystko na +.I stwierdzenie kolegi gdy podniósł akumulator " Ty on jest pusty w środku " i niezapomniany wyraz twarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Ryszard, ale tu chodziło o odcięcie z paragrafu rozładowania raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Ryszard, ale tu chodziło o odcięcie z paragrafu rozładowania raczej. Teraz jak czytam post, to też tak pomyślałem. . Natomiast ja nie dopuszczam do rozładowania i wyłączenia przez BMS , powód bardzo prozaiczny nie biorę zapasowego aku , a na wiosła jestem za leniwy. Przy MK 55 z max. starcza na cały dzień spokojnego pływania i +/- 20% zostaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
10 Sty
25
28 Gru
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi