maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Przyszły kilka dni temu do mnie 2 aku z bms 100 AH lifepo4 A123, ponoć do montażu bezpośrednio w samochodzie. Waga aku 11 kg. Po wadze nie wiem , czy mają po 100 ah.Tak jak pisałem wcześniej - zakup w formie testu, a że cena atrakcyjna dlatego kupiłem 2 szt. Jak się jedna rozpadnie podczas ładowania bezpośrednio z silnika to trudno. Drugą szt. w razie czego będę ładował dedykowaną ładowarką do Lifepo4.A tak to wygląda.Możesz dać namiary gdzie to zdobyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Carlos* Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Koledzy w związku ze sporą ilością zapytań o źródło zakupu oraz parametry podaję link do sprzedawcy:Oferuje on dużo wariantów tych aku do różnego typu zastosowań. Ja wybrałem model 100-20. https://www.alibaba.com/product-detail/100ah-A123-12v-starter-battery-with_62066205832.html U mnie temat wyglądał tak.Zadałem zapytanie odnośnie zakupu 2 szt. model 100-20.Dostałem odpowiedź, że oczywiście takie mają, ale przepraszają bardzo i informują ,że cena podana na stronie jest nieaktualna i przesłali aktualny cennik.cena za szt. 328 $ + koszt przesyłki Oczywiście po akceptacji kosztów łącznie z ceną transportu potwierdziłem chęć zakupu, przelałem kasę i grzecznie czekałem.Dostałem oczywiście zdjęcia z przygotowania towaru do wysyłki i nr listu przewozowego , aby monitorować status przesyłki. No i odebrałem, ale jakiej to jest jakości to na prawdę nie wiem - tak jak pisałem zakup w formie testu.Przywiozła mi to firma UPS i co najważniejsze bez żadnych dodatkowych opłat celnych.Towar do mnie wysłany z EU dokładnie Węgry.Za przesyłkę skasowali mnie 192 $ za 2 szt. Za 1 szt chcieli 141 $. Zapewne przy większej ilości przesyłka w przeliczeniu na 1 szt. była by dużo niższa. Można również skorzystać z drogi morskiej zapewne dużo tańszej. Rodzaj transportu jestem pewien idzie ustalić bezpośrednio ze sprzedawcą.Jeśli jeszcze jakieś pytania i niejasności proszę pisać, postaram się odpowiedzieć. A i zapomniałem dodać występują jeszcze na ebay. https://www.ebay.com/itm/100-20-12V-100Ah-storage-battery-Lithium-Iron-Phosphate-Battery-LiFePO4-For-RV/113453618749?hash=item1a6a5cd63d:g:JGQAAOSw8PJcFKaf Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Carlos* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 przy wiekszej ilosci cena transportu zacznie szybowac , trafi na sklad celny i zacznie sie przygoda vat , clo i cala papierologia. 328+96=424$ = 1611 zl bez ladowarki i pod warunkiem ze podatkow brak. przy 1 szt cena bedzie 328+141 = 469$= ~1800zl takze dalej dobra cena . jak trafi na otoczke prawna to dojdzie +3% +23% co juz zrobi cena krajowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Towar do mnie wysłany z EU dokładnie Węgry.. Zapewne przy większej ilości przesyłka w przeliczeniu na 1 szt. była by dużo niższa. Można również skorzystać z drogi morskiej zapewne dużo tańszej. droga morska z Węgier? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Po pierwszych testach, Minnkota Terrova 55 akumulator 120, pięć dni używany jako kotwica (a wiało w zeszłym tygodniu) i do przepływania na krótkich odcinkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Niezly wynik - 5dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) W weekend testowałem mój 40ah. Silnik Yamaha M-26 e drive, łódka wiosłowa 4m i małe jezioro. Wystarczył na 10 godzin wędkowania w 20% troliing a reszta to przemieszczanie się po 100 - 150m z miejscówki na miejscówkę Dla mnie wynik rewelacja Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Czechofil 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Próbowałeś płynąć pełną mocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 A jeszcze jednostka 5m, szerokość 2,1 waga całości 1 000 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Próbowałeś płynąć pełną mocą?Tak, bez problemu - prędkość 5KM/h ale nie dłużej niż 300-400m bo woda była mała Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Carlos* Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 przy wiekszej ilosci cena transportu zacznie szybowac , trafi na sklad celny i zacznie sie przygoda vat , clo i cala papierologia. 328+96=424$ = 1611 zl bez ladowarki i pod warunkiem ze podatkow brak. przy 1 szt cena bedzie 328+141 = 469$= ~1800zl takze dalej dobra cena . jak trafi na otoczke prawna to dojdzie +3% +23% co juz zrobi cena krajowa. Adam, cła raczej nie będzie bynajmniej tą drogą transportu. Nie wiem jak oni to robią, bo nie jest to moim źródłem zainteresowania ,ale zapewne wysyłają towar z Chin po mocno zaniżonych kwotach do zaprzyjaźnionej firmy "x" w EU , firma "x" odprawia towar i dalej jedzie do docelowego klienta już bez podatków i żadnych odpraw, lub w cenę transportu doliczona jest już kwota odprawy i podatków, ale odprawę nadal musi robić firma "x" - innej opcji nie ma. droga morska z Węgier? Kolego towar wysyłany jest z Chin, opcji transportu jest kilka, to zapewne wiesz. Ja opisałem skąd niby oficjalnie do mnie towar został wysłany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak mogli mieć admirała bez morza, to i droga morska z Węgier się znajdzie . Anegdota - jak Węgry wypowiadały wojnę USA: Ambasador Węgier: Szanowny panie prezydencie, z największą przykrością muszę pana poinformować, że z dniem dzisiejszym Węgry wypowiadają wojnę Stanom Zjednoczonym.Roosevelt: Węgry? Co to za kraj?Ambasador: To jest królestwo, panie prezydencie.Roosevelt: Królestwo? A kto jest tam królem?Ambasador: Nie mamy króla, panie prezydencie.Roosevelt: To kto tam rządzi?Ambasador: Admirał Miklós Horthy.Roosevelt: Admirał? Ach, więc będziemy mieli przeciwko sobie kolejną flotę!Ambasador: Niestety, panie prezydencie, Węgry nie mają dostępu do morza i w związku z tym nie mają floty.Roosevelt: O co więc wam chodzi? Macie z nami jakiś konflikt terytorialny?Ambasador: Nie, panie prezydencie, Węgry nie mają roszczeń terytorialnych wobec USA. Mamy konflikt terytorialny z Rumunią.Roosevelt: A więc prowadzicie także wojnę z Rumunią?Ambasador: Nie, panie prezydencie, Rumunia jest naszym sojusznikiem… Za: Krzysztof Varga, "Gulasz z turula" Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez psulek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Zajefajny jazz :lol: .Przyznaję się, tego to nie znałem . Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 @Carlos Nie będę bil piany odnośnie importu baterii i otoczki prawnej towarzyszącej. Powiem tak, urząd celny i import to nie aliexpres gdzie na paczce ktoś napisał.wartosc 50$. Jeśli firma importuje za grube $ to idzie droga legalna ..A tam jest czarno na białym. Skąd, dokąd za ile, kwity przelewow itd. Nikt chyba nie ryzykuje tysiecy czy dziesiątki tysięcy $ aby zaoszczędzić na VAT i cło..., które i tak finalnie zapłaci konsument. Tam nie ma zmiluj, wstrzymaja , postawią w składzie gdzie doba kosztuje naście €/1m3 netto I będzie czekać do wyjaśnienia A licznik bije.Kupiłeś w ok cenie, pomineli podatki jest super. Jednak Twój przypadek nie jest reguła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Koledzy w związku ze sporą ilością zapytań o źródło zakupu oraz parametry podaję link do sprzedawcy:Oferuje on dużo wariantów tych aku do różnego typu zastosowań. Ja wybrałem model 100-20. https://www.alibaba.com/product-detail/100ah-A123-12v-starter-battery-with_62066205832.html U mnie temat wyglądał tak.Zadałem zapytanie odnośnie zakupu 2 szt. model 100-20.Dostałem odpowiedź, że oczywiście takie mają, ale przepraszają bardzo i informują ,że cena podana na stronie jest nieaktualna i przesłali aktualny cennik.cena za szt. 328 $ + koszt przesyłki Cennik.jpg Oczywiście po akceptacji kosztów łącznie z ceną transportu potwierdziłem chęć zakupu, przelałem kasę i grzecznie czekałem.Dostałem oczywiście zdjęcia z przygotowania towaru do wysyłki i nr listu przewozowego , aby monitorować status przesyłki. 2.jpg 3.jpg 5.jpg No i odebrałem, ale jakiej to jest jakości to na prawdę nie wiem - tak jak pisałem zakup w formie testu.Przywiozła mi to firma UPS i co najważniejsze bez żadnych dodatkowych opłat celnych.Towar do mnie wysłany z EU dokładnie Węgry.Za przesyłkę skasowali mnie 192 $ za 2 szt. Za 1 szt chcieli 141 $. Zapewne przy większej ilości przesyłka w przeliczeniu na 1 szt. była by dużo niższa. Można również skorzystać z drogi morskiej zapewne dużo tańszej. Rodzaj transportu jestem pewien idzie ustalić bezpośrednio ze sprzedawcą.Jeśli jeszcze jakieś pytania i niejasności proszę pisać, postaram się odpowiedzieć. A i zapomniałem dodać występują jeszcze na ebay. https://www.ebay.com/itm/100-20-12V-100Ah-storage-battery-Lithium-Iron-Phosphate-Battery-LiFePO4-For-RV/113453618749?hash=item1a6a5cd63d:g:JGQAAOSw8PJcFKafJaka ładowarka do tego pójdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 szybki test dzis polecial, nie mialem zbytnio czasu ani warunkow , ale wynik nastepujacy:1.zmiana bms-ow i spiecie szeregowoe 2x12v jako jeden pakiet 24V poszlo bez niczego , trzeba spinac dwa rownomiernie naladowane pakiety2. mozna laczyc , przy zwarciu zachowan sprawdzac nie bede , mozliwe ze ktorys bms , badz dwa, poszly by psu na bude. z tad tez lepiej brac monobloki z elektronika dedykowana pod 24V3. kolejny test ladowania prostownikiem telwin doctor charage 25. na nowych bms. bateria sie naladowala w 80% tym samym tracimy 20% pojemnosci aku automatycznie przy dluzszej ekploatacji ,nie jestem w stanie powiedziec jakie beda skutki przy dlugotrwalym uzytkowaniu niededykowanych ladowarek.4. odnosnie alternatorow roznej masci silnikow zaburotwych , kamperow itd. Pewne niedoladowanie akumulatorow , falujace napiecie oraz prad ( w zlaeznosci od obrotow) niekorzytsnie wplywa na ogniwa. czy sie da ladowac - tak da sie , jednak za nastepstwa odpowiada uzytkownik 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Czy ładowarką do LiPo można ładować tradycyjne aku ?Teoretycznie chyba tak, przy napięciu około 14,6 V odetnie ładowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Czy ładowarką do LiPo można ładować tradycyjne aku ?Teoretycznie chyba tak, przy napięciu około 14,6 V odetnie ładowanie. Zależy jaka ładowarka - ja korzystam z iCharger 360Duo i ma ona wbudowane programy do ładowania każdego z możliwych typów baterii - ładowałem z niej też kwasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 teoretycznie mozna wszytsko ... jesli nie przekraczy napiecia powinno byc ok , jak przekroczy teoretycznie zadziala bms, a faktycznie zastanawia mnie inna kwestia.... skoro kupujecie ladowarki c-teki i inne bajery za pieniadze nie wieksze niz dedykowane ladowarki do danych akumulatorow , to po co kombinowac? mozna Jak marMilo kupic modelarska z funckja ladowania prawie wszytskich aku na rynku + logi+ ch-ki . tylko ona jest dosc droga i wymaga osobnego zasilacza. nadrabia mozliwosciami - duze prady i zakres napieciowy do 2x24V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zależy jaka ładowarka - ja korzystam z iCharger 360Duo i ma ona wbudowane programy do ładowania każdego z możliwych typów baterii - ładowałem z niej też kwasa.Taka: teoretycznie mozna wszytsko ... jesli nie przekraczy napiecia powinno byc ok , jak przekroczy teoretycznie zadziala bms, a faktycznie zastanawia mnie inna kwestia.... skoro kupujecie ladowarki c-teki i inne bajery za pieniadze nie wieksze niz dedykowane ladowarki do danych akumulatorow , to po co kombinowac? mozna Jak marMilo kupic modelarska z funckja ladowania prawie wszytskich aku na rynku + logi+ ch-ki . tylko ona jest dosc droga i wymaga osobnego zasilacza. nadrabia mozliwosciami - duze prady i zakres napieciowy do 2x24VTutaj nie chodzi o kombinowanie tylko o sytuacje awaryjne i ewentualne ograniczenie ilości zabieranego sprzętu.Napięcia nie przekroczy, zastanawiam się tylko czy przy ładowarkach LiPo natężenie prądu też się zmniejsza pod koniec jak w tradycyjnych ładowarkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Tutaj nie chodzi o kombinowanie tylko o sytuacje awaryjne i ewentualne ograniczenie ilości zabieranego sprzętu.Napięcia nie przekroczy, zastanawiam się tylko czy przy ładowarkach LiPo natężenie prądu też się zmniejsza pod koniec jak w tradycyjnych ładowarkach. W iCharger charakterystyka ładowania LiFePo jest taka sama jak kwasa - startuje z 15A (wydajność zasilacza) a na końcu ładowania podaje 0,02A aż zejdzie do zera. Ta ze zdjęcia wygląda na dość porządną - nie ma interface do komputera, żebyś podejrzał logi etc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Tam też masz proces cc/cv. Tylko lipo ma wyższe napięcie. Kwestia ładowarki do jakiego pakietu / ilości cell . Z braku laku i yato naladujesz. Nie do pełną, ale przynajmniej te 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) Co by wiedziec ile w baku zostalo , watomierz z pierscieniem przychodzi z pomoca , bez przecinania kabla , przekladamy , podalaczmy + i - ,i wiemy wszytsko , mozna i bez puszki zamontowac w aku Edytowane 2 Maja 2019 przez siarq 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Da sie jakos odratowac lifepo4 dzis podczas plywania po okolo 2 godzinach nagle moj 100 ah sie wylaczyl. Po wylaczeniu sprawdzalem miernikiem mial troche ponad 1 V po ladowaniu ladowarka 10A naladowal sie niby w 3 godziny napiecie ponad 13v, i dalej nie laduje. Jak jest podpiety pod ladowarke to sie wlacza ladowanie na kilka sekund i sie rozlacza. Da sie cos z tym zrobic jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 O kurde... A co to sie z nim stało? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi