maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Z ogniwami do echosondy można kombinować z Alliexpres. Bo i koszty i ryzyko niepowodzenia do zaakceptowania. Sam kupiłem taki pakiet 4S li-ion : https://pl.aliexpress.com/item/4000021262608.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fRPA7ub Poniżej zdjęcie odebranego akumulatora. Jak widać był naładowany do 15,4V, czyli napięcie tzw. storage - dla dłuższego przechowywania aku. Tak więc zostawiłem go tymczasem, do wiosny, bez sprawdzania faktycznej pojemności. Z opisu wynika, że maksymalny prąd z tego aku to ok. 8A. I to jest taki obszar jakości, który można przyjąć, że będzie do osiągnięcia i w sam raz do dużego plotera. Aku nie posiada oczywiście wyjścia balansera, a tylko wbudowany prosty odcinający BMS. Natomiast w obszarze akumulatorów zasilających silniki zaburtowe......To ja bym z Adamem nie próbował konkurować w samodzielnych próbach zakupu na Alli ogniw i budowania własnych kostrukcji. Bo się można srodze zawieść. I powiedzenie, "Kto tanio kupuje, ten dwa razy płaci" jest w tym przypadku aż nadto realne. Taka moja skromna przestroga starego modelarza, co to już nie jeden aku z Chin sprowadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dziurban Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Żebym dobrze zrozumiał.Kupiłeś, złożyłeś, zmierzyłeś zadeklarowaną przez sprzedawcę pojemność, wszysko się zgadza i polecasz. Czy tak?Dokładnie tak. Kupiłem wcześniejsze 75Ah o takiej samej wadze, a teraz dostałem 90Ah (zamawiałem 75AH i tyle miały) i oznaczenie na kodzie kreskowym jest 90Ah. Na mojej maszynce pokazało 91,3 Ah faktycznej pojemności ogniwa. Dlatego też polecam. Nie było też problemów z przesyłką. Jedyna wada to długo czekałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) @trex może masz rację, zabaczymy jak przetestuję moje. Niemniej z tego co bateryjki wessały prądu wynika, że pojemność jest w granicy deklarowanej.Ja do echa zamówiłem LiFePo4 32700. Zdaję sobie sprawę, że nie mają pojemności 7Ah czy też 6,5 Ah ale jeśli będą miały nawet te 5Ah to i tak będę heppy, bo zbudowanie aku 10Ah za ok. 130 PLN-ów moim zdaniem jest jak najbardziej opłacalne. Zaznaczam nikogo nie namawiam na kupno. Każdy ma swój rozum i wie najlepiej co zrobić ze swoją kasą. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez mirkor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Pojemność akumulatora to jedno, a wydajność prądowa to drugi parametr. Ten sam aku (o tej samej pojemności i zbudowany z "podobnych" ogniw) może mieć diametralnie różne parametry wydajności prądowej, a wraz z wydajnością rosną bardzo szybko koszty. Dlatego sprzedawcy z Chin chętnie operują pojemnością, czasem nawet tworzą "własne" algorytmy wyliczania tej pojemności. Testy sprawnościowe przy dużych potrzebach prądowych, a takie są niezbędne przy zasilaniu siników zaburtowych, czy też dronów lub multiplikatorów elektrycznych szybko weryfikują liczne oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 kolega @trex ma racje odnosnie pojemnosci i wydajnosci. ogniwa wysokopradowe sa drozsze i zazwyczaj przy tych samych gabarytach maja mniejsza pojemnosc od ogniw max 1c. Nie wiem czy to juz pisalem ,ale zapewne gdzies bylo. cylindryczne ogniwa o takiej samej jakosci jak pryzmatyczne beda drozsze , i tu nie ma zmiluj. nie neguje zakupow na ali , bo sam tam lubie cos czasem przytargac od nich, jednak trzeba miec pewien dystans do ich opisow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Ile powinno wynosic napięcie naladowanego w 100% pakietu lifepo4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Mój obecnie ma 27,3 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Pytam o 4S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 w kartach katalogowych jest 12,8 , 4x3,2V , jednak zazwyczaj jest 13,2-13,7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Myślę, że każdy kto zdecydował się na zakup takich bateryjek wie do czego będzie ich używał i jakiej potrzebuje wydajności prądowej.Chyba każdy rozsądny czyta datasheet. Nie podejrzewam aby w tym parametrze aż tak oszukiwali.Przecież wiadomo, że nie podłącze wymienionych 32700 do silnika (chociaż na upartego..). Do echa prądu aż nadto również pod względem wydajności.Po zatem miałbym większego cykora przed zakupem li-ona na ali... i pozostawienie go w samochodzie na noc przez zapomnienie niż LiFe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 @mirkor ja nie mam nic do twoich zakupow na ali i bateryjek dla jasnosci pisze z doswiadczenia i przygod z litem oraz wspolpracy z chinami. wierz badz nie , ale to sa strasznie uprzejmi i cwani czarodzieje handlu. budowa pakietow , to zaden temat tabu ani wyzsza filozofia. wszystko rozgrywa sie o $ i jakosc. Jesli cos jest tanie , badz bardzo tanie musi miec to byc kosztem jakosci. Sa rozne polki cenowe dla danego asortymentu, ale w obnizki 50% na licie to niewierze, chyba ze cena katalogowa jest 150$ , regularna na aukcjach 100 a super promo 52.Jesli tak , to po ile one sa w hurcie ? 25$? 30$? - zbyt piekne aby mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 @siarq ależ oczywiście zgadzam się z tobą w 100% za jakość trzeba zapłacić i wcale nie zamierzam bronić do upadłego moich zakupów. Wszystko to zweryfikuje przyszłość. Zważając na mój wiek i kręgosłup to jeśli wytrzymają z 5 lat to i tak będę więcej jak zadowolony. Nie są to jakieś wielkie sumy a zabawa przy tym dla mnie bezcenna.Ostatnio czytałem o nowym typie baterii, które daleko w tyle zostawiają dotychczasowe. Koszt produkcji zbliżony do ołowianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 No i oto idzie a coz to za rodzaj baterii? Ogólnie tego jest bardzo duzo rodzajow i co rusz testuja cos nowego. Dla mnie optymalnie byla by waga liion , parametry 3c lifepo4 i cena w pl taka jak w chinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkor Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 O bateriach czytałem na jednym z dużych portali ( ze 2 dni temu). Jest to jakiś związek siarki. Podobno samochód ma zasięg na nich ponad 1tyś. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Domator Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Może o te baterie chodzi ?https://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-siarkowy http://elektromobilnosc.pl/2018/01/15/baterie-litowo-siarkowe-moga-zrewocjunolizowac-motoryzacje/ Edytowane 10 Stycznia 2020 przez Domator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Domator Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Aby się oswoić z techniką LiFePo4 przed zakupem w kwietniu akumulatora do silnika zaburtowego kupiłem takie maleństwo:https://www.olx.pl/oferta/nowy-pakiet-baterii-lifepo4-12-8v-3500-mah-CID99-IDBqTLu.htmlBy mieć go do echosondy. Ciekawe jak przebiegnie eksploatacja. Czym teraz mogę to cudeńko naładować ?Nabycie ładowarki z prawdziwego zdarzenia planuje razem z akumulatorem do silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Modelarska kadowarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Panowie jak macie podłączone gadżety do aku. Silnik elek, pompę zenzowa, echo, silnik spalinowy oświetlenie. Macie podłączone wszystko pod jeden aku ? Mowa o lifepo. I czy podłączacie ładowanie z silnika. Jedni mówią że warto echo dac oddzielnie, spaline też oddzielnie wiec wyjdzie że bym miał dał 3szt aku W temacie była mowa o podłączeniu i modułach itd. Ale ilu ludzi jest praktykujących?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miodzik Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Witam, co prawda nie praktykuję długo,ale mam podłączone wszystkie wymienione przez Ciebie bambetle włącznie z ładowaniem..nawet przetestowałem rozruch spaliny..Aku 100Ah od kolegi Maveric'a..spalina Mercury 60hp..wszystko działa jak przy konwencjonalnym aku..jak na razie.. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Jakie ładowanie leci ze spaliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miodzik Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 17 A.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miodzik Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 dodam jeszcze,że mam na pokładzie niepodłączoną konwencjonalną baterię do rozruchu,w razie wojny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Te 17A to w porywach przy wysokich obrotach i mocno rozładowanym aku. Realnie jest mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Miodzik Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) zgoda,powinienem napisać :w porywach do 17A.. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Miodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Darek....mam taki właśnie problem jak Twój. Chciałbym zasilić swoją hybrydę - spalina Honda 50km /silnik MinnKota / - z takim właśnie aku jak opisujesz Ale mam poważne wątpliwości z poprawnością ładowania bezpośrednio z silnika. Te akumulatory wynagają procesorowo zaprogramowanej zmienności prądu ładowania. Bardzo jestem ciekaw jak to wpłynie na trwałość aku...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi