Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak @Jozin liion powszechnie stosowany jest w komórkach, laptopach i większości elektroniki. Tandetne liion idealnie widać jak się kupi zamiennik baterii do tel ...To już nie to samo co oryginał. Dla tego budowa dużego pakietu tym bardziej powinna być na dobrym osprzecie

• 0

Tak @Jozin liion powszechnie stosowany jest w komórkach, laptopach i większości elektroniki. Tandetne liion idealnie widać jak się kupi zamiennik baterii do tel ...To już nie to samo co oryginał. Dla tego budowa dużego pakietu tym bardziej powinna być na dobrym osprzecie

Kumam bazę.

W swojej ofercie masz tylko gotowce, czy walizkowe też składasz?

Jeżeli tak to jakiego Ah i jak ciężarowo to wychodzi.Taki produkt po padace ogniw można rozkręcić, założyć nowe ogniwa i dalej jazda.

Edytowane przez Jozi

• 0

Pytanie do kumatych, jak przymontować kabel balansera (ten co podłącza się do ładowarki) do baterii? Złącze z kablami już mam. W necie pokazują jak podłączyć bms do ogniw, o tym złączu nie udało mi się nic znaleźć.

Jedna z moich baterii nie chce się ładować, ani imaxem ani ładowarką dedykowaną. Pewnie padło któreś z ogniw, może poprzez złącze balansera coś zobaczę. Chyba, że macie jakieś pomysły jak to ogarnąć inaczej

• 0

@Jozi ,Tu słusznie zauważyłeś , że z skrecanymi jest łatwiej. W.kazdej chwili.mozna pakiet rozkręcić na czynniki pierwsze i zdiagnozować co się dzieje. Przy zgrzewanych już tak kolorowo.nie jest. Tylko przy skrecanych też polecam wybrać ogniwa.firm znanych. Winstony,hedway,a123 itd. Oni są drozszi od "tubylcow" produkujących tańszy asortyment. Ale.za tym.idzie jakość i łatwy dostęp w zakupie takich samych celi. Kiedyś pisałem z jakimś.tubylcem z shenzhen odnośnie skrecanych noname 32650 lifepo4. Mistrz slyszal że.jedenz jego klientów.nawet skręcił.na tym.pakiet 100ah 12v... I tego trzeba się wystrzegać:) duzi gracze krótko i zwięźle piszą.co.jest grane. Da radę czy nie. Ja np dostałem do zamowienia kartę z testow zakupionej partii ogniw + karty katalogowe i pełna specyfikacje. Przy okazji od razu powiedzieli że.przy redaktorze.ktory buduje , należy zmienić łączniki ogniw ,gdyż te z zestawu są tylko do.100A. Za to się płaci, ale też wiesz co jesz :) na Aliexpress jest multum litu. Do wyboru , do.koloru. Ale.i połowa sprzedawców niebardzo czuje co sprzedaje

Edytowane przez siarq

• 0

Dzięki za odpowiedź, ale jeszcze chcę się upewnić. Czarny i czerwony + i -, a środkowe trzy kabelki ze złączki lutuję w miejsca w które już są przylutowane przewody z wtyczki z bms? Tzn. czy mogę w te miejsca dolutować kabelki?

Załączam fotki

post-65110-0-99897100-1552147464_thumb.jpgpost-65110-0-39280500-1552147482_thumb.jpg

Acha, czy mam przed lutowaniem rozładować baterię, ewentualnie wyłączyć baterię bmsem, czy śmiało lutować. Bateria ma teraz 12,8v.

Edytowane przez mmedenski

• 0

Wtyczkę co.masz.od balnsera -przewody wlutuj sobie Ale zachowaj ta sama kolejność. Czarny i czerwony jako skrajne środkowe kolor dobierz sobie jak na teczkach tam.masz.np żółty A na balanserze będzie brązowy czy jakiś tam. Chodźi o to, abys na ładowarce widzial pokolei napięcie poszczegolnych cel 1.2.3.4 A.nie 1.3.2.4.

Wtyczkę od.bms możesz wyciagnac.

Co to za.pakiet jest ? Aliexpress show? Czy twór wlasny

Edytowane przez siarq

• 0

Mój lifepo4 na rozładunku testowym - aż do odcięcia przez bms oddał 89ah. Kupowany jako 80ah. 

Po sezonie ponowię badanie.

Warunki laboratoryjne- znaczy 4x H4 równolegle ;)

A tutaj układ , w który wpiąłem miernik:

http://jerkbait.pl/topic/109061-miernik-do-akumulatora/?p=2552122

Edytowane przez Maciej_K