Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kupowałem nie dawno. Czekałem ok. 1,5 miesiąca. Za cztery sztuki zapłaciłem u chińczyka 846 PLN. Zostały wysłane w czterech paczkach, każda bateryjka osobno, cztery listy przewozowe. Dwie bateryjki przyszły bez problemu, za dwie musiałem zapłacić cło i podatek 124,50 PLN. 

Kupiłem 75Ah. 

Edytowane przez mirkor

• 0
  • 0

Kupowałem nie dawno. Czekałem ok. 1,5 miesiąca. Za cztery sztuki zapłaciłem u chińczyka 846 PLN. Zostały wysłane w czterech paczkach, każda bateryjka osobno, cztery listy przewozowe. Dwie bateryjki przyszły bez problemu, za dwie musiałem zapłacić cło i podatek 124,50 PLN. 

Kupiłem 75Ah. 

Czy pisałeś że chcesz mieć osobno wysłane czy sam tak zapakował.

Możesz podać linka.

• 0
  • 0

Czy pisałeś że chcesz mieć osobno wysłane czy sam tak zapakował.

Możesz podać linka.

Kupowałem u tego:

https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0

Tylko z tym, że kupowałem w okresie jak były różnego rodzaju zniżki jakieś dodatkowe kupony itp.

Jak Ci nie zależy na czasie to najbliższy taki dzień ma być 11.11.

Jeśli chodzi o podział na cztery paczki. Chińczyk podzielił to z powodu wagi. Waga jednej przesyłki lotniczej nie mogła być większa jak 2kg.

Edytowane przez mirkor

• 0

Kupowałem u tego:

https://pl.aliexpress.com/item/33056748618.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37a35c0fWwrtU0

Tylko z tym, że kupowałem w okresie jak były różnego rodzaju zniżki jakieś dodatkowe kupony itp.

Jak Ci nie zależy na czasie to najbliższy taki dzień ma być 11.11.

Jeśli chodzi o podział na cztery paczki. Chińczyk podzielił to z powodu wagi. Waga jednej przesyłki lotniczej nie mogła być większa jak 2kg.

A jakiego przewoźnika wybrales?

• 0

W sumie nie ma dla mnie znaczenia jak bateryjki zostały wysłane. Najważniejsze, że dotarły. Mało tego, wszystkie są całe i nawet równo naładowane 3,23-3,25V.

Zapomniałem. Na każdej paczce była podana wartość 2$ pomimo tego dwie przesyłki wylądowały na składzie celnym do oclenia. Myślę, że zdecydowała waga. Zdziwiło mnie, że celnik sam nie wiedział co to jest bo dzwonił do mnie i musiałem mu tłumaczyć (jedna przesyłka była otwarta na składzie). Niestety nie dał się namówić na odstąpienie od nałożenia cła.

Edytowane przez mirkor

• 0

Jeśli są nowe to łaski nie robią, że napięcia są równe:) 0.02v to dobry wynik . Ja w partii dla.mojego boeinga przy 100szt hedway miałem największy rozjazd 0.011v na zimę może jak.bedzie czas to sprawdzę.jak się miewają po sezonie eksploatacji. A trochę dostały "popalić" bo zazwyczaj eksploatuje pradami 2-3C

Edytowane przez siarq

• 0

846 + 124,5 = 970 + BMS +/- 200 zł + terminale 60 zł = 1230 zł + opakowanie 200 zł   W sumie około 1500 zł

1750 z gwarancją 24 m-ce na miejscu , rewelacji nie ma. Więcej satysfakcji i radości, a jak oclą wszystkie 4 szt ogniw o już mniej radości :)

• Like 1

• 0

Nie tak do końca. BMS ok. 80zł, terminale ok. 6zł, opakowanie z ali ok 80-100zł ja mam z atrapy akumulatora, konektory 5zł, kable ok 10zł = ok. 1150zł.

A co tam ma się popsuć ? A jak nie oclą ?

Każdy musi przekalkulować to sam.

Edytowane przez mirkor

• 0

Jeśli silnik bierze ~55A to bms 60a jest na pograniczu, będzie się grzal przy max obciążeniu. Lepiej dac 80A. Ten igogogo leci chyba na licencji daly, bo oni mają patent wodoszczelność, chociaż mi się udało go ubic , a miał.byc 100% szczelny;) średniej klasy bms zaczynają się od 45$ / 80A . Za klasę wyższą trzeba dac od 100$ w.gore. można kupić i za 20$ , ale nie zainstalował.bym.tego u siebie ani nikomu innemu. Wybór jest ogromny. Przy projektach pro , ceny samych balanserow aktywnych dla.pakietu 8s.kosztuja przeszło 200$ + bms + komponenty i ogniwa... można skręcić pakiet gotowy 80ah za 1500 i za 3000zl.

• 0

Żeby nie było, że kogoś namawiam na ścieżkę którą ja wybrałem. Nie mam też zamiaru nikogo przekonywać.

Powiem tylko, że nie zamierzam lecieć z tym na księżyc i ładowanie się w koszty aby wszystko mieć z górnej półki i ponad to co potrzebne uważam za bezsens.

Dla moich potrzeb jest aż nadto.

Co do BMSa. Oczywiście wszystko zależy jaki mamy silnik. Było pytanie o 55 LB i moim zdaniem 60A jest wystarczające i BMS-wi nic nie grozi.

Nie znalazłem nigdzie info. aby pobierał on więcej jak 50A (silnik oczywiście).

• 0

Jeśli silnik bierze ~55A to bms 60a jest na pograniczu, będzie się grzal przy max obciążeniu. Lepiej dac 80A. Ten igogogo leci chyba na licencji daly, bo oni mają patent wodoszczelność, chociaż mi się udało go ubic , a miał.byc 100% szczelny;) średniej klasy bms zaczynają się od 45$ / 80A . Za klasę wyższą trzeba dac od 100$ w.gore. można kupić i za 20$ , ale nie zainstalował.bym.tego u siebie ani nikomu innemu. Wybór jest ogromny. Przy projektach pro , ceny samych balanserow aktywnych dla.pakietu 8s.kosztuja przeszło 200$ + bms + komponenty i ogniwa... można skręcić pakiet gotowy 80ah za 1500 i za 3000zl.

Tabelka , te 60A to wartość stała. W piku dużo więcej.

post-48513-0-72670500-1571818569_thumb.jpg