Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja liczę i liczę i wychodzi mi ,że powinien ważyć taki akumulator 12 V 100 Ah -ok 12 kg -15 kg ?

Czy gdzieś popełniam błąd ?

(akumulator do echosondy pobierającej 2,5 A )

Pisałem o litowo jonowych :P :P żelazowo-fosforanowe i polimerowe będą niestety więcej ważyć.

Edytowane przez Maju91

• 0

napisalem  zpaytanie do EV odnosnie laczenia winston monblokow w pakiety 24,36,48V. Odpowiedzieli krotko  i zwiezle , przy budowie pakietow powyzej 12V rekomenduja budowe ich z ogniw. Takze Ci co mysla o wiekszych napieciach , to niech spogladaja w strone pojedynczych cel

• 0

napisalem  zpaytanie do EV odnosnie laczenia winston monblokow w pakiety 24,36,48V. Odpowiedzieli krotko  i zwiezle , przy budowie pakietow powyzej 12V rekomenduja budowe ich z ogniw. Takze Ci co mysla o wiekszych napieciach , to niech spogladaja w strone pojedynczych cel

Na inną odpowiedź nie miałeś chyba szans :).

Ja już mam problem z głowy zamówione, zostaje tylko czekać.   ( wędliny długo dojrzewające :) )

Dla importerów z poza UE - cło 2,7 %

• 0

a z takimi parametrami jak ten

https://m.aliexpress.com/s/item/32842014527.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32842014527&productSubject=32842014527&shortkey=VbAn2eue&addresstype=600#autostay

nadal by sie do naszych zastosowan z silnikami elektrycznymi jest z bms i ladowarka ?

• 0

Parametry mniej więcej takie same , ładowarka inna 20A , bo standardowy prąd ładowania 30A , a nie 10 A .

10A ładowarką będziesz ładował 10-12 godz.

I jeszcze jedna uwaga :

wysyłka przez FedEx lub pocztą Lotniczą!

wolne Podatku cła i opłaty podatku Vat!

Nie bardzo w to wierzę , bo niby dlaczego ?? . Nawet jak zaniży f-re do  90 $ to i tak mogą naliczyć cło i Vat.

• 0

Odnosnie cla.i vatu. Ostatnio gadalem z kolesiem co z chin ciągnie na tony różnego rodzaju śmieci. W uproszczeniu jest tak. Do 50$ na zabawki odzież idzie bez niczego. Na cala elektronike z automatu daj vat i cło. Musisz im okazać dowód zakupu /przelew . Także 537×1.23 + cło +przesyłka to rewelacja nie jest.

• Like 1

• 0

Odnosnie cla.i vatu. Ostatnio gadalem z kolesiem co z chin ciągnie na tony różnego rodzaju śmieci. W uproszczeniu jest tak. Do 50$ na zabawki odzież idzie bez niczego. Na cala elektronike z automatu daj vat i cło. Musisz im okazać dowód zakupu /przelew . Także 537×1.23 + cło +przesyłka to rewelacja nie jest.

Raczej (537 USD + cło ) + vat 23 %. 

• 0

Dokładnie to tak : 537$ ( to ju z przesyłką)

537$ x kurs NBP z poprzedniego dnia powiedzmy 3,4488 x 2,7% cło x 1,23% VAT - 2400,00 zł

To i tak bardzo dobrze cenowo w porównaniu do cen na rynku.

I bardzo ważna sprawa, jak nie będziesz miał CE na email lub w pudełku , nie masz szans na odebranie przesyłki.

Edytowane przez maweric

• 0

Conformité Européenne - najważniejszy i najgłupszy przepis UE.

Dzięki temu nie bardzo się opłaca ściągać świetne łodzie i silniki z za wielkiej wody, oczywiście używane . Można zrobić na miejscu lub w  Niemczech , w Hiszpanii taniej , ale to i tak +/- 2000Euro.

CE - china export , nie potrzebny , kraj pochodzenia można zadeklarować w formie oświadczenia. Wymagany przy odprawie celnej,

Edytowane przez maweric

• 0

308 duo. Do 30A na kanal. Mozna spiąć w 1 będzie bodajże 60A. O tyle fajny gadżet że można każdy aku zdiagnozowac co w nim siedzi. Nie pilnujqc. Ustawić pr i przyjść za dwa dni. Rozladuje do bezpiecznych granic  później naladuje i wszystko zapisze na karcie mikro sd

• 0

Gadźet fajny, przeczytałem instrukcje ze 2 razy, zastanawiam się tylko którą kupić 308 , 406 czy 4010 - przedział cenowy podobny

308 - 1169

406 - 1249

401 - 1329

I w jakim kierunku pujdą te akumulatory :)

Akumulatory zamówiłem z balanserami i BMS w środku, tu zwykła ładowarka wystarczy. Tworząc całkiem nowy zestaw bez bajerów w środku bez takiej ładowarki ani rusz.

Edytowane przez maweric
  • Like 1

• 0

Targuj się, jeszcze parę zł urwiesz. Te końcówki w oznqczeniach 6,8,10 to ilość pakietów 4 To 12v . 8-24v  itd. Ja wzielem 308 bo wystarczy na 2 ewentualne pakiety po 24V . 30A też myślę że wystarczy. Pamiętaj że trzeba jeszcze zasilacz pod to "cudo" a dedykowane to kosmos   cenowy ponad 1000zl. Za 24v ponad 1Kw. Z tad też poszedłem w ślady kolegi @VonJa i zasilacz jest z odzysku serwera 12V 60A  czyli około 700w. Jak trza będzie więcej to dokupie drugi za 50zl i gra :)

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Wygląda skomplikowanie bo to poligon jeszcze :) brak obudowy i kostek przyłączeniowych. Jak będzie finał to wpinasz dwie kostki jedna + Z- i druga od balansera. A jak.masz balannser w aku to jak przy zwykłym aku. Ja brałem z pl więc cena nie jest.mega super. 80×16= 1280zl ogniwa +koszyczki i śmieci wyszło 1350. Mozna taniej na winstonach coś wyrzezbic ale tego rzędu to pitaki. Chciałem na headway 10ah, bo w razie draki wywale jedno ogniwo za 80zl i dalej ogien:)

• Like 1