Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cel jest taki by zawsze wrócić z wyprawy na silniku a nie na wiosłach,

Hałasu na wodzie można uniknąć wyciągając sprzęt na brzeg w miejscu gdzie zabrakło prądu i krótkie podładowanie, powiedzmy pół godzinne.

Niemarkowe agregaty małej mocy, jedna faza silnik 4t kosztują poniżej tysiąca, przydadzą się też jak zabraknie prądu a ogrzewanie domu wymaga zasilania.

Wystarczy doładować aku przed wyjazdem i kupić miernik prądu/pojemności, zazwyczaj obywa się bez efektów specjalnych na wodzie.

Mam takiego nonamowego jednofazowca. Chwilowa moc 1,1KW , nie zasilisz tym pralki, owszem doświetlisz dom. Do podniesienia elektroniki pieca co musiałem użyć stabilizatora napięcia z czasów bywszego sojuza- bez tego piec w ogóle się nie podnosił....

Co do meritum- równie dobrze można użyć panelu słonecznego+ przetwornicy. Czytałem relacje, że można na czymś takim pływać w dobrych warunkach oświetleniowych, z prędkością do 3km/h praktycznie cały czas. Btw, idealny temat do drona zbierającego dane batymetryczne, no ale może nie w złodziejskim kraju...

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witam,

Ja mam solary na łodzi z prądem ładowania do 30A :) w połączeniu z silnikiem protuar 5.0 i akumulatorami o pojemności tylko 90 ah. Moja łódź nie widziała prądu z sieci od 3 lat :)

Możesz coś więcej o tych solarach... Model, typ, cena?

no i jeszcze wielkość - jak dużo to zajmuje miejsca?

Edytowane przez Janusz1966

• 0

Możesz coś więcej o tych solarach... Model, typ, cena?

no i jeszcze wielkość - jak dużo to zajmuje miejsca?

Nie pamiętam nazwy paneli ale z trzech mam 780 W. Powierzchnia jaką zajmują to 3 x 1,6 m leżą poziomo na konstrukcji z kwasu stanowiąc daszek przed słońcem i deszczem.  Cena jaką zapłaciłem to jakoś 1700 za same panele ( teraz bym kupił 3 sztuki po 440 W) 

• 0

Dziś podpiąłem w pełni naładowany dwuletni aku 100Ah pod silnik w beczce, kręcił przy ~20A przez nieco ponad 4h i wyłączył się przy napięciu ~11,4V. Wartości mierzone dobrej jakości miernikami SONEL'a. Wskazania napięcia na wyświetlaczu akumulatora pokrywały się z woltomierzem, natomiast % wartość naładowania oraz wyświetlaczu silnika niekoniecznie.

Edytowane przez elpojo

• 0

W końcu miałem okazję wypróbować moją bateryjkę. Zrobiłem jedynie 7,5 km przy różnych prędkościach. Skupiałem się bardziej na łowieniu niż na baterii. Normalne wędkowanie.Dopłynięcie na miejscówki plus trochę trola i szukanie nowych terenów łowieckich.

Bateryjka 77 Ah, zużyłem z tego jakieś 15 Ah. Silnik Protruar 1.0 65Lbs. Trochę obawiałem się czy 77 Ah nie będzie za mało ale jak widzę na normalne wędkowanie to nawet 50 by wystarczyła. Tym samym koszt zakupu byłby mniejszy. Opcja warta rozważenia. No i ta redukcja wagi. Gościu który widział jak niosę aku i jak wkładam go łodzi był zszokowany ile mam pary w łapach  :D.

• Like 1

• 0

Kupiłem od mawerica nowy lifepo4 100ah 12v z bluetooth

i od razu został przeprowadzony test na nim :)

Wyniki:

- prąd rozładowania 20A, wykazana pojemność: 101Ah (przy spadku do 10V)

- dołączona aplikacja pokazuje m.in. prąd rozładowywania oraz SOC (State od Charge). Byłem ciekaw czy SOC to fikcyjna pojemność pokazywana na podstawie napięcia, czy rzeczywista. Podczas stopniowego rozładowywania co jakiś czas było sprawdzane co pokazuje aplikacja. I okazało się, że wskazywany SOC jest bardzo zbliżony do rzeczywistej pojemności (dosłownie do paru Ah) :) Czyli nie trzeba żadnego dodatkowego urządzenia aby sprawdzić ile jeszcze Ah zostało w aku :) 

• 0

Jestem właścicielem Lifepo4 zakupionego na Ali wraz z dedykowanym zasilaczem.  Używam go wyłączne do zasilania echosondy. Akumulator wystarcza na 3 wypłynięcia ( do osiągnięcia 11V które jest dolnym napięciem granicznym dla echa). Pytanie do kolegów: czy korzystniejsze dla akumulatora będzie doładowywanie po każdym wypłynięciu, czy po osiągnięciu wartości granicznej?