maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 tego sie bez testow nie sprawdzi... , ale nawet jesli ,by niepozwalaly na ladowanie ponizej 0 , to i tak chyba nikt nie laduje ,ani przechowuje akumulatorow i ladowarek w takich temperaturach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 VonJa Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) takich co przechowują w nieogrzewanym garażu pewnie byś znalazł multum a i takich co im do głowy przyjdzie ładować w tym samym garażu też się pewnie znajdą jednostki. Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez VonJa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Wystarczy naładować do 80% jesienią , to do maja nie trzeba ładować.Zalecane jest przechowywanie z naładowaniem 80% , nie wiedziałem. Wyczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Mi po tej zimie od wilgoci w piwnicy trafiło przetwornice, watomierz i ładowarkę... tym samy wyleczyłem się z trzymania elektroniki w niej... W garażach może wilgoci mniej. Jednak na pory jesień zima lepiej to dac w suche miejsca. Badz zabezpieczyc jakos.Akumulatorem różnej maści nic nie bedzie Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 takich co przechowują w nieogrzewanym garażu pewnie byś znalazł multum a i takich co im do głowy przyjdzie ładować w tym samym garażu też się pewnie znajdą jednostki. Jestem jednostką Garaż pod blokiem - w największe mrozy +10st. Ładowarka Schumacher podłączona cały czas do zestawu 2 x 110Ah ZAPa - zaglądam co jakiś czas czy wszystko żyje i ma się dobrze. Druga bateria 'stoi' pod Ctek'iem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 @MarMilo - czy zbudowałeś już swój zestaw ??? Czekam na więści z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Mój dziś dotarł, waga 12,5 kg. W gratisie majfrend dorzucił power banka z lampka i rekawiczki. Popływałem godzinkę na rzece za oknem na haswingu protuarze 65 lbs i wszystko oki. Ładowarka w zestawie 10A. Najlepsze że całość z silnikiem można spokojnie targać na 4 piętro w bloku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) ile wyszlo $$ koncowo ?wlasnie o ta wage i wydajnosc Polska walczy dwie wtyczki wychodza z aku ? Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 I napisz coś po dłuższych testach na wodzie albo test żarówkowy zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Wyszło równe 2000 zł poj 100Ah, jest tam złączka do ladowarki i odrazu do silnika pozna polaczyc nie odkrecajac jej. Napisze więcej po dłuższym użytkowaniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Masz jakąś specyfikacje do tego akumulatorka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Tylko to co bylo na www takze nie jestem w stanie ocenic czy w srodku jest to co opisywali nie znam sie na tym. Papierow jakichlolwiek brak. Wszystko wyjdzie podczas uzytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Będzie OK , kręgosłup już się cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Gdzie kupiłeś ? i ile płynęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Mam nadzieje, najczesciej plywam kajakiem takze przy moim uzytkowaniu powinien dac rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 2000zl to juz dobra cena za 100ah , niewiele wiecej niz wypasiony kwas, a ile lzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Dokładnie a do kwasa tez bym musial kupic dobra ladowarke i targac 30 kg dlatego moim zdaniem lifepo4 wcale nie wychodzi tak zle cenowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Jak to miło mądrego posłuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Mam nadzieje, najczesciej plywam kajakiem takze przy moim uzytkowaniu powinien dac rade.Jak porządnie przetestujesz to też sie skuszę i o linka poproszę.Dolar teraz tani. Vat dowalili ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) ok, to ja za pytam po co nam Lifepo4? kosztowo kosmos aby napędzić silnik wymagający 24V, za porównywalne pieniądze (cena silnika na 24v i komplet lifepo4 do niego) zapłacimy minimum 6000zł, za podobną cenę (6500 zł) o połowę lżejszy Torqeedo (14kg z baterią) Travel 503, jak ktoś dorzuci 2000 zł to ma 1003C z dużym aku ważący łącznie 15kg!Waga zestawu z lifepo4 to jak kolega napisał jedna bateria 12kg i silnik elektryczny ważący 8kg czyli zestaw pod 12V wychodzi 20kg, zwykły zestaw elektryk plus bateria lifepo4 jest o 1/3 cięższy do Torqeedo. Przy wersji silnika elektrycznego 24v, zestaw jest dwa raz cięższy niż Torqeedo a kosztuje tyle samo.Jest wersja Torqeedo 403 i 403c do kajaków jeśli szukamy czegoś małego, niestety kosztuje od 7000 zł w góręNależy pamiętać że aku ściągane z chin mogą mieć problem z naprawami gwarancyjnymiWg mnie gotowe silniki z wbudowanymi bateriami wtedy gdy zależy nam na napędzaniu średniej i dużej łodzi wędkarskiej gdzie i tak potrzebowałbym 24V, do małej łódki lub kajaka cenowo wyjdzie nam najtaniej mały elektryk 12V i bateria lifepo4, ale wagowo nadal będzie to cięższy zestaw niż Torqeedo, za to cenowo ze 3 razy tańszy.Co do pojemności do 2x100Ah Lifepo4 wystarcza na 2h pływania na maksa na silniku typu Haswing 2HP 24v, a Torqeedo 1003C na baterii przy maksymalnej prędkości wytrzyma tylko godzinę, ale już testy producentów przy minimalnych prędkościach dawały bardzo zbliżony czas płynięcia (15h i 17h) przy 3-4km/h, i prawdopodobnie przy połowie obciążenia ten czas byłby porównywalny, zaś dla Torqeedo wyniósł jakieś 6h (dane producenta dla prędkości 5,5km/h). Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez wedkarski365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qmichalq Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Jak porządnie przetestujesz to też sie skuszę i o linka poproszę.Dolar teraz tani. Vat dowalili ? Vatu i cla nie dowalili link Wysoce Prąd Rozładowania BMS 12 V 100AH Lifepo4 Battery Pack dla Auto Silnik Łodzi RV Jacht Hurtowych Energii Słonecznej http://s.aliexpress.com/VbAn2eue?fromSns=Copy to Clipboard 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uups Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Torqeedo 1003C według mnie bardzo głośny silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Torqeedo 1003C według mnie bardzo głośny silnik ok, głośny ale lekki, miała okazję jeden dzień pływać na Haswing 2hp i tez do cichych nie należy, spalina też nie jest cicha. Pytanie czymś się kierujemy, wagą, głośnością czy ceną. Potem wybieramy na jakich zbiornikach chcemy pływać i czym i mamy rozwiązanie. Np w kajaku może lepiej dopłacić ze 3000 zł do napędu nożnego niż inwestować w silnik i aku. Każdy ma inne potrzeby, możliwości. napisałem, że jeśli priorytetem jest waga to są lżejsze rozwiązania niż lifepo4, szczególnie do większych silników wymagających 24V i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 @wedkarski365 - ceny masz nie aktualne Lifepo4 24V/100Ah z ładowarką to koszt około 4 tys. W tym wszystkim chodzi głownie o wagę akumulatora. Tak dla sprecyzowania - akumulatory do Torgeedo czy Travel mają pojemność 18Ah lub 30Ah cena 2 tys i 4 . Nie wiem co i do czego chcesz porównywać, bo do 100Ah Lifepo4za 2 tys . ma się to nijak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) @wedkarski365 - ceny masz nie aktualne Lifepo4 24V/100Ah z ładowarką to koszt około 4 tys. W tym wszystkim chodzi głownie o wagę akumulatora. Tak dla sprecyzowania - akumulatory do Torgeedo czy Travel mają pojemność 18Ah lub 30Ah cena 2 tys i 4 . Nie wiem co i do czego chcesz porównywać, bo do 100Ah Lifepo4za 2 tys . ma się to nijak. jest co porównywać,a) cenę za aku Lifepo4 przyjąłem najtańszego czyli chińskiego, przy cenach w Polsce wychodzi jeszcze korzystniej na rzecz Torqeedu czy podobnychb ) fakt, że Torqeedo ma mniejsza pojemność 1003c to 31Ah, ale też mniejsze zużycie o czym pisałem, zużywa na maksymalnym obciążeniu ok 30A, zaś silniki typu Haswing 2Hp ciągną po 50-60A. Torqeedo używany na połowie swoich możliwości co wg producenta jest ok 5,5km/h da radę płynąc do 6h cZyli zużywa jakieś 5A. Wersja 503 z aku 11h przy maksymalnym wykorzystaniu pobiera jakieś 15Ah. NIe tylko pojemnosc się liczy ale tez ile pobiera odbiornik celem mojego wpisu było pokazanie, że są gotowe rozwiązania cenowo i wagowo porównywalne z lifepo4 a do niektórych rozwiązań nawet znacząco lżejsze i kosztujące tyle samo Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez wedkarski365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
10 Sty
25
28 Gru
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi