maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 To nie jest fizyka rakietowa, trzeba się uczyć i dla mnie to przyjemność. Jeśli ktoś ogólnie w życiu ma dwie lewe ręce, to faktycznie można sie skaleczyć taka zwartą 18650, duża gęstość energii, z tym nie ma żartów...Podsumowując, jeśli nie jesteś w stanie wymienić gniazdka bez pomocy elektryka, budowa baterii nie jest dla Ciebie ) Jest YT, są dobre filmiki pokazujące błędy, mnóstwo informacji w necie, trochę logiki w głowie i nie będzie problemów.Tak, wiedza ogólnodostępna jest od dawna, ale te same pytania pojawiają się wielokrotnie w różnych wątkach forumowych nie tylko w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spinjac Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Witam. Może ktoś kupował i mógłby podzielić się doświadczeniami:1. jaka jest dokładność prostego wskaźnika naładowania dla aku LiFePO4 (mieści się w granicach błędu +/- 10%)Wskaźnik naładowania baterii DC 8V 100V kwasowo ołowiowy litowo LiFePO4 motocykl samochodowy woltomierz wskaźnik napięcia 12V 24V 48V 72V dla Alam|Volt Meters| - AliExpress 2. podobne pytanie o ten wyglądający na przyzwoity80V 50A/100A/350A TK15 profesjonalny precyzyjny Tester pojemności baterii na przenośny sprzęt e rower/deskorolka elektryczna/maszyna do czyszczenia|battery tester|tester batterytester 12 v - AliExpress Przy okazji dołączę się do dyskusji, może ktoś skorzysta. Oczywiście każdy musi zdecydować co dla niego będzie lepsze, złożenie akumulatora może być całkiem fajną zabawą i daje możliwość zaoszczędzenia trochę kasy. Ale to jak z zakupami na giełdzie - im wyższe ryzyko tym możliwość większego zarobku, jednak też większej straty. Jeśli chodzi o mnie kupiłem LiFePO4 50 Ah od Adama z forum mimo, że nie powinienem mieć problemu ze złożeniem we własnym zakresie. Trochę brak mi na to czasu i, jak to z zakupami od Chińczyka, zawsze jest pewien dreszczyk emocji, że przyjdzie bubel. Ten kupiony w PL służy mi jak dotąd bez problemu. Używam do Minnkoty 28 z maksymizerem na pływadełku i nawet przy trollingu nie rozładowałem więcej niż 60% przez dzień. Dlatego dokupiłem moduł USB i podgrzewane wkładki do butów i kurtki. Mam zapas (te ok. 20 Ah + dodatkowo to co zaoszczędzę bo dni już krótsze) więc będę się dogrzewał. Akumulator ładuję do 3 godzin ładowarką o prądzie (nominalnym) 20 a.I właśnie chciałbym dołożyć jakiś wskaźnik naładowania bo jak przesadzę to będę wiosłował po ciemku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Ten nr 1 -daj sobie spokój z nim, nr 2. zliczają dokładnie. Ale.musisz ogarnac instrukcje i prawidłowo wpiąć. Nie jest to wodoszczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) Masz na forum kolegę @Pajczi , sam robi "watomierz" dc który działa po bt. Pogadaj , kupisz w podobnych pieniądzach, na miejscu i dziala bardzo dobrze Edytowane 20 Listopada 2021 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Ma ktoś jakieś doświadczenia z marką Volt? 100ah za 1900 znalazłem, obawiam się o jakiść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Mi proponowali współpracę do dalszej odsprzedaży, ale po wymianie kilku E-mail, nie byli wstanie odpowiedziec na pytania techniczne użytych komponentów ,badz nie chcieli, nie wiedzieli...cena to nie wszytsko. Zobaczymy po roku - dwóch czy się ostana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 manonegra13 Opublikowano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Witam. Może ktoś kupował i mógłby podzielić się doświadczeniami:1. jaka jest dokładność prostego wskaźnika naładowania dla aku LiFePO4 (mieści się w granicach błędu +/- 10%)Wskaźnik naładowania baterii DC 8V 100V kwasowo ołowiowy litowo LiFePO4 motocykl samochodowy woltomierz wskaźnik napięcia 12V 24V 48V 72V dla Alam|Volt Meters| - AliExpress 2. podobne pytanie o ten wyglądający na przyzwoity80V 50A/100A/350A TK15 profesjonalny precyzyjny Tester pojemności baterii na przenośny sprzęt e rower/deskorolka elektryczna/maszyna do czyszczenia|battery tester|tester batterytester 12 v - AliExpress Przy okazji dołączę się do dyskusji, może ktoś skorzysta. Oczywiście każdy musi zdecydować co dla niego będzie lepsze, złożenie