Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Doradzałbym dwa akumulatory, jeden zwykły pod rozruch nawet kwasowy, 60-80Ah nie będzie zbyt drogi ani ciężki. Jeśli często pływasz to nawet nie będziesz musiał wyjmować z łódki, ewentualnie przy przerwach miedzy plywaniami dłuższymi niz 3 tygodnie dobrze jest zabrać do naładowania, najlepiej małym prądem lub jeszcze lepiej najpierw rozładować do 11-10.5V i naładować. Do dziobowki litowy będzie dobry. Litowy nie nada się jako jedyny aku przy spalinie. Do tego chyba po rozłączeniu przez BMS aby nadal działał wymaga podania zasilania, a to możesz zrobić właśnie drugim akumulatorem

• 0

jeszcze lepiej najpierw rozładować do 11-10.5V i naładować.

Z tego to by się cieszyli tylko sprzedawcy akumulatorów. Po trzech tygodniach z aku odciętym heblem nic się nie stanie. Jak jest sprawny, to będzie miał napięcie 12,6-12,7V.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam

Przymierzam się do przebudowania mojego zasilania na Łodzi na lifepo4.Po super doświadczeniach ze Spiritem 1.0 chcialbym zamówić akumulatory u @siarq tylko nie wiem jak dobrać pojemność .Na Łodzi mam silnik dziobowy minnkota 55lb z gps echo Garmina GPSMAP 8410 z Panoptixem i blackboxem do tego echoMap 7’.oswietlenie pokładu led,oświetlenie nawigacyjne,lampe 27 wat na dziobie do oświetlania w nocy 2 gniazda do ładowania urządzeń(telefon,radio).Do tej pory miałem na dziobie aku żelowy 145ah do dziobówki i ten ciezko jest przez 3 dni rozładować.Do echa i reszty miałem 80ah ale ten już swoje lata ma i dwa dni cieżko aby wytrzymał.Myślałem aby do dziobówki założyć 100Ah i byłby pewnie spokój na 3-4 dni przy normalnej pogodzie na wodzie.Tylko nie wiem jaki założyć do reszty szpeju. Chciałbym aby spokojnie wytrzymał przynajmniej 3 dni po 12h łowienia 50ah czy 80?

Edytowane przez Grzesiek88

• 0

Te dwa ww echa łącznie będę brać około 5A ,bynajmniej 102sv +lvs32 u mnie konsumuje 3-3,5A . Tym samym 50ah niewytrzyma 3dni,

Policz ile h pracy pod pełnym obciążeniem ma być ,pomnóż ten czas razy 5A- echosondy + 2,5A x czas podświetlenia = pojemność akumulatora

• 0

• 0

troche pierdoly napisali w specyfikacji odnosnie:

-ladowania - 14,4-14,8V max 15,4v....,

-brak mozliwosci laczenia rownolegle ? szeregowo to jeszcze rozumiem  bo tj uzaleznione od bms.

-  ladowarka 40A naladuje w pelni rozladowany akumualtor w 2-3h :)

-brak specyfikacji ogniw

-max prad rozadlowania 80A dla 120ah ... albo zaluja na bms , albo slabe ogniwa. Przyjmuje sie zazwyczaj 1C dla bms,

-ladowarka 16A - dziwny typoszereg, zazwyczaj skacze co 5A

-terminale gwinty m6

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Jaki będzie czas ładowania akumulatora 120ah przy max rozładowaniu, ładowarką 15A czy lepiej dołożyć parę złociszy do 20A lub większej.

Matematyczny wręcz, dzielisz pojemność przez A ładowarki, bo spadek ładownia jest wręcz symboliczny pod koniec procesu. Jak zależy ci na czasie-bierz mocniejszą. 

• 0

Nie tak symboliczny.

Mi po rozładowaniu celi do tzw "zera bezpiecznego" i podłączeniu ładowarki oraz policzeniu czasu ładowania razy moc ładowarki wyszło że mam ponad 150 Ah. A rzeczywista pojemność to 130 Ah.

Wyszło mi że 4 godziny ładowarka ładowała zmniejszonym prądem.

Ta funkcja to CC/CV.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Nie tak symboliczny.

Mi po rozładowaniu celi do tzw "zera bezpiecznego" i podłączeniu ładowarki oraz policzeniu czasu ładowania razy moc ładowarki wyszło że mam ponad 150 Ah. A rzeczywista pojemność to 130 Ah.

Wyszło mi że 4 godziny ładowarka ładowała zmniejszonym prądem.

Ta funkcja to CC/CV

Aż sprawdzę u siebie, bo jak w ub roku gapiłem się w miernik podczas ładowania, to może z godzinkę mieliło słabiej. Ty brałeś to z bms po wifi?

• 0

Nie, z obliczeń. Ładowałem automatem pojedyncze cele przed spięciem w pakiet 24V.

BMS w pakiecie odcina mi wcześniej ładowarkę.

Nie ładuje do pełna i nie rozładowuje do końca. Pracuje w zadanym zakresie.

Poczytaj o 123 SmartBMS.

MajKar.

5A.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Żaden pakiet nie pracuje w pełnym zakresie napięć granicznych. Lipfeo4 odcięcie na bms ma zazwyczaj na 2.5v/ cela i 3.65 górne U. Napięciem krytycznym jest 2v/ cela. Że względu na gwałtowny spadek w końcowej fazie napięcie jest wyższe od krytycznego na bms. Im bardziej zawezimy skrajne napięcie tym samym wydluzymy ilość cykli. Do tego dochodzą też prądy rozladowan. Zazwyczaj są podawane dla C 0.5. Prądy max są zazwyczaj podawane w zadanym czasie , tak samo jak puls. Ogólnie przy dobrej jakości ogniwach, ilość cykli nie ma znaczenia wiekszego . Czas predzej je ubije. Bardzo dobrym rozwiązaniem są balansery aktywne, to wydłuża "zycie" litu, ale podnosi koszt pakietów. Do tego dochodzi konfiguracja pakietu - ilosc równolegle spietych cel. Temat niby prosty, ale sporo zakrętów ma ;)

• 0

jaką ładowarkę wybrać aby w zestawie była kabel USB i soft pod PC w celu zapisania raportu z ładowania i rozładowywania? rozładowywanie co najmniej 200W lub więcej, ładowarka wystarczy do 20A. Chyba, że kabel i program lepiej kupić oddzielnie to wtedy jak zmontować taki zestaw. Cena za całość też jest istotna, czy da się zmieścić w 1000 zł?

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Icharger x8- jedno kanałowa. Wystarczajaca

Z rozładowanie to nie ma lekko. Bodajże max do 80W. Dwu kanałowa chyba do 120W. Jak chcesz więcej to przetwornica+ watomierz. Jak ali są jakieś wynalazki chyba do 200W . Ale to trzeba uwazac- cieplo

Edytowane przez siarq

• 0

U mnie już 2 lata na lifepo4 100ah... I co? Po 2 latach pływania conajmniej raz w tygodniu aku dalej ma deklarowana pojemność. Niedawno kupiłem jakiś miernik na aliexpress. Przepłynęliśmy we dwóch pontonem 20 km. A z aku spadło między 30 a 40 ah. Utwierdza to tylko moje przekonanie że dobrze zrobiłem.. I to była jedna z lepszych inwestycji wędkarskich... f2bd5ef5e541298496919fc3ec190c07.jpg

Dzięki @siarq i @maweric

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 4