Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To nie jest fizyka rakietowa, trzeba się uczyć i dla mnie to przyjemność. Jeśli ktoś ogólnie w życiu ma dwie lewe ręce, to faktycznie można sie skaleczyć taka zwartą 18650, duża gęstość energii, z tym nie ma żartów...

Podsumowując, jeśli nie jesteś w stanie wymienić gniazdka bez pomocy elektryka, budowa baterii nie jest dla Ciebie :))

Jest YT, są dobre filmiki pokazujące błędy, mnóstwo informacji w necie, trochę logiki w głowie i nie będzie problemów.

Tak, wiedza ogólnodostępna jest od dawna, ale te same pytania pojawiają się wielokrotnie  w różnych wątkach forumowych nie tylko  w tej kwestii.

• 0

Witam.

Może ktoś kupował i mógłby podzielić się doświadczeniami:

1. jaka jest dokładność prostego wskaźnika naładowania dla aku LiFePO4 (mieści się w granicach błędu +/- 10%)

Wskaźnik naładowania baterii DC 8V 100V kwasowo ołowiowy litowo LiFePO4 motocykl samochodowy woltomierz wskaźnik napięcia 12V 24V 48V 72V dla Alam|Volt Meters| - AliExpress

2. podobne pytanie o ten wyglądający na przyzwoity

80V 50A/100A/350A TK15 profesjonalny precyzyjny Tester pojemności baterii na przenośny sprzęt e rower/deskorolka elektryczna/maszyna do czyszczenia|battery tester|tester batterytester 12 v - AliExpress

Przy okazji dołączę się do dyskusji, może ktoś skorzysta. Oczywiście każdy musi zdecydować co dla niego będzie lepsze, złożenie akumulatora może być całkiem fajną zabawą i daje możliwość zaoszczędzenia trochę kasy. Ale to jak z zakupami na giełdzie - im wyższe ryzyko tym możliwość większego zarobku, jednak też większej straty. Jeśli chodzi o mnie kupiłem LiFePO4 50 Ah od Adama z forum mimo, że nie powinienem mieć problemu ze złożeniem we własnym zakresie. Trochę brak mi na to czasu i, jak to z zakupami od Chińczyka, zawsze jest pewien dreszczyk emocji, że przyjdzie bubel. 

Ten kupiony w PL służy mi jak dotąd bez problemu. Używam do Minnkoty 28 z maksymizerem na pływadełku i nawet przy trollingu nie rozładowałem więcej niż 60% przez dzień. Dlatego dokupiłem moduł USB i podgrzewane wkładki do butów i kurtki. Mam zapas (te ok. 20 Ah + dodatkowo to co zaoszczędzę bo dni już krótsze) więc będę się dogrzewał. Akumulator ładuję do 3 godzin ładowarką o  prądzie (nominalnym) 20 a.

I właśnie chciałbym dołożyć jakiś wskaźnik naładowania bo jak przesadzę to będę wiosłował po ciemku :).

• 0

Witam.

Może ktoś kupował i mógłby podzielić się doświadczeniami:

1. jaka jest dokładność prostego wskaźnika naładowania dla aku LiFePO4 (mieści się w granicach błędu +/- 10%)

Wskaźnik naładowania baterii DC 8V 100V kwasowo ołowiowy litowo LiFePO4 motocykl samochodowy woltomierz wskaźnik napięcia 12V 24V 48V 72V dla Alam|Volt Meters| - AliExpress

2. podobne pytanie o ten wyglądający na przyzwoity

80V 50A/100A/350A TK15 profesjonalny precyzyjny Tester pojemności baterii na przenośny sprzęt e rower/deskorolka elektryczna/maszyna do czyszczenia|battery tester|tester batterytester 12 v - AliExpress

Przy okazji dołączę się do dyskusji, może ktoś skorzysta. Oczywiście każdy musi zdecydować co dla niego będzie lepsze, złożenie akumulatora może być całkiem fajną zabawą i daje możliwość zaoszczędzenia trochę kasy. Ale to jak z zakupami na giełdzie - im wyższe ryzyko tym możliwość większego zarobku, jednak też większej straty. Jeśli chodzi o mnie kupiłem LiFePO4 50 Ah od Adama z forum mimo, że nie powinienem mieć problemu ze złożeniem we własnym zakresie. Trochę brak mi na to czasu i, jak to z zakupami od Chińczyka, zawsze jest pewien dreszczyk emocji, że przyjdzie bubel. 

Ten kupiony w PL służy mi jak dotąd bez problemu. Używam do Minnkoty 28 z maksymizerem na pływadełku i nawet przy trollingu nie rozładowałem więcej niż 60% przez dzień. Dlatego dokupiłem moduł USB i podgrzewane wkładki do butów i kurtki. Mam zapas (te ok. 20 Ah + dodatkowo to co zaoszczędzę bo dni już krótsze) więc będę się dogrzewał. Akumulator ładuję do 3 godzin ładowarką o  prądzie (nominalnym) 20 a.

I właśnie chciałbym dołożyć jakiś wskaźnik naładowania bo jak przesadzę to będę wiosłował po ciemku :).

