maweric Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.Z góry serdeczne dzięki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 I ja się dorobiłem Lifepo4 od Mawerica. 100Ah waga 9,59kg (plecy odpoczną) Aplikacja do akumulatora coś fajnego. Świeży akumulator pokazywał blisko 104Ah. Jedyny niuans w aplikacji to to , że trzeba obciążyć akumulator poborem ok. 2 Ampery. Inaczej aplikacja nie zlicza zużytej energii. Jako , że akumulator nie będzie na razie używany chciałem go trochę rozładować. Nie miałem nic innego niż żarówka 21W. Niestety za mało. Żarówka świeci ale aplikacja "nie wyczuwa" tak małego obciążenia- więc i nie zlicza na ile starczy akumulator. Zamieniłem na żarówkę 30W i już liczy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 Większość bms nie zlicza mały poborów , 2A to standard . Te. Co zliczają są dużo droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 26 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 @binio1111 - jak będziesz używać akumulatora za 2-3 miesiące nie musisz go rozładowywać.Sprawdziłem na swoim, w pełni naładowany w listopadzie czekał na majówkę i żyje do dzisiaj, a upłynęło już 3 lata Będzie żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2024 Dzięki za informacje. Ogólnie aku będzie używany w większości do silnika elektrycznego więc 2A to nie problem. Teraz jeszcze trzeba uzbierać na 30kę do echa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tad85 Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2024 (edytowane) Koledzy mam pytanie...przymierzam się do zakupu aku Lifepo4 100ah i znalazłem taką opcję na allegro. Aku ma być docelowo do silnika 45lbs. Czy warto zakupić czy poszukać czegoś innego? Dziękuję z góry za pomoc https://allegro.pl/oferta/akumulator-12v-lifepo4-100ah-12-8v-bms-lithium-13774460580 Edytowane 27 Marca 2024 przez Tadziu.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2024 Temat wałkowany non stop w sumie. Lepiej dołożyć kasy i kupić dobry jakościowo towar i nie martwić się niczym. I tak będzie to zakup na długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tad85 Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2024 No dobrze, ja jako osoba nieobeznana w temacie nie mam pojęcia czy ten który Wam pokazałem nie jest dobry jakościowo stąd pytanie do Was. Druga sprawa - nie stać mnie aby jednorazowo wywalić 3tys na akumulator stąd także zainteresowanie czymś tańszym. Czy to taki bubel że nie warto kupować? Pływam od 5lat na belly z Lifepo4 40ah z bms które kupiłem za 600zl i działa cały czas bez zarzutu z silnikiem 20lbs. Więc czy tańsze jest złe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2024 kup , uzytkuj i zdaje relazje za 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Faja Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2024 (edytowane) 1200 za tego Extralinka to przyzwoita cena, jakość to wszędzie wydaje się podobna, poza allegro wołają za niego 1800 - 2300 złCena głównego surowca litu mocno spadła, teraz płacimy średnio 1300 zł za 100ah zamiast 2500 zł. Wystarczy poczytać niezależne info np https://forsal.pl/biznes/przemysl/artykuly/9384324,ceny-litu-od-boomu-do-krachu-ceny-metalu.html https://allegro.pl/oferta/akumulator-litowy-lifepo4-12-8v-100ah-lekki-bms-13275654283 Z bluettoth za 1500 zł stra cena 2100 zł https://litowe.pl/produkt/akumulator-lifepo4-energy-plus-bt-12v-100ah-200ah-bluetooth/ Edytowane 27 Marca 2024 przez Faja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tribal Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2024 (edytowane) Na alibabie z wysyłka na Polskę w cenie z magazynu w Warszawie 230 $ za 100Ah 12v, można również odbierać osobiście. Oferta z fejsa na grupie Pontony wędkarskie i silniki. Testowaliście?? https://www.alibaba.com/product-detail/Smart-Bms-Bluetooth-Oem-72v-48v_1600750544118.html?spm=a2756.order-detail-ta-bn-s.0.0.1c8e2fc2TfeOn0 Edytowane 28 Marca 2024 przez tribal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2024 (edytowane) Na alibabie z wysyłka na Polskę w cenie z magazynu w Warszawie 230 $ za 100Ah 12v, można również odbierać osobiście. Oferta z fejsa na grupie Pontony wędkarskie i silniki. Testowaliście?? https://www.alibaba.com/product-detail/Smart-Bms-Bluetooth-Oem-72v-48v_1600750544118.html?spm=a2756.order-detail-ta-bn-s.0.0.1c8e2fc2TfeOn0Kupiłem tą baterię. Jeszcze nie testowałem. Na razie wgrałem apkę do bluetooth. Kolega kupił od niej już jakiś czas temu i hula jak zła. Na testach wypada bdb. Mnie dokładnie wyniosła 920 zł z wysyłką z PL. Dotarła w 4 dni bodajże. Aktualnie są chyba jeszcze na stocku w polsce. teraz spojrzałem i zbiłem z 230 na 220 $ stąd 920 zł mi wyszło. Miaoxin tie rulezzz!!! Edytowane 28 Marca 2024 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Faja Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 (edytowane) Na alibabie z wysyłka na Polskę w cenie z magazynu w Warszawie 230 $ za 100Ah 12v, można również odbierać osobiście. Oferta z fejsa na grupie Pontony wędkarskie i silniki. Testowaliście?? https://www.alibaba.com/product-detail/Smart-Bms-Bluetooth-Oem-72v-48v_1600750544118.html?spm=a2756.order-detail-ta-bn-s.0.0.1c8e2fc2TfeOn0 Dziękuję za link na pewno skorzystam. Myślę że to najlepsza oferta w kraju, zakup bez pośredników, baterie EVE są polecane w tym wątkuWszystkie baterie używane wewnętrznie są fabrycznie nowymi bateriami EVE i CATL klasy A.Z systemem BluetoothLink do filmu gdzie produkty sprzedawane przez Miaoxim Tie są polecane były kupowane i testowane wielokrotnie. Edytowane 30 Marca 2024 przez Faja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 (edytowane) Hej, Mam pytanie:Mam jeden zbiornik na którym pływam na elektryku. A mam dwa dziobówkę i rufowy. Ogólnie aku mam AGM 100ah, które paść nie chce, starcza na cały dzień ale prędkości są marne na jednym silniku. No i wydumałem, że kupie jakiś Lifepod 50-60ah i będę go podłączał do rufowego (bezpośrednio nie przez instalacje Łodzi) i będę mógł przeloty realizować na dwoch silnikach. No i tu nie mam watpliwości.Ale pływam tez na nocki po Odrze. Ze spaliną i ładowaniem, dziobówka tylko std do kotwiczenia i drobnych zmian miejsc, no ale jak dochodzą lodóweczka, oświetlenie, dwa dni pływania sie można zdziwić.No i se wydumałem, ze w bakiście mam piny do wpięcia drugiego aku w instalację i by była większa pojemność. No i po tym przydługim wstępie pytanie: Czy takie połączenie AGM z lifepodem i ładowaniem ze spaliny rodzi jakies zagrożenia? Czy wszystko będzie pracować prawidłowo? Bedą sie rozładowywać prawidłowo? W sumie proste połączenie rownolegle, ale inne pojemności, konstrukcje aku … Edytowane 30 Marca 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 Chcesz lifepo4 połączyć równolegle z agm? Równolegle można łączyć tylko takie same akumulatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 (edytowane) @Faja widzę że jesteś biegły w temacie , więc w ramach sprostowania , to po pierwsze nie jest to oferta krajowa ani EU .Nie otrzymujesz żadnego dowodu sprzedaży z EU a chińska faktura , którą można sobie użyć jako podpałki .Cala ta sprzedaż z magazynów eu to jeden wielki walfinansowy i zapewne kwestia czasu jest jak się za to wezmą . W linku poniżej opis całej sytuacji odnośnie DDP z chinhttps://www.chinskiraport.pl/blog/import-z-chin-na-ddp/Aliexpress ukrucili wprowadzając obligatoryjnie VAT i tu podejrzewam kwestia czasu jak zrobią porządek też . W skrócie mówiąc jest to kupowanie towaru który rzekomo przeszedł odprawę celną , aczkolwiek nie jesteś w stanie uzyskać żadnych dokumentów to potwierdzających tym samym nie możesz tego legalnie wprowadzić na rynek eu . Różnica w cenach między Alibaba z ddp a legalnym biznesem jest taka , że legalny biznes płaci podatki VAT , cło , odprawy celne , bdo , kampanię na rzecz recyklingu i inne obciążenia + jest zobligowany prawnie do gwarancji , którą konsument czy też firma może skutecznie egzekwować na drodze polubownej bądź sądowej . Przy ddp co najwyżej można sobie popisać na portalach , wymienić uprzejmości z Chińczykami i liczyć na to, ze w razie draki zechcą coś zrefundować . Bo równie dobrze mogą napisać Im soo sorry , please send goods to us company , we repair it and resend to you, shiping cost is from you way . Gdyby ddp było takie proste i łatwe z Chinami , dużo firm by z tego korzystało . Niestety jest to wielki WAŁ na którym tracą legalne firmy i państwa eu , zyskują firmy krzaki z eu oraz chińczyki cwaniaki . I nie piszę tego w celach lamentu , łgania ze gówno sprzedają , tylko aby mieć świadomość na czym topolega . Ja swoich klientów szanuję zarówno w czasie gwarancji jaki i po gwarancji a także tych , którzy przysyłają na serwis z firm konkurencyjnych . Chińczyk “szanuje” klienta inywidualnego w znacznej mierze do momentu pierwszego problemu. Dziękuję za link na pewno skorzystam. Myślę że to najlepsza oferta w kraju, zakup bez pośredników…. Edytowane 30 Marca 2024 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 Chcesz lifepo4 połączyć równolegle z agm? Równolegle można łączyć tylko takie same akumulatory. No właśnie o to pytam. Bo się zastanawiam jak by razem pracowały.A ktoś tu doradzał, żeby do lifepoda dołączyć małego kwasiaka, żeby alternator z silnika miał co robić jak się lifepod odłączy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Faja Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 @Faja widzę że jesteś biegły w temacie , więc w ramach sprostowania , to po pierwsze nie jest to oferta krajowa ani EU .Nie otrzymujesz żadnego dowodu sprzedaży z EU a chińska faktura , którą można sobie użyć jako podpałki .Cala ta sprzedaż z magazynów eu to jeden wielki walfinansowy i zapewne kwestia czasu jest jak się za to wezmą . W linku poniżej opis całej sytuacji odnośnie DDP z chinhttps://www.chinskiraport.pl/blog/import-z-chin-na-ddp/Aliexpress ukrucili wprowadzając obligatoryjnie VAT i tu podejrzewam kwestia czasu jak zrobią porządek też . W skrócie mówiąc jest to kupowanie towaru który rzekomo przeszedł odprawę celną , aczkolwiek nie jesteś w stanie uzyskać żadnych dokumentów to potwierdzających tym samym nie możesz tego legalnie wprowadzić na rynek eu . Różnica w cenach między Alibaba z ddp a legalnym biznesem jest taka , że legalny biznes płaci podatki VAT , cło , odprawy celne , bdo , kampanię na rzecz recyklingu i inne obciążenia + jest zobligowany prawnie do gwarancji , którą konsument czy też firma może skutecznie egzekwować na drodze polubownej bądź sądowej . Przy ddp co najwyżej można sobie popisać na portalach , wymienić uprzejmości z Chińczykami i liczyć na to, ze w razie draki zechcą coś zrefundować . Bo równie dobrze mogą napisać Im soo sorry , please send goods to us company , we repair it and resend to you, shiping cost is from you way . Gdyby ddp było takie proste i łatwe z Chinami , dużo firm by z tego korzystało . Niestety jest to wielki WAŁ na którym tracą legalne firmy i państwa eu , zyskują firmy krzaki z eu oraz chińczyki cwaniaki . I nie piszę tego w celach lamentu , łgania ze gówno sprzedają , tylko aby mieć świadomość na czym topolega . Ja swoich klientów szanuję zarówno w czasie gwarancji jaki i po gwarancji a także tych , którzy przysyłają na serwis z firm konkurencyjnych . Chińczyk “szanuje” klienta inywidualnego w znacznej mierze do momentu pierwszego problemu. Jest to oferta polecana przez niezależne firmy, nie przez handlarzy z podwórka olx czy z piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 i te niezalezne firmy kupuja w formule DDP i wprowadzaja do obrotu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 @Siarq ma 100% racji. Musimy być świadomi że kupujemy w szarej strefie. Jednym to pasuje innym nie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Faja Opublikowano 30 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2024 i te niezalezne firmy kupuja w formule DDP i wprowadzaja do obrotu ? Twoja oferta jest już blada dla wędkarza, Miaoxim Tie + 5 lat Gwarancji za 920 zł Rulezz. Kanały nie zwiazane z sprzedrzą Paragon - DIY i hektary off grid tęż tak kupują/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2024 Twoja oferta jest już blada dla wędkarza, Miaoxim Tie + 5 lat Gwarancji za 920 zł Rulezz. Kanały nie zwiazane z sprzedrzą Paragon - DIY i hektary off grid tęż tak kupują/Media i niezależna firma? To praktycznie się wyklucza. Możesz mieć i 10 lat gwarancji w Chinach, ale nic to nie wnosi. Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2024 @Siarq ma 100% racji. Musimy być świadomi że kupujemy w szarej strefie. Jednym to pasuje innym nie. Nienawidzę złodziejstwa, żeby było jasne. Ale jeśli ktoś kupuje na oficjalnym portalu, przelewem przez bank, dostawa kurierem, podane nazwisko i adres - to w czym ma mieć wątpliwości? Jeśli to szara strefa, to są od tego odpowiednie służby (jeszcze są) żeby ją zwalczać.Przecież nikt tego nie kupuje w ciemnej uliczce pod ciemną latarnią za gotówkę ... A co do szanowania klienta przez chińczyków. Mają nas tak samo w poważaniu jak nasi rodzimi sprzedawcy. Ale znają siłę internetu. I szanują rynek. Kupowałem kilka małych rzeczy i koledzy też (nie żadne wielkie hurtowe ilości) i przy każdych problemach był zwrot, przesyłka nowego towaru albo zwrot kasy bez problemu. Oni chcą handlować. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2024 (edytowane) Nienawidzę złodziejstwa, żeby było jasne. Ale jeśli ktoś kupuje na oficjalnym portalu, przelewem przez bank, dostawa kurierem, podane nazwisko i adres - to w czym ma mieć wątpliwości? Jeśli to szara strefa, to są od tego odpowiednie służby (jeszcze są) żeby ją zwalczać.Przecież nikt tego nie kupuje w ciemnej uliczce pod ciemną latarnią za gotówkę ... A co do szanowania klienta przez chińczyków. Mają nas tak samo w poważaniu jak nasi rodzimi sprzedawcy. Ale znają siłę internetu. I szanują rynek. Kupowałem kilka małych rzeczy i koledzy też (nie żadne wielkie hurtowe ilości) i przy każdych problemach był zwrot, przesyłka nowego towaru albo zwrot kasy bez problemu. Oni chcą handlować. I tyle.Szara strefa nie oznacza że coś jest nielegalne. Jest to dość swobodne rozwinięcie powiedzenia że jak coś nie jest zabronione to jest dozwolone. Wszelkiego rodzaju wykorzystywanie luk w przepisach, regulacjach i podatkach. Edytowane 31 Marca 2024 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2024 Polska To piękny kraj. Co do szarej strefy/legalnego i nielegalnego w naszym kraju. Są pod Tuszynem (Łódź) hale w których Chińczycy sprzedają ciuchy. Jest tego od groma. Nawet faktury wystawiają. No więc jest to handel legalny (????) Czyżby???. Pewnego dnia żona weszła do hali i chciała kupić gacie. Nie wiedziała , że tego dnia Jest nalot izby celnej. Jak tylko żonka wzięła gacie do ręki podeszła do niej celniczka i powiedziała, że jeżeli żona dokona zakupu , to popełni przestępstwo celno-skarbowe. A Chińczyk za ladą stoi i się patrzy. No to qwa jak to jest w tym kraju? Chińczyk niby na legalu handluje i celnik mu nic nie robi ,a jak się kupi to będzie przestępstwo. Ch.ry kraj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2024 Twoja oferta jest już blada dla wędkarza, Miaoxim Tie + 5 lat Gwarancji za 920 zł Rulezz. Kanały nie zwiazane z sprzedrzą Paragon - DIY i hektary off grid tęż tak kupują/Odnosze wrazenie a nawet 99% jestem przekonany , ze Twoja wiedza i przekonania bazuje na kanalach YT , FB itp. i tu jest pies pogrzebany. Kolega @Rower26 bardzo dobrze napisala odnosnie grey customer oraz balaganu prawnego w naszej krainie , co doskonale skwitowal przykladem kolega @binio1111 . Odnosnie twojego zarzutu o bladosci mojej oferty ... to blado wyglada stan Twojej wiedzy na temat prawny i rynku w tej kwesti. Moja oferta jest w dziale komerycyjnym , za ktory place i skierowana do ludzi , ktorzy chca nabyc dobrej jakosc baterie ,które sa skladane , testowane i serwisowane w kraju oraz sprzedawane LEGALNIE. Do tego jest potrzebne zaplecze sprzetowe , ktore kosztuje nascie tysiecy dolarow a nie "youtberowe" testery po 100 cy 200 baksow $. Jestem praktykiem z wiedza , sprzetem i doswiadczeniem a nie funboyem yt i innych portali. Koncze bo i tak racja Twoja bedzie jedyna i sluszna , wesolych swiat! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi akumulatorami i podzieli się widzą i doświadczeniem.
Z góry serdeczne dzięki :
Top użytkownicy dla tego pytania
628
174
84
83
Popularne dni
30 Gru
29
28 Gru
25
10 Sty
25
9 Kwi
24
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 628 odpowiedzi
maweric 174 odpowiedzi
Koza11 84 odpowiedzi
godski 83 odpowiedzi
Popularne dni
30 Gru 2017
29 odpowiedzi
28 Gru 2020
25 odpowiedzi
10 Sty 2021
25 odpowiedzi
9 Kwi 2018
24 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
a oto moje pierwsze dzielo , 40Ah 12V , 5,7kg . Dzieki VonJa za wsparcie przy budowie
maweric
Lifepo4 12V 100Ah - Test na wodzie. Na wyświetlaczu 86% - troling ponton maweric 330 alu silnik MK 55 z max. średnia prędkość +/- 3km/h czas pływania 21 godz.do chwili wyłączenia przez BMS. Na aku pły
siarq
Pierwsze koty za ploty z tworzeniem reaktora kratki zlozone, ogniwa wlozone, niebawem ciecie i wiercenie plaskownika miedzianego 30x2mm , posortowanie ogniw wzgledem rezystancji wewnetrznej i skrecan
Opublikowane grafiki
2556 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi