Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@ siarq, owszem kiedyś były zwykłe prostowniki, gdzie podczas ładowania trzeba było odkręcać korki cel akumulatora , bo dochodziło do wrzenia elektrolitu, aktualnie nowe inteligentne ładowarki możesz praktycznie podłączyć i zostawić podłączone do akumulatora cały czas i nic się nie stanie - jedne i drugie naładowały akumulator. Skąd wywód ,że alternator nie jest odpowiedni do ładowania litu (chodzi o mój przykład aku który podałem), tylko trzeba stosować dedykowane ładowarki/regulatory do litu, przecież to jest już gotowy produkt i raczej przeszedł przed rozpoczęciem sprzedaży jakieś testy w swoim zastosowaniu - bynajmniej tak mi się wydaje. :rolleyes:

Moim zdaniem te wszystkie ładowarki typowo przeznaczone do ładowania lifepo4 są po to, aby uniknąć niespodzianek przy ładowaniu akumulatorów bez zabezpieczeń BMS i wtedy to ta " inteligenta ładowarka " czuwa za prawidłowy proces ładowania.

Dlatego jestem skłonny przeznaczyć trochę $$$ i to po prostu przetestować oraz przekonać się na własnej skórze jak to dokładnie jest. :) 

• Like 1

• 0

Wystarczy odpowiedzieć na proste pytanie - jaki typ BMS jest zamontowany w baterii. Jaki sprzedawcy chyba to wiecie. To pytanie zostało zadane już wcześniej, zostało bez odpowiedzi. Maile z translatora to jakiś śmiech. Dobrze by było, jakby czytający zrozumiał sens pytania. Tak to można sobie na zasadzie Kali jeść, Kali spać.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

@psulek - nie zadałeś pytania jaki BMS w akumulatorze, od pierwszego swojego postu chcesz (próbujesz) nieudolnie udowodnić , że można ładować akumulator Lifepo4 ładowarką do kwasów .

Moja i @siarq odpowiedź była NIE , są dedykowane ładowarki do LIfepo4 i już . Jeśli masz inne akumulatory Lifepo4 , które można ładować ładowarkami do kwasów to super .

I tyle w temacie.

• 0

Mylisz się maveric. Pytanie takie padło juz w poscie 408 i 410 tego watku. Odpowiedzi na temat rodzaju BMS od was nie uzyskałem. Tyle w temacie.

Edytowane przez psulek

• 0

wiec odpowiedz jest nastepujaca. W akumulatorach tych wymagane jest stoswanie ladowarek przeznaczonych dla pakietu 4S dedykowanych dla LiFePo4 , BMS NIE BIERZE UDZIALU W LADOWANIU AKUMULATORA, Balansowanie ogniw zaczyna sie po zakonczeniu procesu ladowania , Czas balansowania zalezy od pradu balansowania oraz od  "rozjazdu" ogniw. moze trwac chwile , badz nascie godzin lub w skrajnych przypadkach i dni. Podstawowy .BMS JEST ZABEZPIECZENIEM  a nie ukladem ładowania.  Bijesz pjane niebywale. Twoim Tokiem rozumowania , tesla, torqeedo i inni giganic poprostu g. wiedza o ladowaniu i dla widzimisie kaza ladowac odpowiednimi ladowarkami swoje baterie. Jak pisalem juz wczesniej , nikt nikomu nie broni ladowac prostownikiem, dynamem , alternatorem czy dla checy bezposrednio z sieci 230/400v. lubisz grzebac, kombinowac , byc madrzejszy od producentow to badz . Ale nie siej propagandy ,ze jest to zgodne z zalozeniami producentow.. Mozna wszytsko , ogranicza tylko fantazja i zdolnosc kredytowa   .

• 0

Siarq, piszesz dużo, a nie rozumiesz pytania. Ale ci to wytłumaczę. Po pierwsze BMS jest podstawą procesu ładowania i odpowiada za poprawne działanie całej baterii oraz jej żywotność. Bez BMS rozwalisz każda baterię tego typu w dosyć krótkim czasie, co do tego się raczej obaj zgadzamy. Są różne typy BMS i ich zaangażowanie w ten proces też jest różne. Aby usprawnić komunikację, zadam to pytanie jednoznacznie. Czy BMS stosowany w waszych bateriach monitoruje w czasie ładowania każde ogniwo osobno, czy tylko całą baterię? Czy zapewnia korektę ładowania per cela, uwzględniajac nierównośc poziomów napięcia cel, czy tylko monitoruje napięcie i odcina całą baterię gdy któraś cela zbliza się do niebezpiecznego poziomu.

Edytowane przez psulek

• 0

pakiety 80/100ah sa w konfiguracji 4s8p wiec powinienes wiedziec co kontroluje bms.

Widzisz zycie bez BMS jest mozliwe  - winston monobloki, ale bez ladowarki juz slabo to wyglada

wszyskie BMS kontroluja Konfiguracje pakietow tylko dla X - (x) S (y)P... gdzie x to liczba cel w szeregu a Y liczba cel rownolegle.  awykonalne jest aby kontrolowac Y. Piszac "kontroluje cala baterie"  , chyba sam nie wiesz co piszesz , bo kontorla pakietu polega na tym aby w razie czego odlaczyc napiecie z zaciskow... koncze temat , bo zaczyna sie robic troling 

Zacznij importowac  bateryjki , ktore bedziesz mogl ladowac prostownikiem oraz bms bedzie kontorolowal kazde ogniwo ...powodzenia :)

• 0

To nie trolling, tylko próba dowiedzenia się czegoś o produkcie. Teraz piszesz sensownie i wszystko jasne. Co do ostatniej uwagi - takie " bateryjki" istnieją, ale nie są to niestety twoje produkty.

@carlos*, daj sobie z tym spokój, taka konstrukcja nie nadaje się do tego zastosowania.

Edytowane przez psulek

• 0

Koledzy bez ciśnienia...

Powtórzę tylko pytanie, czy taka bateria może być ładowana bezpośrednio z alternatora ?

Bo jeśli tak to zastosowany tam BMS w pełni kontroluje proces ładowania , a jeśli nie to nabijają ludzi w ....

https://www.amazon.co.uk/1250750-Lithium-Phosphate-Automotive-Lifetime/dp/B06ZYL554Q

• 0

sa to Lifepo4 jak @maveric napisal, u nas cena tych ogniw przy takim gabarycie jest zaporowa..., badz naprawde wysoka 134zl/szt a wielki sklep bto zaproponowal mi 8% rabatu...twierdzac ze nie ma z czego urwac...

Jesli chodzi o mlotek , to bez niego nie zlozysz tak duzego pakietu. 4-8 koszyczkow i owsze docisniesz, ale nie 80. Ogniwa wchodza ciasno trzeba dobijac trzonkiem, aby sie wszystko ladnie ulozylo na swoim miejscu. ponizej 9k calosc mnie kosztowac bedzie, bms jest drogi + plaskowniki miedziane + walizka , bez ladowarki, jej cena tez jestf finezyjna...240$ na aliexpress

• 0

nie znam u siebie mistrzow z takim sprzetem, mam zaprzyjaznionych slusarzy co maja mase sprzetu ciezkiego, wywierce sobie to na wiertarkach stolowych bez problemu. nie znam sie az tak dobrze na sztuce slusarza, czemu polecasz wyciskanie ? , coz to zmienia ? plaskownik jest cieniutki 2mm w miedzi .

• 0

Jeżeli to 2 mm to nie ma tematu, dlaczego polecam, taka obróbka szyn miedzianych jest prostsza szybsza i dokładniejsza (ale pisze tu o przekrojach 10mm) wiercenia większych przekroi to porażka.

Inne pytanie, czy przekrój 60mm2 na 150A nie będzie za mały? zawsze liczyło się przekrój x 2 potem Hensel jeszcze zaniżył ten współczynnik po badaniach termicznych (rozdzielnice)

• 0

Maksymalny prąd silnika to 125 A . Jako że bms były 120 i 150A . To wziąłem 150A aby nie było wyzylowane. Moze przy dlugofalowym obciążeniu wziął bym 25x3 , jednak tu taki prąd w porywach będzie 5-10min że względu na pojemność bateryjki... druga sprawa przy testach bateryjki używałem lgy16 dla prądu 80-100A . Linki się robiły ciepłe Ale nie gorące. I To w czasie 1h. Także myślę że tutaj mi 60mm2 spokojnie starczy.. hensel robi sporo fajnych rozdzielnic z wyposażeniem. Ale tam są też długofalowe obciążenia.

• 0

Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora :) kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecanie :)

waga bez pudla okolo 40kg , napiecie 48v pojemnosc 75Ah, bms na 150A .

To będzie na stałe zamontowane i ładowane w łodzi? Bo z mobilnością chyba średnio przy tej wadze?