Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Od prądu bardzo mocno zależy przy akumulatorach kwasowych, a przy zasadowych czyli litówkach ta krzywa jest już dość liniowa (mówi o tym współczynnik Puekerta równy około 1):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Puekerta

Przyjmuje się, że pojemność jest podawana dla współczynika C20, czyli rozładowanie do jakichś konkretnych wartności (np. napięcie 10,5V dla kwasu) przez 20 godzin - dla 100Ah/20 będzie to prąd 5A i tak po latach rozładowując prądem 5A można określić % degeneracji akumulatora o nominalnej pojemności 100Ah.

Ja pisze cały czas o Lifepo , jest różnica pomiędzy prądem 3C a prądem 0.1C i jest zależna od jakości ogniw , pojemność będzie inna. Tutaj znalazłem charakterystykę co prawda dla pojedynczych ogniw i dosyć dużych prądów rozladowania.

post-75613-0-49296800-1706186226_thumb.png

Edytowane przez highvoltage

• 0

Dlatego napisałem, że współczynnik będzie około 1, a nie równe 1 - tutaj rozrzut jaki podajesz w pojemności jest mniejszy niż 20%, a prądy to są wielokrotności pojemności to są dość ekstremalne wartości 18C dla 100Ah to będzie prąd 1,8 kA ! to wiadomo że akumulatr szybciej "klęknie", bo zobacz jakie ciepło się wydzieli przy takim prądzie (mimo że rezystancja litówek jest o wiele mniejsza niż kwasiaków i tak szybko nie rośnie wraz z rozładowaniem - dlatego wprowadziłem pojęcie prawa litu ;) https://jerkbait.pl/topic/109061-miernik-do-akumulatora/?p=2833123). Pojemność należy mierzyć tak jak napisałem dla I=0,05C (C20), wiadomo że przy trakcyjnych akumulatorach w wózkach widłowych podaje się na ogół parametr C5 (I=0,2C), ale ile może wziąć silnik w łodzi wędkarskiej - moje pomiary dla Haibo M150 to 67A w szczycie, a to dla 100Ah to 0,67C.

Edytowane przez pajczi

• 0

Tak dlatego napisałem że to jakieś ogniwo pewnie modelarskie. Inna sprawa że ogniwa w tych składanych akumulatorów nie są w stanie dać takich prądów. Mówię to z praktyki że można sobie pobierać 1A i będzie pełna pojemność a przy obciążeniu 100A okaże się jakiej jakości są.

Poza silnikiem na łodzi też są inne odbiorniki ale to już kwestia indywidualna. Ja składam ten akumulator z Bms ponad 300A prądu chwilowego z przeznaczeniem do rozruchu silnika spalinowego.

• 0

Pojemność LFP podaje się standardowo dla prądów 0,5C. Nie ma dużej rozbieżności w pojemności dla prądów 0,1 i 0,5C.

@highvoltage silnik na wtrysku?

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

lfp4 maksymalnie ktore znam, to hedway czerwone 8ah/10C i one sa w stanie taki prad osiagnac . Hedway 3c lub inne cylindry 3c (lfp4) przy maksymalnych obciazeniach jak testowalem oddawaly okolo 70%-75% pojemnosci, przy 1c i mniej - pelna pojemnosc . Prymaztycznych ogniw 3c jest duzo mniej niz 1c. sa drozsze i rzadko spotykane "masowo". Wysokopradowe wszelkiej masci ogniwa maja zastowoania w ev , elektronarzedziach itp.,  gdzie nie koniecznie z duzej pojemnosci mozna oddac duzy prad. Poza tym 3c to jest maks ,w kartach sa okreslane warunki dla ciaglego pradu , pulsu itd

• 0

Pojemność LFP podaje się standardowo dla prądów 0,5C. Nie ma dużej rozbieżności w pojemności dla prądów 0,1 i 0,5C.

@highvoltage silnik na wtrysku?

25 4t gaźnik , katalogowo z tego co pamiętam 360A , ale myślę że spokojnie da radę w mróz nie będę pływak więc te prądy są niższe. A jak nie to zawsze opcja szarpanki zostaje.

• 0

25 4t gaźnik , katalogowo z tego co pamiętam 360A , ale myślę że spokojnie da radę w mróz nie będę pływak więc te prądy są niższe. A jak nie to zawsze opcja szarpanki zostaje.

Ok, bo ostatnio trafiłem na informację, gdzie jeden producent przestrzega, że w przypadku zadziałania BMS I odcięcia Aku silnik na wtrysku zgaśnie :). Chociaż to trochę dziwne, bo przecież powinno wystarczyć prądu z altka. A jak mierzysz pojemność?

Edytowane przez psulek

• 0

Tak, ale watomierz policzy ile watów wyszło z przetwornicy do odbiornika, ale nie obliczy strat wynikających z pracy samej przetwornicy trzeba o tym pamiętać. Żadna przetwornica nie ma 100% sprawności.

Oczywista oczywistość, za to obciążenie czysto rezystancyjne. Te <5Ah nie ma dla mnie znaczenia przy takiej pojemności

Edytowane przez highvoltage

• 0

To naprawdę super. Najlepsze ogniwa mają ~160Wh/kg. Tobie udało się nabyć ogniwa 176Wh/kg.

Tutaj żeby mieć taki dokładniejszy pomiar to raz że trzeba by było zważyć je jakąś dokładna waga . I pojemność zmierzyć watomierzem DC podłączanym bezpośrednio za akumulatorem. Co nie zmienia faktu że całość wyszła w bardzo dobrej cenie. Ogniwa udało się zakupić na Black Friday gdzie przecena była z 1300 na 960. Do tego obudowa rozbieralna 180zl i bms 130A z bluetooth za 200zl. Więc całość 1350zl za 135Ah. Zmieniając bms na taki 60A , obudowę na klejona byłoby jeszcze mniej. Także gra warta świeczki jak ktoś ma jaki takie pojęcie. W razie pytań służę pomocą

• Like 1

• 0

Nie mówię że nie, mam ogniwa z alika, również z Litokala, ale te z LK nigdy nie miały pełnej deklarowanej pojemności. 10% mniej to spokojnie. Można z tym żyć, jak się założy margines blędu a cena jest dobra. Moim zdaniem u Ciebie to wynik błędu z jakim zużycie zlicza BMS lub jakiejś innej kwestii. Chyba, że wagę masz arcyniedokładną :)

Edytowane przez psulek

• 0

Pytanie odnośnie ustawień ładowania. Akumulator napięcie max 14,6V, ladowarka Victron i standardowe ustawienia dla lion. Zauważyłem, że ladowanie zakończyło się przy 14,2V. Czy mogę w ustawieniach ładowarki zmienić napięcie absorbcji na 14,6V ? Rozumiem, że przy ustawieniu 14,2V akumulator jest niedoladowany. 92cb06605480a1b21567e7e1b0917253.jpge710e1d333da27a104af717f16cb0718.jpg

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka