Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie tak może być. Spójrz kilka postów wyżej gdzie zamieściłem foto jak wyglądają rozjechane ogniwa.

Naj prościej naładuj każde ogniwo oddzielnie i je ponownie połącz. Tylko ładuj ładowarką 3,6V.

Prawidłowa diagnoza, rozjechany zestaw, jedno ogniwo nie zbalansowane i dlatego BMS wyłacza wcześniej.

BMS nie jest w stanie zbalansować tego ogniwa. Nic nowego, jak będzie źle to i tak nie koniec świata :). Balanser aktywny i ogień .

• 0

BMS jest do lifepo4. Sprawdzę jak wyglądają napięcia na poszczególnych ogniwach. Rozumiem że napięcie któregoś może się różnić od pozostałych pomimo połączenia w szereg?

szergowe polaczenie sumuje napiecia a ich nie rownowazy , rownolegle polaczenia napiecia zrownowaza ,ale to i tak jest uzaleznione od pakietu. zaden tradycyjny BMS przy rozstrzale nieporadzi sobie z wyrownaniem , tanie balnasnery po 100zl mozna sobie na polke postawic jako ozdobe.

• 0
  • 0

Sens jest jakiś, jak by doszło w tej cenie.

Ale ostatnie zmiany w prawie dotyczących zakupów za granicą  to raczej na bank VAT + cło.  https://pchig.pl/blog/aliexpress-vat/ (na ???+ muszą skądś wziąć).

Poza tym jakaś mała ta ładowarka....  a nie mogę znaleźć jakim prądem ładuje.

Jak by nie patrzył interes średni, lepiej kupić od chłopaków z forum, przynajmniej wiadomo co przedają i zawsze gwarancja bliżej. 

• Like 1

• 0

dzis po dwóch latach uzytkowania rozkrecilem swoj pakiet , aby zobaczyc co tam z nim slychac. Sklada sie z 48szt cell hedway 3,2v 15Ah. Pracowal roznie , i na 48V z obciazeniem 125A i na 24V z obciazeniem 100A - ogolnie zero litosci. Wszytskie cele trzymaja pojemnosc i napiecie jak nowe ! Rozstrzaly rzedu 0,002V, ilosc przebytych cykli ~100 Posumowujac - rewelacja. Z minusow wysoka cena pojedynczych ogniw , waga i objetośc pakietu , sumaryczna wieksza niz przy ogniwach pryzmatycznych. Szkoda , ze nieprodukuja pryzmatycznych ogniw a tylko cylindry. 

post-55026-0-88523900-1609866640_thumb.jpg

• Like 4

• 0

Najpierw spokojnie naładuj ogniwa, każde z osobna.

Do sezonu masz trochę czasu, jak to nie da rady wtedy podeślę link do balansera.

Niestety nie mam ładowarki 3v ale naładowałem bez BMS do ok 13,72v. Po zmierzeniu napięcia wyszło na dwoch celach 3,33 a na trzeciej 3,53 na czwartej 3,51 widać że się rozjeżdżają. Czy można rozłączać bez problemu ogniwa z takimi różnicami napięcia? Czy aktywny balanser tu pomoże?

• 0

nieladuj bez bms tego ladowarka 14,6 , bo Ci zaraz spuchna ogniwa i tyle bedzie z pakietu. Pakiet musi zostac wyrownany , bez tego bedziesz wykorzystywal jakas tam czesc pakietu. Aktywny balanser dobrej jakosci poradzi sobie , ale za jego cene kupisz ladowarke modelarska ktora tez to uczyni.

• 0

Jeśli będę ładował ładowarka modelarska to za każdym razem będę musiał rozdzielać ogniwa tak?

Nie, nie będziesz musiał rozkręcać pakietu. Będziesz ładował tylko jedno ogniwo w pakiecie, lub cały pakiet , jak Ci będzie wygodnie.

• 0

• 0

Maciej to znaczy ze nie masz innego zabezpieczenia przed pożarem przewodów gdy BMS zawiedzie lub coś się znim stanie z robi super zwarę.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Nie wiem czy mi potrzebne. Serio. Ekrany, NMEA2000 mają swój bezpiecznik, jak masz osprzęt na wtyczkach- ciężko o zwarcie, nie kombinuje się z kablami. 

• 0

Maciej to znaczy ze nie masz innego zabezpieczenia przed pożarem przewodów gdy BMS zawiedzie lub coś się znim stanie z robi super zwarę.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Ty wogóle wiesz o czy piszesz , czy Ci sie coś wydaje ? Jaka super zware i gdzie? BMS Pracuje na Biegunie ujemnym ,a przewodami przekroju 0,25 badz cienszymi doprowadzone sa bieguny dodtanie z poszczególnych cel, jesli dojdzie do zwarcia na tych przewodach, to je poprostu odpali...Nieznam definicji super zwarcia, ale w lifepo4 co najwyzej spuchna ogniwa jak balon , i wycieknie troche smierdzacej mazi .  Poza tym ,przy poprawnie spakietowanej baterii , stosuje sie izolatory , ktore uniemozliwiaja zwarcia miedzy ogniwami oraz odpowiednio dobrane BMS + ewentualnie balansery.  Defekty felernych pakietow lifepo4 najczesciej sa pochodnym kiepskiej jakosci ogniw , osprzetu i czynnikiem ludzkim.  Jesli ktos wie co robi i na dobrych komponentach , to atrakcji niema badz sa bardzo rzadkie...

• Like 1

• 0
Gość Michal Sz

Ty wogóle wiesz o czy piszesz , czy Ci sie coś wydaje ? Jaka super zware i gdzie? BMS Pracuje na Biegunie ujemnym ,a przewodami przekroju 0,25 badz cienszymi doprowadzone sa bieguny dodtanie z poszczególnych cel, jesli dojdzie do zwarcia na tych przewodach, to je poprostu odpali...Nieznam definicji super zwarcia, ale w lifepo4 co najwyzej spuchna ogniwa jak balon , i wycieknie troche smierdzacej mazi .  Poza tym ,przy poprawnie spakietowanej baterii , stosuje sie izolatory , ktore uniemozliwiaja zwarcia miedzy ogniwami oraz odpowiednio dobrane BMS + ewentualnie balansery.  Defekty felernych pakietow lifepo4 najczesciej sa pochodnym kiepskiej jakosci ogniw , osprzetu i czynnikiem ludzkim.  Jesli ktos wie co robi i na dobrych komponentach , to atrakcji niema badz sa bardzo rzadkie...

To w takim razie co sie stanie jak BMS nie zadziala przy zwarciu ?

Pomijam w ktorym punkcie to nastapi zwarcie.

To ze przepali jas przewod  to jedno drugie to czy takie przepalanie nie spowoduje zaplonu i powstnie zarzewie ognia.

Czy naprawde nie stosuje sie szeregowo bezpiecznika na poziomie 130% odciecia BMS ? 

Przeciez to elektronika zawsze moze zawiesc. 

• 0
Gość Michal Sz

zobacz sobie na YT crash testy co sie stanie przy zwarciu

Mi nie chodzi o efekty po zwarciu tylko czy jakim zgnieceniu,  ale o to czy stosujecie jakies dodatkowe zabezpieczenie,

jestem w trakcie budowy accu i wiedzac ze zwarcie to >300A  to zapalila mi sie lapka  "co bylo by gdyby ", widzac ze buduje sie takie pakiety

ufajac tylko BMS (  mam 100A) ze on odetnie, to zaczyman sie zastanawiac czy warto uzyc dodatkowe zabezpieczenie jak najblizej accu.

Czy to stosujecie ?