Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

zwykle ladowarki , to zalezy, jakie majaj napiecia ladowania oraz programy. bo jesli koncza na 14,4v to nie doladuje do full, a dwa ze powyzej 14v zaczynaja ograniczac prad . Mialem kilku klientow , ktorzy przyjezdzali do mnie ze swoimi ladowarkami , gdyz nie chcieli kupowac. Podlaczalismy razem i sie okazywalo , ze np pomimo napiecia 14V. ( a ladowaly rzekomo do 14.7) prad byl odrazu ograniczony z 10A do 2A. Inni wracali po jakims czasie , gdyz okazywalo sie ze ich ladowarka nie potrafila naladowac do plena. Byli i tacy , ktorych ladowarki radzily  sobie .Ogolnie polecam stoswac ladowarki , ktore maja program do litu .Dedykowane dopiero po osiagnieciu napiecia zaczynaja ograniczac prad --> Constans current / constans voltage. Ta metoda powinno byc ladowane cc/cv. tych ladowarek mastervolt nie znam , nie uzywalem . Jesli kolega powyzej twierdzi ze laduja ok ,to zapewne tak jest.

Monza tez stosowac regulowany  zasilacz laboratoryjny , jesli ktos ma kilka roznych pakietow o roznym napieciu . Zdeklaruje sie prad oraz napiecie 

Edytowane przez siarq

• 0

Czesc wszystkim

Dostalem dzis informacje od od producenta DALY BMS  z prosba o przekazanie tego swoim klientom i innym uzytkownikom. Wiec to czynie.  PROSZE NIE ROBIC AKYUALIZACJI APLIKACJI SMART BMS  jak na zalaczonym obrazku. Inzynierowi sie pochorowali i roboty nie dokonczyli , aktualizacja przynosi efekt awarii app. Zostanie to naprawione w najblizszym czasie. Tyczy sie to tylko app SMART BMS , uzytkownicy Xiaoxiang  apk  bez mian - dziala prawidlowo

Adam

post-55026-0-80975100-1672048412_thumb.jpg

• 0

Mam takie pytanie, czy aku o pojemności 60 AH będzie odpowiedni do silnika 55 lbs (Osapian Haswing)?

Zastanawiam się, czy dołożyć trochę do lifepo4 o mniejszej pojemności, czy kupić żelowy 100 AH.

Niestety ograniczają mnie teraz fundusze (zakup pontonu i silnika), więc na teraz tylko takie opcje wchodzą w grę.

• 0

W tamtym roku kupiłem używany 3 letni aku LifePo4  o pojemności 100AH z przebiegiem max 30 cykli. Ja zrobiłem może kilkanaście. Otóż gdy go ląduje ładowarka 20A, ląduje się max 3-3,5h po czym ładowarka się wyłącza. Wiec po czasie lądowania wnioskuje ze jego pojemność realna to 60-70AH. Niestety nie dysponuje miernikiem żeby zmierzyć ile prądu odda pod obciążeniem. Czy możliwe jest ze po 50 cyklach i 4 latach aku stracił tyle pojemności? 

• 0

W tamtym roku kupiłem używany 3 letni aku LifePo4  o pojemności 100AH z przebiegiem max 30 cykli. Ja zrobiłem może kilkanaście. Otóż gdy go ląduje ładowarka 20A, ląduje się max 3-3,5h po czym ładowarka się wyłącza. Wiec po czasie lądowania wnioskuje ze jego pojemność realna to 60-70AH. Niestety nie dysponuje miernikiem żeby zmierzyć ile prądu odda pod obciążeniem. Czy możliwe jest ze po 50 cyklach i 4 latach aku stracił tyle pojemności? 

Mimo wszystko licznik watogodzin by się przydał by dowiedzieć się prawdy.

Kupiłem też niby 100 ah. Ale był zbyt na to za lekki bo masa jego to 8,5 kg, a powinno być 11-12 kg

Zrobiłem pomiar i się okazało, że ma 73 Ah i oddaje  900 Wh energii.

A jaką masę ma ten akumulator ??

Edytowane przez Domator

• 0

Mimo wszystko licznik watogodzin by się przydał by dowiedzieć się prawdy.

Kupiłem też niby 100 ah. Ale był zbyt na to za lekki bo masa jego to 8,5 kg, a powinno być 11-12 kg

Zrobiłem pomiar i się okazało, że ma 73 Ah i oddaje  900 Wh energii.

A jaką masę ma ten akumulator ??

Mój 100 Ah ma 13 kg ale poszły porządne ogniwa.

Jak najszybciej i najtaniej zrobić pomiar?

Edytowane przez godski

• 0