Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej.

Mam ładowarkę uniwersalną, miała być tez do lifepod. Automat. Pięknie ładuje AGMy ale podłączałem do lifepod tez. 8A.

Mam Aku 60ah life jakiś greencell do sporadycznie drugiego elektryka na strefę ciszy albo lodówki na lato.

No i ostatnio wyczytałem na aku prąd ładowania 12,8V i takie ma napięcie aku mieć po naładowaniu. Akurat doładowywalem i sprawdzam jest 13,4 a co śmieszniejsze aku tyle trzyma. Coś jest nie tak czy olać? Miernik porządny bez lipy wiec pomiar ok.

Yamaha tez ładuje ponad 13V … wiec mnie to 12,8 zdziwiło nielekko.

• 0

• 0

Koledzy 2szt identycznych  LifePO4 150Ah 12V,  podpięte  szeregowo dla uzyskania 24V pod silnik

1. Po rozłączeniu ładować je osobno ? akurat mam 2 identyczne ładowarki 12v. Czy jednak kupić ładowarkę 29V

2. W czasie Pracy BMS'y  nie będą świrować, przeszkadzać sobie ? Silnik bierze 50AH

3. Po naładowaniu za każdym razem bać się je spinać ponownie w 24V czy raczej  nie będzie problemów? 

4. Jakieś  inne problemy zagrożenia z takiego układu ?

• 0

Koledzy 2szt identycznych  LifePO4 150Ah 12V,  podpięte  szeregowo dla uzyskania 24V pod silnik

1. Po rozłączeniu ładować je osobno ? akurat mam 2 identyczne ładowarki 12v. Czy jednak kupić ładowarkę 29V

2. W czasie Pracy BMS'y  nie będą świrować, przeszkadzać sobie ? Silnik bierze 50AH

3. Po naładowaniu za każdym razem bać się je spinać ponownie w 24V czy raczej  nie będzie problemów? 

4. Jakieś  inne problemy zagrożenia z takiego układu ?

1.tak

2.zalezy od bms-a - nie powinny

3.nie bac sie

4. stosuj zawsze punkt 1 , laduj osobno i sie nie lekaj 

• Like 2

• 0

Jeśli ktôś szuka dobrej baterii w niskich pieniądzach to myślę, że można zacząć po takim czasie polecać akumulatory od Miaoxin Tie.

Mam od niej 200ah 12V. pływałem kilka razy i jestem bardzo zadowolony. Wagi i czasu jaki mogłem pływać nawet nie będę porównywał ze starym AGM.

Na tym akumaulatorze z Haibo M150 można pływać przy dobrym tempie (ok 5km/h) 50 kometrów. Przy max tempie 7km/h coś około 25km.

Najwięcej co udało mi się zużyć to 60%. Cały dzień na Wigrach, jezioro opłynięte, z przelotami nietrollinogwymi.

Bardzo polecam jak ktoś się wacha bo obecnie 100ah, które w większości przypadków, z nutą rozsądku starczy każdemu na dzień pływania kosztuje 220$ oczywiście z BMS i Bluetoothem (mój świetnie działa i pokazuje napięcie ogniw)

Edytowane przez GroPerch
  • Like 4

• 0

Jeśli ktôś szuka dobrej baterii w niskich pieniądzach to myślę, że można zacząć po takim czasie polecać akumulatory od Miaoxin Tie.

Mam od niej 200ah 12V. pływałem kilka razy i jestem bardzo zadowolony. Wagi i czasu jaki mogłem pływać nawet nie będę porównywał ze starym AGM.

Na tym akumaulatorze z Haibo M150 można pływać przy dobrym tempie (ok 5km/h) 50 kometrów. Przy max tempie 7km/h coś około 25km.

Najwięcej co udało mi się zużyć to 60%. Cały dzień na Wigrach, jezioro opłynięte, z przelotami nietrollinogwymi.

Bardzo polecam jak ktoś się wacha bo obecnie 100ah, które w większości przypadków, z nutą rozsądku starczy każdemu na dzień pływania kosztuje 220$ oczywiście z BMS i Bluetoothem (mój świetnie działa i pokazuje napięcie ogniw)

Sprawdzałeś rzeczywistą pojemność ? Trzyma deklarowana pojemność? 

• 0

Sprawdzałeś rzeczywistą pojemność ? Trzyma deklarowana pojemność?

Zgodnie ze zużyciem prądu na apce pobór się zgadzał. Grono chłopaków z grupy na fb mierzylo te akumulatory i jak były wahania to tylko w stronę większej pojemności niż deklarowana.

• 0

A niech ma i 180Ah to i tak super

Nie niszczmy rynku :D

Ma mieć tyle co na opakowaniu lub więcej, i tak w przypadku tych akumulatorów jest. Zdecydowanie nie jest to polityka Liitokala. Poza tym dobry kontakt ze sprzedawcą i teoretycznie 5 lat gwarancji, ale na grupce chyba jeszcze nikt nie miał potrzeby sprawdzać czy gwarancja działa.

• 0

Miało być coraz drożej wedle handlarzy a jest trzy razy taniej, współczuję tym co po 2500 czy 2800 powywalali za LiFePO4. Teraz taki akumulator jest warty może z 500 zł jak nowy na markowych ogniwach można za 900 zł wyrwać.

Tylko że przez Alibabe dochodzą jakieś opłaty podobno, można kupić bezpośrednio z magazynu w Warszawie.

• 0

Miało być coraz drożej wedle handlarzy a jest trzy razy taniej, współczuję tym co po 2500 czy 2800 powywalali za LiFePO4. Teraz taki akumulator jest warty może z 500 zł jak nowy na markowych ogniwach można za 900 zł wyrwać.

Tylko że przez Alibabe dochodzą jakieś opłaty podobno, można kupić bezpośrednio z magazynu w Warszawie.

Nie ma co współczuć, 4 czy 5 lat temu kupiłem za 2 z hakiem i jestem zadowolony do tej pory. A to że ceny spadły, cóż - to dobrze. Idąc tym tokiem myślenia to może zamiast kupić teraz za 8 setek to zaczekać i kwasami krępel zrypać i kupić za 4 lata za 400.

• Like 6

• 0

Nie ma co współczuć, 4 czy 5 lat temu kupiłem za 2 z hakiem i jestem zadowolony do tej pory. A to że ceny spadły, cóż - to dobrze. Idąc tym tokiem myślenia to może zamiast kupić teraz za 8 setek to zaczekać i kwasami krępel zrypać i kupić za 4 lata za 400.

Pięć lat temu to forumowi handlarze nie wiedzieli czym dokładnie handlują :), brali wszytko co popadnie na handel,a z tego co przeczytałem to Twój już był w naprawie.