Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Umknęła mi ta informacja na telefonie.

Spytaj jaki był BMS i jaki zakres napięciowy pracy ogniw. 300 cykli 100% pracy to już trochę jest. Ale już 70-80% to całkiem nieźle..

Najlepiej przeprowadzić test w trakcie pracy ogniw, wyjdzie rzeczywista pojemność.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Masz rację z pojemnością ogniw, tylko pakiet. Źle to ująłem. Nie mniej mając napięcia można oceniać względem siebie jakość ogniw. Idealnie gdyby były wszystkie zbliżone do siebie w końcowej fazie rozładowania.

Zaliczenie cykli w tym przypadku jest raczej niemożliwe, chyba że o czymś nie wiem?

Na pierwszym foto naładowane, stan prawie idealny.

0fbb4418ab13553582bc030a61621018.jpg

Na drugim stan rozładowania , widać że 4 i 5 ogniwo już nie domaga w pakiecie względem pozostałych.

Albo niska temperatura, albo trzeba doładować osobno każde i jeszcze raz spiąć w pakiet i znów sprawdzić. 79e27fb76ea8f8db46b9f8452d3f9bab.jpg

Edytowane przez Pietruk

• 0

Mam bms które zliczają cykle ladowania. Odnosnie końcowego napiecia rozladowania. Masz racje ze bylo by idealnie gdy pakiet by rowny nie mniej jednak rozstrzal jest zawsze. Zazwyczaj okolo 100mv , lecz przy ladowaniu bardzo szybko się równoważy . Wynika to z "niedoskonałości" ogniw , różnych rezytsnacji wewnętrznych, pojemnosci. Jedynym sposobem na prawie idealnie rowne pakiety są aktywne balansery. Potrafią one do kilku mV trzymać pakiet w ryzach. Ale za to się placi niemało. Od okolo 300zl++ dla pakietu 4s

• 0

To zalzy od bms , sa programowalne fabrycznie , których nieruszysz w żaden sposób bez wspariacia producenta. Oraz sa z interfejsem użytkownika. Tez z interfejsem użytkownik.maja wieksze pole manewru, ale i tak sa zazwyczaj zblokowane do pewnych granic na etapie produkcji ,poprzez dobor mosfet czy cpu. Na twojej fotce rozstrzal jest za duzy. Tj właśnie efekt min. Niedoskonalosci ogniw i podstawowych balnserow, które nie są wstanie wyrównać tego, badz zajmie im to miesiące ... zbalansuj pakiet, bo rzeczywista pojemnosc przy takie rozstrzale wynosi pojemnosc najsłabszego ogniwa.

Te zdiecie jest tez dobrym przykładem dla zwolenników liion ,gdzie pakiety zbudowane sa z dziesiątek badz setek ogniw. Rozstrzal kilku ogniw , zaczyna degradować całą cele a zarazem pakiet. Bez zgrzewarki , godzin szukania i balansowania pakiet idzie w kubel. Przy skręcanych ogniwach , można reanimować ,wymieniac . Jest dużo łatwiej i taniej

Edytowane przez siarq

• 0

Witam.

Złożyłem baterie z chińskich ogniw. Podłączyłem do niej chiński BMS. Pojawił się problem. Ładowarka ładuje do ok 13,5v. Po sezonie pływania pojemność spadła. Czy może to być spowodowane niedoładowaniem? Po odłączeniu BMS ładowarka ładuje do 14,5v.

• 0

Sam sobie odpowiedziałeś. Ładowanie ma sie kończyć na 14,6V. Czyli albo nieprawidłowy, albo uszkodzony BMS, lub uszkodzone ogniwo.

Sprawdz przy ładowaniu bez bms napięcia na poszczególnych ogniwach w końcowej fazie ładowania. Powinno być około 3,65V

Edytowane przez dziurban