akumulatora może być całkiem fajną zabawą i daje możliwość zaoszczędzenia trochę kasy. Ale to jak z zakupami na giełdzie - im wyższe ryzyko tym możliwość większego zarobku, jednak też większej straty. Jeśli chodzi o mnie kupiłem LiFePO4 50 Ah od Adama z forum mimo, że nie powinienem mieć problemu ze złożeniem we własnym zakresie. Trochę brak mi na to czasu i, jak to z zakupami od Chińczyka, zawsze jest pewien dreszczyk emocji, że przyjdzie bubel. Ten kupiony w PL służy mi jak dotąd bez problemu. Używam do Minnkoty 28 z maksymizerem na pływadełku i nawet przy trollingu nie rozładowałem więcej niż 60% przez dzień. Dlatego dokupiłem moduł USB i podgrzewane wkładki do butów i kurtki. Mam zapas (te ok. 20 Ah + dodatkowo to co zaoszczędzę bo dni już krótsze) więc będę się dogrzewał. Akumulator ładuję do 3 godzin ładowarką o prądzie (nominalnym) 20 a.I właśnie chciałbym dołożyć jakiś wskaźnik naładowania bo jak przesadzę to będę wiosłował po ciemku .Jeśli masz gdzie zmieścić to proponuję Ci taki , używam od 1,5 roku , teraz bedę montował do drugiej baterii , masz podgląd na aplikacji ile zużyłęś i ile weszło , jest dokładny , cenowo też ok https://pl.aliexpress.com/item/32957990278.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.303514ecb0niiQ&algo_pvid=9fba3174-e035-42cd-a156-3564d7a69e4f&algo_exp_id=9fba3174-e035-42cd-a156-3564d7a69e4f-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2266484836091%22%7D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Jeśli masz gdzie zmieścić to proponuję Ci taki , używam od 1,5 roku , teraz bedę montował do drugiej baterii , masz podgląd na aplikacji ile zużyłęś i ile weszło , jest dokładny , cenowo też ok https://pl.aliexpress.com/item/32957990278.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.303514ecb0niiQ&algo_pvid=9fba3174-e035-42cd-a156-3564d7a69e4f&algo_exp_id=9fba3174-e035-42cd-a156-3564d7a69e4f-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2266484836091%22%7DŁatwo to podłączyć? Myślę o zewnętrznej skrzynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Łatwo to podłączyć? Myślę o zewnętrznej skrzynce.Podepnę się pod pytanie bo mam ten z pierwszego linku i jest to nieporozumienie które lepiej całkiem odłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 manonegra13 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Łatwo to podłączyć? Myślę o zewnętrznej skrzynce.Bardzo łatwo , ten nie potrzebuje boczników ni innych cudów , nawet po rozłączeniu od zasilania ma pamięć i dopóki nie zresetujesz to sam sie nie zresetuje , przy braku zasilania nie połączy się ewentualnie z apką . UWAGA są dwa rodzaje do prądu stałego i do prądu zmiennego , dla nas potrzebny DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Bardzo łatwo , ten nie potrzebuje boczników ni innych cudów , nawet po rozłączeniu od zasilania ma pamięć i dopóki nie zresetujesz to sam sie nie zresetuje , przy braku zasilania nie połączy się ewentualnie z apką . UWAGA są dwa rodzaje do prądu stałego i do prądu zmiennego , dla nas potrzebny DC.A tak nawiazując do podłączenia. W specyfikacji jest info, ze przy napięciu poniżej 30V potrzeba osobnego zasialania. Jak to u siebie rozwiązałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 A tak nawiazując do podłączenia. W specyfikacji jest info, ze przy napięciu poniżej 30V potrzeba osobnego zasialania. Jak to u siebie rozwiązałeś?Nic takiego nie ma w wymaganiach. Dla pomiarów poniżej 7,8v. Lepiej czytać po angielsku a jie z translatora. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Może trochę nie w temacie.., ale prośba o radę.Na wiosnę planuję zakup Aku 100Ah (LiFePo4) z BT. (raczej ten od kolegi z forum.. )I mam zagadkę z ładowarką, tzn. posiadam obecnie Noco Genius10 (ma program do ładowania akumulatorów litowo-jonowych 12 V, w tym fosforanu litowo-żelazowego. Do użytku tylko z akumulatorami z systemami zarządzania akumulatorami (BMS). 