Jeśli masz gdzie zmieścić to proponuję Ci taki , używam od 1,5 roku , teraz bedę montował do drugiej baterii , masz podgląd na aplikacji ile zużyłęś i ile weszło , jest dokładny , cenowo też ok https://pl.aliexpress.com/item/32957990278.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.303514ecb0niiQ&algo_pvid=9fba3174-e035-42cd-a156-3564d7a69e4f&algo_exp_id=9fba3174-e035-42cd-a156-3564d7a69e4f-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2266484836091%22%7D

• 0

Jeśli masz gdzie zmieścić to proponuję Ci taki , używam od 1,5 roku , teraz bedę montował do drugiej baterii , masz podgląd na aplikacji ile zużyłęś i ile weszło , jest dokładny , cenowo też ok https://pl.aliexpress.com/item/32957990278.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.303514ecb0niiQ&algo_pvid=9fba3174-e035-42cd-a156-3564d7a69e4f&algo_exp_id=9fba3174-e035-42cd-a156-3564d7a69e4f-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2266484836091%22%7D

Łatwo to podłączyć? Myślę o zewnętrznej skrzynce.

• 0

Łatwo to podłączyć? Myślę o zewnętrznej skrzynce.

Bardzo łatwo , ten nie potrzebuje boczników ni innych cudów , nawet po rozłączeniu od zasilania ma pamięć i dopóki nie zresetujesz to sam sie nie zresetuje , przy braku zasilania nie połączy się  ewentualnie z apką . UWAGA są dwa rodzaje do prądu stałego i do prądu zmiennego , dla nas potrzebny DC.

• 0

Bardzo łatwo , ten nie potrzebuje boczników ni innych cudów , nawet po rozłączeniu od zasilania ma pamięć i dopóki nie zresetujesz to sam sie nie zresetuje , przy braku zasilania nie połączy się ewentualnie z apką . UWAGA są dwa rodzaje do prądu stałego i do prądu zmiennego , dla nas potrzebny DC.

A tak nawiazując do podłączenia. W specyfikacji jest info, ze przy napięciu poniżej 30V potrzeba osobnego zasialania. Jak to u siebie rozwiązałeś?

• 0

A tak nawiazując do podłączenia. W specyfikacji jest info, ze przy napięciu poniżej 30V potrzeba osobnego zasialania. Jak to u siebie rozwiązałeś?

Nic takiego nie ma w wymaganiach. Dla pomiarów poniżej 7,8v. Lepiej czytać po angielsku a jie z translatora.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Może trochę nie w temacie.., ale prośba o radę.

Na wiosnę planuję zakup Aku 100Ah (LiFePo4) z BT. (raczej ten od kolegi z forum.. :) )

I mam zagadkę z ładowarką, tzn. posiadam obecnie Noco Genius10 (ma program do ładowania akumulatorów litowo-jonowych 12 V, w tym fosforanu litowo-żelazowego. Do użytku tylko z akumulatorami z systemami zarządzania akumulatorami (BMS). 14,6V i 10A

Czy to wystarczy czy raczej szukać innej (dedykowanej) na 20A

Jaka będzie różnica w czasie ładowania między tą co mam(10A., a dedykowaną 20A.

Z góry wielkie dzięki za rady i wszelkie opinie.. ;)

• 0

Mam dylemat: z bluetooth, czy bez. Jakie info dostarczy mi ten dodatek? czy laikowi dostarczy to jakiegoś przydatnego info w łopatologiczny sposób (np. % naładowania) czy też niekoniecznie?

Czy silnik elektryczny w miarę poprawnie pokazuje stan naładowania akumulatora, tak jak przy akumulatorach kwasowych i żelowych? bo w zasadzie do tego sprowadza się zazwyczaj moje oczekiwanie co do posiadanej wiedzy o napędzie...

dziękuje.

Edytowane przez fonix

• 0

Mam dylemat: z bluetooth, czy bez. Jakie info dostarczy mi ten dodatek? czy laikowi dostarczy to jakiegoś przydatnego info w łopatologiczny sposób (np. % naładowania) czy też niekoniecznie?

Czy silnik elektryczny w miarę poprawnie pokazuje stan naładowania akumulatora, tak jak przy akumulatorach kwasowych i żelowych? bo w zasadzie do tego sprowadza się zazwyczaj moje oczekiwanie co do posiadanej wiedzy o napędzie...

dziękuje.

Kolego, "mierniki" silnikowe-te diodowe a nawet zwykłe voltomierze wbudowane w czapkę - dają ci napięcie i nic więcej. "problem"( bo tak naprawdę to zaleta) z litowym aku jest taki,że krzywa rozładowania tegoż jest płaska- oddaje praktycznie całą pojemność słabnąc pod sam koniec. Na wodzie silnik zacznie sygnalizować spadek napięcia wtedy, gdy już po ptokach- znaczy wiosła potrzebne, bo za chwilę bms odetnie prąd z aku. Apki pokazują dodatkowo prąd pobierany przez odbiorniki prądu, niektóre zasięg na wodzie przy danej prędkości. Te ok 100zł różnicy to ile % całości kosztów ogniwa i ładowarki? Sam sobie odpowiedz, czy warto. 

• Like 1

• 0

Dziękuję Panowie. Przekonaliście mnie. Ech, coraz więcej "odciągaczy uwagi" od wody się robi. Nie dość, że człowiek wpatruje się w to echo, to jeszcze kolejny. Kiedyś człowiek wracał znad wody i miał przed oczami trzciny i zachód słońca. Teraz ma zapisy z ekranów ;)

Edytowane przez fonix

• 0

dziękuje.

Bierz z bt.... Ja wziąłem bez i już drugi raz się nie pomylę [emoji849]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1