maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartolo Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Potwierdzam powyższe, mam dwa: 100 i 110 ah od kolegi siarq.Po całym sezonie mogę polecić.Bierz i się nie zastanawiaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spinjac Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Moje 50 Ah też już drugi sezon be problemów i widocznego spadku pojemności. Przy okazji spytam bardziej doświadczonych - nie mam wodoszczelnego miernika, którym mógłbym na bieżąco mierzyć stan naładowania akumulatora. Zależnie od warunków na wodzie godzinowe "zużycie" energii też jest bardzo różne (np. ostatnio ryby nie brały więc mapowałem sobie jeziorko, pływałem na pełnej mocy i udało mi się pierwszy raz wykorzystać cale 50 Ah). Po powrocie nigdy nie jestem pewien ( no może raz byłem, jak wróciłem z puustym aku ) na ile mam rozładowany akumulator a chciałbym go przechowywać z zalecanymi 50% naładowania. Ale zauważyłem, że moja ładowarka 20A zmienia parametry w zależności od naładowania akumulatora. Przy całkiem rozładowanym podaje trochę ponad 18 A a potem wartość natężenia coraz szybciej spada (nieliniowo).W zawiązku z tym mam pytanie czy jeśli poświęcę trochę czasu podczas ładowania i wyznaczę sobie krzywą zależności natężenia od ilości przesłanych do akumulatora Ah to będę mógł w każdej chwili podłączyć ładowarkę i w miarę dokładnie (powiedzmy +/- 5%) odczytać stopień naładowania akumulatora?Wydaje mi się że powinno to się sprawdzić ale nie znam wszystkich niuansów np. czy podłączenie zimnej ładowarki pokaże podobne parametry jak te odczytane z ładowarki, która była stale podłączona i już od np. godziny ładuje akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 apioo Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Panowie z lifepo4 można robić rozruch spaliny i również ładować lifepo4 silnikiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Zależy jaki rozruch , jeśli pik nie wyzwoli bms to niema problemu. Ladowac możesz w wiekszosci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Moje 50 Ah też już drugi sezon be problemów i widocznego spadku pojemności. Przy okazji spytam bardziej doświadczonych - nie mam wodoszczelnego miernika, którym mógłbym na bieżąco mierzyć stan naładowania akumulatora. Zależnie od warunków na wodzie godzinowe "zużycie" energii też jest bardzo różne (np. ostatnio ryby nie brały więc mapowałem sobie jeziorko, pływałem na pełnej mocy i udało mi się pierwszy raz wykorzystać cale 50 Ah). Po powrocie nigdy nie jestem pewien ( no może raz byłem, jak wróciłem z puustym aku ) na ile mam rozładowany akumulator a chciałbym go przechowywać z zalecanymi 50% naładowania. Ale zauważyłem, że moja ładowarka 20A zmienia parametry w zależności od naładowania akumulatora. Przy całkiem rozładowanym podaje trochę ponad 18 A a potem wartość natężenia coraz szybciej spada (nieliniowo).W zawiązku z tym mam pytanie czy jeśli poświęcę trochę czasu podczas ładowania i wyznaczę sobie krzywą zależności natężenia od ilości przesłanych do akumulatora Ah to będę mógł w każdej chwili podłączyć ładowarkę i w miarę dokładnie (powiedzmy +/- 5%) odczytać stopień naładowania akumulatora?Wydaje mi się że powinno to się sprawdzić ale nie znam wszystkich niuansów np. czy podłączenie zimnej ładowarki pokaże podobne parametry jak te odczytane z ładowarki, która była stale podłączona i już od np. godziny ładuje akumulator.Prad ladowania uzależniony jest od stanu nasycenia ogniw , ich pojemnosci . Rozładowanie prądem = 1c [pojemnosci ] nie jest problemem , natomiast ładowanie prądem 1c raczej trudno wykonalne, zazwyczaj jest to 0.2c- 0,5C . Przy pustym.aku prad będzie największy, wraz z wzrostem napiecia bedzie powoli spadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Zależy jaki rozruch , jeśli pik nie wyzwoli bms to niema problemu. Ladowac możesz w wiekszosci Aku od ciebie 110ah da radę do rozruchu ? Mowa o spalinie 40/50 hp A ladowanie 18amp/226watt Czy lepiej dać kwas i nie kombinować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Nie probowalem z tak dużymi mocami silnikow jeśli chodzi o rozruch, ładowanie nie problem, ale nie powiem czy 100ah da radę odpalic 50hp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Czyli BMS może odciąć i nie odpali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Dokladnie, nie mam jak sprawdzić tego gdyż w kolo strefy ciszy i nie znma nikogo z silnikiem 50hp , aby móc zweryfikowac w boju. A nie chcem się opierać na papierach , bo z tym jest roznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cezorator Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Kolega zastosował proste rozwiązanie. Podłączył równolegle kondensator, bardzo dużej pojemności pomiędzy rozrusznikiem, a akumulatorem. Przy uruchomieniu rozrusznika prąd się rozkłada na ten z akumulatora i ten z kondensatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Uważam.ze na lajebie nie tedy droga , aby jeszcze kondensatory montowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cristovo Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Adam, czy lifepo4 nadają się do echosond? jeśli tak, to czy do Humminbird Helix 7 dobrym wyborem byłoby 20Ah? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Oczywiście, że się nadają. Sam użytkuje . Spokojnie 20ah Ci wystarczy do ekranu 7" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cristovo Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 dzięki za odpowiedź.....czy istnieje jakaś uniwersalna ładowarka, która poradzi sobie z małymi akumulatorami (15-20Ah) oraz takimi w okolicach 100Ah? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Jeśli kupisz ladowarke do lifepo4 to naładujesz każda pojemnosc , różnice będą tylko w czasie ładowanie- zależne od prądu. Jak chcesz ladowac różne akumulatory kwasy i lit , to victron to.ogarnia , tyle że do tanich. Nie nalezy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cristovo Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 dzięki za wyjaśnienie.....nie nie, Victron to za wysokie progi, po prostu planuję za jakiś czas wymianę dość starych już żelowych akumulatorów (2x60Ah) na jeden lifepo4 (80 albo 100Ah).....ale wcześniej coś do echosondy, którą dopiero na dniach (tydzień, dwa) otrzymam.....stąd pytanie o uniwersalną ładowarkę dedykowaną do lifepo4, na teraz i na przyszłość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Takie pytanie do obeznanych mam : Mam na pontonie 2 aku . 120 ah i 100 ah . (Oczywiście oba lifepo4)Czy w przypadku odcięcia zasilania na jednym z nich można awaryjnie je zmostkowac na czas dokończenia łowienia ? Edytowane 8 Grudnia 2022 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 mozesz sprobowac wzbudzic akumulator ktory sie wylaczyl drugim akumulatorem , nie zawsze to dziala ale czasem sie udaje. Samo "mostkowanie" na sztywno nie bardzo, Łaczenie rownolegle powinno sie odybwac przy jak najbardziej zblizonym napiecu oby dwoch akumulatorow oraz ich pojemnosci. Samo wzbudze tez moze nic nie dac , gdyz jesli akumulator wzbudzany bedzie rozladowany , to jesli sie podniesie i go obciazysz , to zaraz i tak bms wylaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Długi ten temat. Cenię w elektrykach ciszę bo po to siedzę z wędką w pięknych miejscach. Chyba się nie przebiję przez te 91 stron wątku i mam wielką prośbę. Może ktoś w kilku zdaniach napisać jaką zaletę mają LiFePO4 nad żelówkami ? Rozumiem żywotność po stronie LIFEPO4 a cena po stronię żelówek. Ale jakie 100Ah warto wrzucić aktualnie do łódki i dlaczego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) mozesz sprobowac wzbudzic akumulator ktory sie wylaczyl drugim akumulatorem , nie zawsze to dziala ale czasem sie udaje. Samo "mostkowanie" na sztywno nie bardzo, Łaczenie rownolegle powinno sie odybwac przy jak najbardziej zblizonym napiecu oby dwoch akumulatorow oraz ich pojemnosci. Samo wzbudze tez moze nic nie dac , gdyz jesli akumulator wzbudzany bedzie rozladowany , to jesli sie podniesie i go obciazysz , to zaraz i tak bms wylaczyAle nie rozwalę żadnego z nich ? To moje główne pytanie . Bo chociaż jestem laikiem to myślę , że przy kwasie albo Agm taki zabieg jest mocno niezdrowy zwłaszcza jak trwa kilka godzin .. Adaś obydwa aku twoje Edytowane 8 Grudnia 2022 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Długi ten temat. Cenię w elektrykach ciszę bo po to siedzę z wędką w pięknych miejscach. Chyba się nie przebiję przez te 91 stron wątku i mam wielką prośbę. Może ktoś w kilku zdaniach napisać jaką zaletę mają LiFePO4 nad żelówkami ? Rozumiem żywotność po stronie LIFEPO4 a cena po stronię żelówek. Ale jakie 100Ah warto wrzucić aktualnie do łódki i dlaczego ???Waga, żywotność, szybkość ładowania, lepsza charakterystyka pracy (dłużej trzyma wyższe napięcie), można rozładować prawie do końca . Generalnie 80 AH LiFePo4 odda więcej prądu niż 100 Ah w żelu czy kwasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 1) A jaki mamy na forum referencyjny aku LiFePO4 100Ah ??? 2) Green Cell polecany czy nie bardzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Przedewszystkim ch-ka pracy ,praktycznie brak "zmeczenia" względem obciazenia i pojemnosci. Gdzie kwasy zwykle się poprostu nie nadają przy pojemnościach 100ah i prad rozladowania 50a. Może trakcyjne w cenie litu owszem , ale nie "tanie" za kilka stow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 1) A jaki mamy na forum referencyjny aku LiFePO4 100Ah ??? 2) Green Cell polecany czy nie bardzo ?Weź od siaq i się nie męcz … 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Ale nie rozwalę żadnego z nich ?To moje główne pytanie .Bo chociaż jestem laikiem to myślę , że przy kwasie albo Agm taki zabieg jest mocno niezdrowy zwłaszcza jak trwa kilka godzin .. Adaś obydwa aku twoje nie rozwalisz , bms zadziala , jak pisalem mozesz probowac wzbudzic , jednak jesli bedzie rozladowany do cna , to nawet jak sie uda nic to nie wniesie do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi