Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rozumiem że rozładować aż do odcięcia BMS-a, podlączyć watomierz i ładować na full .

Takie rozładowanie do odcięcia nie jest szkodliwe?

po to jest bms ,aby uzytkownik nie zepsuł akumulatora, tak jak napisales , badz w druga strone na rozladowaniu. testery profesjonalne wpierw laduja poznie rozladowuja, pojemnosc wejscia do wyjscia sa zblizone

• 0

Tego typu mierniki mają taką  wadę, że resetują się po ustaniu napięcia. W związku z tym jeśli bms odłączy napięcie to licznik się wyzeruje i nie dowiesz się jaki był pomiar. Sprawdź czy z boku nie na jakiegoś gniazdka, gdzie można podłączyć zasilanie podtrzymujące. (na fotce z allegro jest) Wtedy, jak prawidłowo podłączysz wtyk z zasilaniem to  miernik nie "zgaśnie".

Edytowane przez Domator
  • Like 1

• 0

Tego typu mierniki mają taką  wadę, że resetują się po ustaniu napięcia. W związku z tym jeśli bms odłączy napięcie to licznik się wyzeruje i nie dowiesz się jaki był pomiar. Sprawdź czy z boku nie na jakiegoś gniazdka, gdzie można podłączyć zasilanie podtrzymujące. (na fotce z allegro jest) Wtedy, jak prawidłowo podłączysz wtyk z zasilaniem to  miernik nie "zgaśnie".

Tyle że można mierzyć przy ładowaniu.

• 0

Ale mimo wszystko polecam: https://allegro.pl/oferta/licznik-mocy-miernik-napiecia-pradu-watomierz-100a-8637334737

mam dwa egzemplarze i są bez zarzutu. Używam ich w połączeniu z regulatorem obrotów silnika PWM DC https://allegro.pl/oferta/dc10v-55v100a-regulator-predkosci-silnika-pwm-do-p-12492546128  na łódce. Wtedy zawsze wiem ile Wh zużyłem i ile mi zostało w akumulatorze.

Edytowane przez Domator

• 0

To coś podobnego jak te powerbanki z funkcją rozruchu samochodu, tylko ten z linku w Większej wersji:) te powerbanki są.na li ion robione , że względu na duże.prady. tu myślę że jest to samo w wersji większej. Używał ktoś z was tych powerbankow do rozruchu samochodu? Sam.kiedys chciałem kupić takie cudo

• 0

Mimo wszystko licznik watogodzin by się przydał by dowiedzieć się prawdy.

Kupiłem też niby 100 ah. Ale był zbyt na to za lekki bo masa jego to 8,5 kg, a powinno być 11-12 kg

Zrobiłem pomiar i się okazało, że ma 73 Ah i oddaje  900 Wh energii.

A jaką masę ma ten akumulator ??

To mój jest sporo cięższy. Jego waga to 14,5kg. Napięcie w spoczynku pokazuje 13.55V Wrzucam zdjęcia co znalazłem na obudowie.

Tylko watomierz, albo dać komuś co ma sprzęt do tego

Chyba zakupie ten watomierz i zmierzę to już będzie jakieś konkretniejsze info.

post-59402-0-69756100-1675875134_thumb.jpeg

post-59402-0-12950300-1675875144_thumb.jpeg

post-59402-0-82064900-1675875148_thumb.jpeg

• 0

To coś podobnego jak te powerbanki z funkcją rozruchu samochodu, tylko ten z linku w Większej wersji:) te powerbanki są.na li ion robione , że względu na duże.prady. tu myślę że jest to samo w wersji większej. Używał ktoś z was tych powerbankow do rozruchu samochodu? Sam.kiedys chciałem kupić takie cudo

Użyłem kilka razy, super sprawa - jeden z lepszych zakupów. Cały czas jeździ w bagażniku.

Mam taki w miarę markowy firmy 70mai.

Kupiony prawie 3 lata temu za niecałe 3 setki.

https://pl.aliexpress.com/item/4000899050834.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.21ef1c249HzZHn&gatewayAdapt=glo2pol

• Like 2

• 0

Jeszcze takie pytanko, czym to najlepiej w miarę szybko rozładować? Żarówki raczej odpadają bo za długo, wiertarka z wiadomych względów również.

Mam 2 akumulatory do sprawdzenia, 3 letni 100Ah od Mavericka i roczny 50 Ah z Ali. Jestem ciekaw wyników.

Z domowych sposobów to przetwornica i obciążenie ( np dmuchawa )

• 0

Czy te urządzenie - tester jest dobry do akumulatorów lifepo4…

To chyba typowy tester samochodowy do akumulatorów, mam podobny. Zaznaczasz typ (kwas/agm), pojemność wraz z normą  i badasz akumulator  w samochodzie lub zdemontowany. Jest pewnie też test alternatora.