Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chylę czoła, że na podstawie samej oferty cenowej potraficie wysnuć sporo wniosków.

PS. Z Volt Polska nie mam absolutnie nic wspólnego. Sam zlożyłem swoje lifepo4 w oparciu o komponenty z Ali. Jeśli cena w Polsce zaczyna być konkurencyjna do Ali i jeszcze z tego odprowadzą podatki, to osobiście biłbym Brawo! A nasze rodowite polskie lifepo4 to skąd mają komponenty?

Uważaj na kark przy tym pochylaniu.  :P

Żadna filozofia porównać kilka C w drogim ogniwie, od 1C w tanim ogniwie. Porównań uczą już w szkole podstawowej.

To jak zawartość cukru w cukrze, czy np. jakość matryc w tv Sony, Philips w stosunku do Manta czy Kruger, przykłady można mnożyć.

Spadek cen cieszy. Trzeba tylko mieć świadomość że to się dzieje z jakiegoś powodu. 

Każdy wierzy w co chce i płaci za co chce.

EOT

• 0

A gdzie te lifepo4 "Sony" czy "Philips" można kupić? No i czy te znamienite firmy nie kupują przypadkiem komponentów (np. ogniw) od tych prymitywnych chińczyków? Jak już jedziemy z markami, to Huawei sprzętowo był aż tak daleko z tyłu za Apple'm czy Samsung'iem?

Edytowane przez radeqs

• 0

co za roznica gdzie mozna kupic ? w kazdej branzy obojetnie telefony , ogniwa ,sprzet budowlany najwazniejsza jest jakosc kontroli produkcji oraz samego wyrobu.  Lokalizacja jego powstania nie ma zadnego znaczenia. . Jesli wiesz co robisz , przestrzegasz danych norm , uzywasz dobrych komponetow to i produkt jest ok. Wpadki zdazaja sie wszedzie , zarowno w niskich jak i wysokich tierach, kwestia tylko ile jest odpadow z danej partii. Cena nie bierze sie z nikad , placi sie za marke i jakosc ...tak bylo , jest i bedzie. Czemu oryginalne baterie do telefonow wytrzymuja 2 lata ,nie mniej zazwyczaj , a kupic na portalu jakis zamiennik za 1/2 czy 1/3 ceny i po pol roku  jest final? Chiny nie sa calym zlem swiata i tandety...to "cebularze i Janusze" ( nie ublizajac imieniu) oczekuja produktu super w cenie tandety , poczym faramazonia ze Chinskie g... i wogole

• 0

Rzeczywiście cena w obecnym świecie ma ścisły związek z jakością produktu. Celebryci i influenserzy tylko to potwierdzą. Janusze bywają po obu stronach barykady ;-) Żeby nie wywołać mimo woli jakiejś gównoburzy to nie jest przytyk do kogokolwiek.

• 0

Jak widzę, to ciężko się czegoś konkretnego dowiedzieć. W sumie zero mało konkretów a 99% GDYBANIA.

Nie potrzebuję akumulatora by polecieć na księżyc, czy też dno rowu oceanicznego, gdzie niezawodność jest kluczowa. Akumulator ma być do zwykłej łajby i pospolitego silnika elektrycznego. Dlatego celuję w sprzęt "dla każdego" Powinien z prawdopodobieństwem 95 % spełniać podawane przez producenta parametry.

Takie jak działający BMS, czy też pojemność można zbadać w ciągu paru dni od otrzymania sprzętu. Natomiast to, czy wytrzyma te 2 tysiące ładowań przy utracie 10 -20 % pojemności to jest większa niewiadoma.

Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii ??

Jest chyba parę osób eksploatujących te akumulatory od 2-3 lat co najmniej ??

• 0

Ten gotowy z BMS-em 100 Ah Liitokali też wychodzi o połowę taniej niż u nas i nie trzeba się bawić w składanie. Mają też inne pojemności i napięcia w świetnych cenach. Mam sporo sprzętu tej firmy z Ali i wszystko hula.

https://liitokalahongkong.pl.aliexpress.com/store/group/LiFePo4-Battery-Pack/217753_10000000548733.html?spm=a2g0o.detail.0.0.695b69c5lfmrV0

Jestem zielony jesli chodzi o dobór akumulatora  do elektroniki.Przeczytałem mnóstwo Waszych postów i dalej nie wszystko rozumię.

Nie daje już rady dźwigać skrzynię z echo i akumulatorem.

Czy z polecanych taki model

LiitoKala 12V 21A Lifepo4 akumulator 4S3P 32700

Nadałby się do zasilania echo HB Helix 10.-nie pływam raczej więcej niż 8 godz i na postojach moge wyłączyć.

Waży 4x mniej niż mój obecny a wymiary pozwoliłyby też znacznie zmmniejszyć i odchudzić też skrzynkę.

Proszę o jakieś sugestie zaawansowanych.

• 0

Jestem zielony jesli chodzi o dobór akumulatora  do elektroniki.Przeczytałem mnóstwo Waszych postów i dalej nie wszystko rozumię.

Nie daje już rady dźwigać skrzynię z echo i akumulatorem.

Czy z polecanych taki model

LiitoKala 12V 21A Lifepo4 akumulator 4S3P 32700

Nadałby się do zasilania echo HB Helix 10.-nie pływam raczej więcej niż 8 godz i na postojach moge wyłączyć.

Waży 4x mniej niż mój obecny a wymiary pozwoliłyby też znacznie zmmniejszyć i odchudzić też skrzynkę.

Proszę o jakieś sugestie zaawansowanych.

Tutaj nie trzeba zaawansowania. Na bank się nadaje.

• 0

Koledzy,

1. Czy akumulator lifepo4 musi pracować w pionie (lub we wskazanej pozycji)? Na wielu jest dopisek "this side up".

2. Chcę przygotować skrzynkę na ponton z gniazdami różnej maści. Skrzynkę już znalazłem ale rączkę do przenoszenia ma z boku, w pontonie mogę ją położyć we właściwej pozycji ale przenosić będę w innej (czyli aku w środku będzie "leżał poziomo". Pytanie czy jeśli na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi "tak" to czy parę chwil w innej pozycji mu nie zaszkodzi (przypuszczam, że nie bo kurierzy w dostawie raczej nie pilnują pionu takiej paczki ale wolę dopytać jak to jest z tą pozycją)?

3. No i trzecie pytanie, czy aku podczas pracy się nagrzewa tzn czy musi mieć dopływ powietrza jako wentylacja, skrzynia którą upatrzyłem jest szczelna.

Z góry dzięki.

• 0

Dzięki, Twoja odpowiedź nie musi dotyczy również pkt1?

Niewiem co ma na celu pisanie przez producentów this side up..., pakiety są zazwyczaj klejone w obudowie, więc niema prawa tam nic się przemieszczać, brak cieczy. Takie oznaczenie może mieć zasadność w bardzo dużych i ciężkich pakietach, aby naście czy dziesiat ogniw (dużych pojemnosci 200-400ah) nie leżało jedno na drugim, gdyż w tedy generuje nacisk.na pierwsze ogniwo. Innego uzasadnienia nie widzę.

• 0

Ma mieć 14.6v , prad w sumie bez różnicy, im większy tym szybciej naładujesz, powyżej 30A ceny zaporowe.

Czy dobrze zrozumiałem,czy ładowarka automatycznado typu smart charger 7 dedykowana do wet,agm,gel ładująca do 14,6V nie uszkodzi LiFePO4?

Trochę powstrzymywało mnie to przed zakupem LifePO4 ok 20A do echa konieczność jak sądziłem zakupu dedykowanej ładowarki. 

• 0

Dołączam do pytania bo poczytam właśnie i zrozumiałem, że 14,6 to górny limit, Victron zaleca nawet 14,2-14,4. 

Ja mam prostownik stefPol 516M z przełącznikiem napięcia trzyzakresowym, w tym 14,4V, płynna regulacja natężenia do 15A. Można jej używać (bezpiecznie dla aku)?

Edytowane przez espe

• 0

Ja używam tej do aku 100Ah i jest O.K

145,34 zł 33%OFF | Ładowarka LiFePO4 14.6V 10A do akumulatora 12V 12.8V LFP fosforanowa 4S LiFePO4

https://a.aliexpress.com/_mLQeg3L

Ale na 20A też dobra cena i opinie tej poniżej

181,98 zł 11%OFF | Jangcy 14.6V 20A Lifepo4 ładowarka akumulatorów litowych do 12V 20A skuter elektryczny rower e-bike elektronarzędzie zasilacz

https://a.aliexpress.com/_mrUuqlB

Edytowane przez marianosum

• 0

Czy dobrze zrozumiałem,czy ładowarka automatycznado typu smart charger 7 dedykowana do wet,agm,gel ładująca do 14,6V nie uszkodzi LiFePO4?

Trochę powstrzymywało mnie to przed zakupem LifePO4 ok 20A do echa konieczność jak sądziłem zakupu dedykowanej ładowarki. 

Dziekuje za sugestie  co do ładowarki z Ali , ale tak mnie jak i kolegę espe interesuje czy posiadane ładowarki tradycyjne nadadzą sie do ładowania  aku LiFePO4?