14,6V i 10ACzy to wystarczy czy raczej szukać innej (dedykowanej) na 20AJaka będzie różnica w czasie ładowania między tą co mam(10A., a dedykowaną 20A.Z góry wielkie dzięki za rady i wszelkie opinie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Czas będzie x2 dluzszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ubot Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Czas będzie x2 dluzszyDzięki, czyli że się prawdopodobnie nada.. A jak rozładuję ten aku przez jeden dzień do powiedzmy 30 - 40% pojemności to tą ładowarką 10A ile czasu muszę doładowywać..?Tak w przybliżeniu rzecz jasna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Akumulator 100Ah (teoretycznie pusty) ładujesz ładowarką 10A 10 godzin, zwykłe dzielnie 100 Ah / 10A = 10h Resztę łatwo policzysz sam. Oczywiście w przybliżeniu. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez Pietruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Podziel pojemnosc akumulatora przez prad ladowania= wyjdzie czas + dodaj pół godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Mam dylemat: z bluetooth, czy bez. Jakie info dostarczy mi ten dodatek? czy laikowi dostarczy to jakiegoś przydatnego info w łopatologiczny sposób (np. % naładowania) czy też niekoniecznie?Czy silnik elektryczny w miarę poprawnie pokazuje stan naładowania akumulatora, tak jak przy akumulatorach kwasowych i żelowych? bo w zasadzie do tego sprowadza się zazwyczaj moje oczekiwanie co do posiadanej wiedzy o napędzie...dziękuje. Edytowane 19 Stycznia 2022 przez fonix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Mam dylemat: z bluetooth, czy bez. Jakie info dostarczy mi ten dodatek? czy laikowi dostarczy to jakiegoś przydatnego info w łopatologiczny sposób (np. % naładowania) czy też niekoniecznie?Czy silnik elektryczny w miarę poprawnie pokazuje stan naładowania akumulatora, tak jak przy akumulatorach kwasowych i żelowych? bo w zasadzie do tego sprowadza się zazwyczaj moje oczekiwanie co do posiadanej wiedzy o napędzie...dziękuje.Kolego, "mierniki" silnikowe-te diodowe a nawet zwykłe voltomierze wbudowane w czapkę - dają ci napięcie i nic więcej. "problem"( bo tak naprawdę to zaleta) z litowym aku jest taki,że krzywa rozładowania tegoż jest płaska- oddaje praktycznie całą pojemność słabnąc pod sam koniec. Na wodzie silnik zacznie sygnalizować spadek napięcia wtedy, gdy już po ptokach- znaczy wiosła potrzebne, bo za chwilę bms odetnie prąd z aku. Apki pokazują dodatkowo prąd pobierany przez odbiorniki prądu, niektóre zasięg na wodzie przy danej prędkości. Te ok 100zł różnicy to ile % całości kosztów ogniwa i ładowarki? Sam sobie odpowiedz, czy warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Aby Ci zobrazować jak to wygląda u mnie popatrz co widać, co z tego rozumiesz i oceń czy Ci taki BMS z bluetooth potrzebny. Edytowane 19 Stycznia 2022 przez Pietruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Dziękuję Panowie. Przekonaliście mnie. Ech, coraz więcej "odciągaczy uwagi" od wody się robi. Nie dość, że człowiek wpatruje się w to echo, to jeszcze kolejny. Kiedyś człowiek wracał znad wody i miał przed oczami trzciny i zachód słońca. Teraz ma zapisy z ekranów Edytowane 19 Stycznia 2022 przez fonix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Witam. Czy takie coś nada się do echa 9 "Zobacz ofertę:https://allegro.pl/oferta/akumulator-litowo-zelazowo-fosforanowy-lifepo4-12v-11311148324 Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Tom Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PABL0 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 tak, uzywam takiego do 9fs, zawsze wystarczał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bielun22 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Mam dylemat: z bluetooth, czy bez. Jakie info dostarczy mi ten dodatek? czy laikowi dostarczy to jakiegoś przydatnego info w łopatologiczny sposób (np. % naładowania) czy też niekoniecznie?Czy silnik elektryczny w miarę poprawnie pokazuje stan naładowania akumulatora, tak jak przy akumulatorach kwasowych i żelowych? bo w zasadzie do tego sprowadza się zazwyczaj moje oczekiwanie co do posiadanej wiedzy o napędzie...dziękuje.Bierz z bt.... Ja wziąłem bez i już drugi raz się nie pomylę [emoji849] Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 To takjakby autem jeździć bez wskaźnika paliwa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi